filantropica-627781l-imagine

Filantropica este o comedie de succes regizată de Nae Caranfil, care a avut premiera în martie 2002. O lectură într-un ziar a regizorului a dus, parțial, cum însuși acesta afirmă, la apariția filmului. Este o satiră a societății în care umorul și tragicul se îmbină cu măiestrie, și care pune în lumina reflectoarelor niște frânturi din culisele unei practici foarte des întâlnite la noi: cerșetoria.

„A fost odată un oraș în care locuitorii se împărțeau în prinți și cerșetori. Între aceste două lumi nu existau decât câini vagabonzi. Ei formau clasa de mijloc.” Filmul se deschide cu această descriere asemenea unui basm, întregită de imaginea dezolantă a unor străzi mărginașe în care câinii sunt stăpânii gunoaielor. Camera ne poartă încet, pe fundalul unei voci acompaniate de acordurile unui taraf, spre un restaurant în care un cuplu se găsește în imposibilitatea de a achita nota de plată. De aici începe aventura.

Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu, este un profesor de liceu de limba și literatura română plictisit de viața lui monotonă și de elevii care nu dau doi bani pe învățat. Este un debutant în ale scrisului, cu un volum proaspăt apărut, „Nimeni nu moare pe gratis”, retras dintr-o librărie pe motiv că „nu e cerere”. Cu un venit de nimic, locuind cu părinții, cu un talent deloc apreciat, Ovidiu se lasă ispitit cu ușurință de frumoasa Diana (Viorica Vodă), sora unui elev de-al său, obișnuită cu o viață de lux. Pentru a-i face toate poftele și pentru a ieși din lumea banală în care trăiește, este în stare să facă orice.

Așa ajunge să îi ceară ajutorul președintelui fundației Filantropica, neavând nici cea mai mică idee că el conduce de fapt o armată întreagă de cerșetori. Pepe Puiuț, rol jucat de Gheorghe Dinică, este textier pentru cerșetori, fabricând adevărate povestiri care mai de care mai triste și mai atrăgătoare pentru publicul dispus să se lase păcălit. Ovidiu devine astfel partenerul Mirunei (Mara Nicolescu) în cea mai nouă înșelătorie a lui Pepe: cei doi vând în restaurante drama unui cuplu care își aniversează cei 10 ani de căsătorie, dar nu au suficienți bani ca să achite nota de plată. Dar Ovidiu nici nu bănuiește ce i se pregătește, o lovitură de amploare în care va fi chiar el protagonistul.

Dacă povestea e una cu adevărat surprinzătoare, interpretarea dezinvoltă a actorilor face totul. Cu niște replici savuroase, ironice, amuzante, cu un mesaj subtil, filmul este complex și bine închegat, ilustrând slăbiciunile umane. Scena mea preferată, care m-a luat complet pe nepregătite, este castingul cerșetorilor în care Pepe Puiuț inventează cu rapiditate și abilitate fel de fel de mesaje în funcție de fizicul fiecăruia.

Nae Caranfil explică de ce a ales acest titlu: „Mi s-a părut interesant pentru că are ceva de lucrare serioasă, de epopee. Este amuzant tocmai prin aparenta lui seriozitate.”

Și dacă aceste rânduri nu v-au convins pe deplin, vă las mai jos trailerul. Vizionare plăcută!