FESTIVALUL SCRISORILOR – prin ochii unei participante – Iunona Ioniță

0
130
FESTIVALUL SCRISORILOR - prin ochii unei participante
Am preluat imaginile și cuvintele altora (decupându-le din reviste) și am reușit să creăm un colaj care ne reprezintă.

18 septembrie 2021

  • Cuvintele în arta vizuală – cu Nicolae Comănescu

Cafeaua de dimineață, voluntari simpatici, tropăitul cailor (trebuie să treci pe lângă MARe ca să înțelegi despre ce vorbesc), apoi un traseu prin MARe cu pictorul contemporan Nicolae Comănescu. Cam așa sună începutul experienței mele la Festivalul Scrisorilor. Plimbându-ne prin Muzeul de Artă Recentă, pe lângă picturile deosebite, Nicolae Comănescu ne povestește despre modul de interpretare al cuvintelor scrise pe care le vedem în tablouri, cum ele pot avea rol estetic, de întregire a picturii, de accentuare, sau cum pot fi interpretate literar.

Gând: Ce frumos să-ți începi ziua contemplând creațiile unor oameni care și-au dorit să se exprime și să comunice un mesaj important pentru ei.

  • Instrumente: mâini și inimi

Jurnal creativ prin tehnica colajului – cu Andrei Stan

Ne-am adunat, adolescenți și adulți, la un atelier de creație relaxant în care am fost provocați să alcătuim un colaj. Fiecare lucra cu drag pe cont propriu, dar s-a creat așa o voie bună și un suflu comun, încât nu mai voiam să plecăm de acolo.

Gând: Ce tare că am extras din creația altora, și a ieșit ceva atât de personal. Am preluat imaginile și cuvintele altora (decupându-le din reviste) și am reușit să creăm un colaj care ne reprezintă. Cumva pe mine asta m-a dus cu gândul la frumusețea procesului creativ și la frumusețea artiștilor și a oamenilor. Din dorința de a înțelege mai bine viața, de a captura ceva în continuă schimbare pentru a-l observa și înțelege, creăm de zor artă. Iar arta asta ne adună și ne încălzește inimile, ne dă un pic de sens.

  • Corespondența Mail Art – cu Nicolae Comănescu

Un lucru care mi s-a părut super tare la acest atelier a fost scopul lui final. Liceenii au scris scrisori, au decorat plicurile cu desene și colaje, cu scopul de a le trimite liceenilor din Focșani de la Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu, care la rândul lor urmează să le trimită un răspuns înapoi.

  • „Adolescența e ca o albie a unui râu care curge tot unde trebuie să curgă”

Scrisorile adolescenților din alte vremuri – cu Andrei Crăciun

Cu umorul și autoironia caracteristică, Andrei Crăciun a întrebat participanții cum e viața la vârsta lor și ce îi macină. În plus, am aflat din scrisorile citite de el, despre neliniștile adolescenților de demult, cum ar fi Cehov sau Iulia Hașdeu și am găsit similitudini cu adolescenții de astăzi.

Cehov îi coresponda fratelui său mai mic pentru a-l îndemna să fie cinstit, să nu se subestimeze și să citească. Am mai aflat de Revista Salut înființată în anii `90, în care adolescenții aveau o rubrică unde își scriau problemele familiale și personale în speranța de a primi un răspuns liniștitor.

La întrebarea: Cine de aici a trimis vreodată o scrisoare? Surprinzător, majoritatea a răspuns afirmativ.

  • „Palindromul refuză perspectiva”

O conferință despre steganografie, anamorfoză și mesaje secrete, cu Sebastian Grama.

19 septembrie 2021

  • Voi ați venit din Galați special pentru Festivalul Scrisorilor? Da!

Treasure Hunt – cu Alina Chiriac

Ne-am întâlnit la cafeneaua Camera din Față. Zi însorită, atât de plăcut afară, plus cafea bună și zâmbete. Acesta a fost punctul din care a început treasure hunt-ul. Participanții trebuiau să găsească următoarea locație folosindu-se de indiciile din scrisorile găsite la fiecare dintre cele 5 locații. De asemenea, aflau fun facts-uri istorice și culturale.

Eu am însoțit doi copii care au venit special din Galați pentru a participa la Festivalul Scrisorilor. Deși trăiesc în București, l-am descoperit odată cu ei. Sunt atât de obișnuită cu acest oraș încât uit să-l admir, să-l observ cu toată frumusețea culturală și arhitecturală. Ajutându-i pe copii să se orienteze și să ajungă la următoarea locație, am realizat că nu am privit niciodată așa atentă clădirile, statuile și instituțiile culturale pe lângă care treceam adesea. La sfârșitul „cursei” toți participanții au primit cărți.

  • „Ne pierdem în spațiu ca să ne regăsim în timp” – Nora Iuga

Tineri actori au interpretat fragmente din „Scrisori Neexpediate” de Nora Iuga, în decorul Muzeului de Artă Recentă, reunite într-un videoclip pe care l-am vizionat împreună. Interviul cu Nora Iuga de la sfârșitul videoclipului ne-a amuzat și ne-a bine dispus. Am rămas fascinată de carisma și vivacitatea dumneaei. Am rămas într-o stare introspectivă, emoționată și cu lacrimi în ochi.

Am adorat propunerea acestei întâlniri. Doritorii au avut ocazia să își scrie o scrisoare pe care o vor primi peste un an. Mi s-a părut o idee genială care va crea un moment superb în momentul în care vom primi scrisorile de la noi.

Gând: Tu ce ți-a scrie? Ce ți-ai povesti? Te-ai încuraja? Te-ai îndemna să începi odată să-ți creezi viața pe care ți-o dorești? Te-ai complimenta pentru că știi cât de important e să primești o vorbă bună? Ce ți-ai spune peste un an? Cum ai vrea să treacă un an peste tine?

  • Vulnerabilități împărtășite

Cât de mult ar trebui să conteze imaginea – cu Ada Galeș & Victoria Răileanu

Am avut parte de o discuție onestă, emoționantă alături de Ada, Victoria și oamenii care s-au strâns în jurul lor. S-a discutat despre importanța acceptării de sine, a autenticității și a adevărului personal. Doamnele participante s-au deschis vulnerabile în fața grupului, pentru a împărtăși problemele pe care le au despre imaginea de sine. O discuție despre importanța asumării a ceea ce suntem și despre iubirea de sine, care e un proces greu, dar care merită pe deplin.

Gând: Cât de benefice sunt astfel de discuții. Cât de bine e să ne adunăm și să vorbim deschis și sincer despre ce ne macină. Cât de frumos e să găsești compasiune într-un grup și să înțelegi că nu ești singur în lupta ta.

După ce s-a terminat evenimentul, îmi doream să se mai organizeze astfel de adunări căci ele fac cu siguranță bine.

  • „De ce aș avea nevoie de picioare, dacă am aripi să zbor” – Frida Kahlo

Corespondență feminină – cu Monica Neațu

O prezentare captivantă despre femeile marcante ale secolelor trecute, care se exprimau și ele prin scrisori. De la vorbăria despre cotidian, bârfe și sentimentalisme până la intelectualizare și curaj în exprimarea opiniilor, aceste etape ale femeii de-a lungul timpului se regăsesc și în scrisorile lor. O conferință informativă și plăcută, pe alocuri comică, în care istoricul Monica Neațu ne-a vorbit cu o coerență și o pasiune impresionantă.