duminică, ianuarie 23, 2022
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatru5 filme feministe de văzut în martie

5 filme feministe de văzut în martie

Cinematografia feministă e încă un domeniu în care se duc lupte seculare. Când vine vorba despre feminism și cam ce limite are, toată lumea devine confuză, mai ales cei care cred că feministele sunt o adunătură de nebune care sunt anti bărbați. În domeniul cinematografic, am observat că femeile sunt încă stereotipizate și folosite ca obiecte de interes romantic pentru bărbați sau acțiunea generală.

Pentru că de 8 martie femeile sunt în centrul atenției, merită mențiuni speciale 5 filme feministe pentru cine vrea să vadă femei puternice în roluri principale. Dacă te plictisești, ești interesată de subiect sau ai nevoie de argumente într-o discuție contradictorie pe teme feministe poate te uiți la filmele astea.

  1. On the basis of sex (2018)

Aici avem de-a face cu un film biografic, care îmbină elemente de dramă cotidiană cu drama juridică. Felicity Jones o aduce la viață pe o mai tânăra Ruth Bader Ginsburg, una dintre primele femei absolvente ale Dreptului la Harvard. Filmul arată cât de greu îi este unei femei în secolul 20 să reușească într-o societate patriarhală în timp ce dorește să profeseze avocatura și să fie simultan și mamă și soție.

filme feministe
Ruth într-o sală de curs din facultate (sursă foto: apr.org)

2. Little Women (2019) 

Little Women are în prim-plan patru surori, cu interese și așteptări diferite de la viață: Jo (Saoirse Ronan) vrea să fie o femeie liberă și să nu se căsătorească pentru că asta i-ar îngrădi libertatea și nu i-ar mai permite să fie scriitoare, Meg (Emma Watson) vrea să își construiască o casă și o familie cu doi copii și un soț iubitor, Amy (Florence Pugh) vrea o căsătorie convenabilă, în care să se simtă confortabil și să fie lăsată să deseneze iar Beth (Eliza Scanlen) e prea mică să ia decizii pe termen lung și vrea doar să poată cânta la pian.

filme feministe
Din spate în față: Meg, Amy, Beth și Jo (sursă foto: parade.com

3. Suffragette (2015) 

De fiecare dată când o femeie intră într-o cabină de vot, milioanele de femei care și-au dat viața în lupta pentru egalitate dau o paradă în cer. Suffragette expune lupta dusă de către femeile sufragete pentru a primi dreptul la vot într-o societate total patriarhală și pericolele aduse de această bătălie, care s-a întins pe zeci de ani, în zeci de țări, pe toate continentele. Prin proteste și multe persoane arestate, familii destrămate și povești de viață unite de un țel comun, dreptul la votul egalitar devine lupta care zguduie societatea.

filme feministe
În imagine, conflictul dintre protestatare și jandarmi. (sursă foto:    JustWatch)

4. Frida (2002)

O odă de iubire adusă artistei Fridei Kahlo de către Salma Hayek. Filmul urmărește povestea de viață a Fridei Kahlo, una dintre cele mai extravagante femei din istoria feministă. Salma Hayek, într-una dintre cele mai impresionate prestații ale carierei sale, aduce la viață geniul care a fost Kahlo înainte și după ce a suferit accidentul care i-a distrus sănătatea, relația sa cu partenerul de viață și degradarea psihică din ultimii ani de viață.

filme feministe
În imagine, Frida pictând după ce a rămas imobilizată în scaunul cu rotile (sursă foto: see-aych.com)

5. The Girl King (2015)

Filmul este o biografie a reginei Christina a Suediei (1626-1689), care a avut o viață tumultoasă ca regină. O mare admiratoare a reginei Elizabeth I, Christina a refuzat să se căsătorească, s-a opus învățăturilor religioase ale propriei țări și a transformat Suedia într-o capitală a artelor moderne. Domnia sa, dictată de consiliul format din bărbați, se încheie abrupt printr-o decizie egoistă în ochii supușilor săi. Christina e una dintre cele câteva femei îngropate în cripta de la Vatican și meritele vieții sale sunt recunoscute până în prezent.

filme feministe
În imagine, regina Christina într-o partidă de scrimă (sursă foto: Scena9)

Recomand vizionarea  acestor filme feministe și, firește, a tuturor filmelor care oferă exemple pozitive pentru fetele care caută modele. În luna martie, denumită mai nou luna istoriei feministe, femeile devin centrul cultural spre care se duce toată lumea. Aș vrea să închei acest articol cu un citat care pe mine mă motivează în fiecare zi: „Here’s to strong women. May we know them. May we be them. May we raise them.”

Morti Tereza
Full-time human, part-time volunteer. Visătoare. Feministă. Activistă. Îmi place să cred că oamenii au puterea de a-și aduce contribuția la schimbarea lumii.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular