marți, martie 5, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruFilme românești care au cunoscut succesul în 2016

Filme românești care au cunoscut succesul în 2016

                    Filme românești care au cunoscut succesul în 2016

Când vine vorba de urmărit un film, mereu suntem în căutarea a ceva bun care să merite timpul nostru: dramă, romantism, acțiune sau comedie. Un film bun e acela care ne ține captivați fără să ne dăm seama. Am fost obișnuiți ca filmele bune să vină din afară, să nu fie nicidecum românești.

Ei bine, în 2016, am putut să ne delectăm cu filme românești, apreciate și la nivel internațional, nu doar național. Ca să facem o scurtă recapitulare, am ales cinci filme românești care au cunoscut succesul în 2016.

1. Bacalaureat

Regia: Cristian Mungiu

Actori: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Adrian Titieni

Gen film: dramă

Descriere: Bacalaureat spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

A fost nominalizat la „Premiile Cannes 2016” la categoria „Palme d’Or” și „Cel mai bun regizor”, unde, de altfel, a și câștigat.

bacalaureat-112474l-175x0-w-c16e8e2a

Mai multe despre succesul filmului, puteți citi într-un articol similar aici.

2. #selfie69

Regia: Cristina Iacob

Actori: Crina Semciuc, Olimpia Melinte, Flavia Hojda, Alex Călin, Levent Sali, Vlad Logigan

Gen film: acțiune, comedie, romantic, dragoste.

Descriere: #selfie69 spulberă mitul urban potrivit căruia căsnicia nu aduce fericirea. Poate dimpotrivă! Dar, pentru a ajunge la această concluzie, trei grații bune și nebune, Roxi (Olimpia Melinte), Yasmine (Crina Semciuc) și Ana (Flavia Hojda) trebuie să treacă prin capcanele, tentațiile și pericolele ce apar în urma unui pariu total „prăjit”, ce devine viral pe Facebook: care dintre ele se mărită prima în trei zile?!

O comedie indecent de romantică și feelingos de sexy, #selfie69 este continuarea filmului #selfie, cel mai bine vândut film românesc al anului 2014.

selfie-69-236550l-175x0-w-0b7bfaa0

Despre nebunia creată de acest film, puteți citi aici.

3.  Sieranevada

Regia: Cristi Puiu

Actori: Mimi Brănescu, Bogdan Dumitrache

Gen film: dramă

Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo, și la 40 de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Filmul a fost nominalizat la „Premiile Cannes 2016”, categoria „Palme d’Or”.

sieranevada-537495l-175x0-w-735b9f16
4. Câini

Regia: Bogdan Mirică
Actori: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu
Descriere: Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine treptat martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
Filmul a fost nominalizat la „Premiile Cannes 2016”, la categoriile: „Caméra d’Or”, „Premiul Un Certain Regard”, „Premiul FIPRESCI” al sectiunii „Un Certain Regard” – unde a și câștigat și la Academia Europeană de film, la categoria „Descoperirea europeana a anului”.

caini-866816l-175x0-w-75206f075. Două lozuri

Regia: Paul Negoescu
Actori: Dorian Boguta, Dragoș Bucur, Alexandru Papodopol
Gen film: comedie
Descriere: Două lozuri spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu – joacăm la Loto 6/49.
Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la Loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești.

doua-lozuri-324750l-175x0-w-7ced1ec0

Cu așa filme bune, ar fi păcat să lăsăm 2016 să treacă fără a le fi vizionat.

 

Iustina Cârjă
Iustina Cârjă
o toamnă nesfârșită cu muzică, cărți, flori și cuvinte
RELATED ARTICLES

Most Popular