Cu toții știm ce este o Organizație Neguvernamentală (ONG), dar nu toți știm ce înseamnă să faci parte sau să conduci un ONG, mai ales dacă ești tânăr. De aceea, astăzi îl vom cunoaște pe Filip Barabaș. Acesta, deși este tânăr, are o experiență bogată în ceea ce privește ONG-urile. Din interviul de mai jos aflați despre ce am discutat.
1.Pentru început, ne-am face plăcere să te cunoaștem puțin. Ce ne poți spune despre tine?
Mă numesc Barabaș Bernard Filip și sunt Președintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea. Sunt absolvent al Facultății de Relații Internaționale şi Studii Europene.
De asemenea, recent am absolvit un program de masterat în domeniul Managementul Organizației și actualmente mă ocup de proiecte educaționale şi antreprenoriale pentru studenți și tineret. Noi făcând parte din sistemul ONG-ist de activități am reușit, împreună cu mediul de afaceri orădean, Asociația Firmelor Bihorene (AFB), și cu sprijinul Universității din Oradea să dezvoltăm proiecte şi activități care să contribuie la asigurarea unei bune absorbții a informațiilor necesare în dezvoltarea unei cariere adecvate.
2. De când ai început să te implici în activitățile unui ONG şi care a fost domeniul de activitate al acestuia?
Când am început Facultatea i-am setat un scop de a mă îmbunătăți pe mine însumi, iar cel mai ușor mod ales a fost implicarea într-o organizație studențească. Prima dată m-am alăturat grupului studențesc AIESEC Oradea. Am fost parte a organizației timp de un an. Apoi, m-am înscris în Asociația Studenților de la Relații Internaționale şi Studii Europene (ARISE). În cadrul ARISE am fost implicat o perioadă mai lungă de timp, ajungând chiar şi Președinte al Asociației.
3. Cum a fost experienţa ta în ARISE?
ARISE pentru mine a fost un adevărat incubator de activități de dezvoltare, permițându-mi șansa de de a îmi pune în practică creativitatea. În puls mi-a permis să încheg relații de prietenie și colaborarea profesională în comunitatea locală de afaceri, fie din mediul privat sau cel de stat. Astfel, oferindu-mi-se oportunitatea de a duce mult mai departe proiectele inițiate.
4. Ce te-a determinat să îți dorești să devii Președintele Asociației?
În primul rând, mi-am dat seama că în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor pot mai mult. De asemenea, voiam mai mult atât de la mine, cât şi de la cei din jurul meu. Am vrut mereu să dovedesc faptul că, dacă te implici în activități extracuriculare, șansele ca tu să reușești pe plan profesional sunt mult mai mari.
5. Prin ce etape ai trecut până să ajungi în această poziţie?
Etapele sunt simple, începe cu implicarea în activități, dezvoltare de activități proprii, urmată de o dorință puternică de a le aduce la un nivel mult superior celei de început.
6. Care sunt realizările tale ca preşedinte al ONG-ului?
În ARISE cea mai mare realizare a fost dezvoltarea şi implementare proiectului Şcoala de Vară: Orientare în Carieră și Gestiunea Carierei. Scopul proiectului este orientarea în carieră a elevilor, informarea cu privire la posibilitățile academice (în special din Oradea). Tot în cadrul Şcolii de vară, elevii au avut ocazia să facă un prim pas în mediul privat de afaceri și, cel mai important, să guste un pic din viața studențeasca.
7. Ai simțit vreodată că membrii organizației au fost împotriva ta sau pur şi simplu nu te-au susținut?
Din păcate, da. Când încerci să dezvolți proiecte și activități, inevitabil vei reuși să dezvolți anumite animozități cu persoane care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu tine. Vorbind la nivel general, asemenea conflicte la nivelul asociației pot degenera în niște factori negativi, care pot duce chiar la destrămarea asociației. Acest lucru s-a întâmplat şi în cadrul ARISE.
Cum spune Filip: ,,Totul se întâmplă cu un scop…”
8. Ce s-a întâmplat după destrămarea ARISE?
După destrămarea ARISE, împreună cu unii colegi şi prieteni, am decis să nu renunțăm la idealul nostru de a arăta că se poate. Așadar, ne-am structurat într-o nouă organizație de reprezentativitate pentru studenți şi tineret. Astfel, a luat naștere Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT, ardtoradea.ro).
9. Care sunt scopurile ARDT?
Scopul ei a fost de a perpetua proiecte şi programe atât pentru studenți şi tineret, cât şi pentru absolvenți. Noi dorim să aducem plus valoare în mediul orădean studențesc si de tineret prin a arăta că, prin muncă si perseverență, orice vis se poate realiza. Mai avem o vorbă a unui colaborator: ,,Norocul surâde celor ce perseverează.’’
Pentru cei interesați de activitățile asociației intrați pe site prin acest LINK…
10. Ştim deja că eşti Președintele acestui ONG. Ce presupune acest fapt?
Acest fapt presupune multă muncă, ore de nesomn şi stres. Dacă faci față acestora, ai parte de oportunități peste oportunități, doar să reziști atât fizic cât și psihic la acestă provocare.
11. Ce proiecte doriți să implementați pe viitor?
Noi dorim să dezvoltăm, în continuare, Școala de Vară, să ajungem la un nivel mare şi competitiv pe piața proiectelor educaționale. Bineînțeles, ne propunem dezvoltarea unor proiecte precum programul de Internship Apprentice Program sau Fabrica de cariere. Cel din urmă este un proiect de v logging pentru dezvoltarea viitoarelor cariere.
De asemenea, avem în plan să relansăm QuizEvent-urile, teste interesante și interactive de cultură generală. Chiar şi să lansăm un program complet de simulări ONU (UN Simulations) pentru studenți și tineret. În prezent, avem un program pe care-l desfășuram în fiecare an numit StudPass Card Oradea. Acesta este un card de reduceri destinat elevilor și studenților.
12. În final, ai un mesaj pentru cei care vor să se implice într-un ONG?
Tot timpul în mediul ONG vei avea multe surprize. De aceea, trebuie să fii conștient de faptul că vei avea foarte mult impedimente. Atunci când te implici dezvolți prietenii şi colaborări profesionale, dar, din păcate, dezvolți în jurul tău şi anumite animozități. Oricât de mult ai încerca, nu vei reuși să mulțumești pe toată lumea.
Ce se întâmplă după interviu?
Personal îl cunosc pe Filip de cel puţin 4 ani, iar faptul că și-a făcut timp să îmi acorde acest interviu înseamnă mult pentru mine. Dar eu uitasem că el este „omul surprizelor”, așa că mare mi-a fost mirarea că mi-a dat șansa să vorbesc atât cu alți membri din ARDT, cât și cu unul dintre colaboratorii săi.
Teodora Fiţ este unul dintre cei mai noi membri ai Asociației și spune că a ajuns aici datorită lui Filip. Pentru Teodora, implicarea înseamnă dezvoltare, atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal şi este mai mult decât mulțumită de faptul că a ales să fie membră a ARDT. În prezent, ea este coordonatorul programului de Internship din cadrul ARDT.
Zsupon Gyorgy este unul dintre colaboratorii ARDT. Acesta este managerul în cadrul Spoon Bar and Grill din Oradea. Acesta a luat contact cu ARDT tot prin intermediul lui Filip. Deși în prezent colaborează, Zsupon Gyorgy îşi amintește că a fost sceptic în ceea ce îl privește pe Filip. Însă, cu timpul a rămas uimit de mobilizarea de care acesta dă dovadă. Acum afirmând că vede un viitor strălucit în ceea ce privește Asociaţia.

Foto: ARISE Oradea

Foto: ARISE Oradea

