Un film despre război și mâncare: Cooking History/ Péter Kerekes / Cehia / 2009

0
224

Prima seară de film documentar din anul 2013 de la Institutul Ceh a strâns foarte multă lume. Atât de multă lume  încât o cameră nu a mai fost încăpătoare și s-a deschis o altă cameră .

Filmul documentar Cooking History  a câștigat numeroase premii și este foarte apreciat de public. Cooking History prezintă poveștile bucătarilor din cel de-al doilea război mondial. În armată este adevărat că cu cât ești mai aproape de cratiță cu atât ești mai în siguranță.

Când vorbim de război, mai puțin ne gândim la bucătarii care au de pregătit sute de porții de mâncare pentru soldații oboșiți, dar care trebuie să fie mereu gata de luptă. Într-un fel și bucătarii sunt eroi. Filmul străbate mai multe regiuni prin Europa, din Germania, prin Cehia, Franța, Croația, Serbia și Ungaria. În fiecare țară personajele vorbesc despre cum au contribuit în bucătăria armatei: din Germania ni se pregătește pâine, despre care se afirmă că este cea mai bună din lume. În Cehia o bătrânica ne vorbește de câte clătite a gătit în timpul războiului.

Printre rețete, personajele povestesc și despre  teroarea războiul, despre sărăcie, despre frig , despre lagărele de concentrare, frică și oamenii dragi pe care i-au pierdut în război. Războiul și mâncarea se întâlnesc într-un context istoric pe care rar ne-a fost dat să îl vedem într-un film.

Aici  găsiți  poze din film și scurte secvențe.

 

 

 

Text și foto: Cristiana Salahoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.