FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, Ediţia a 25-a

0
52

Continuăm şi în această a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru să menţinem vie dimensiunea internaţională a evenimentului, ilustrând creaţia scenei contemporane din Europa.

Invitaţii străini vor avea un cuvânt important de spus în cadrul Festivalului, nu doar prin intermediul celor trei spectacole din străinătate, („Front”/Frontul – regia: Luk Perceval, „The War”/ Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”, în regia Sofiei Jupither – Suedia), ci şi prin personalităţile care vor ajunge la Bucureşti cu această ocazie. Unii dintre aceştia vor avea şi întâlniri teatrale cu tineri actori români.

Atelierul de creaţie susţinut de regizorul Luk Perceval, intitulat „Peace for the monkey mind”/„O minte liniştită, perfect concentrată”, va constitui un alt moment reprezentativ al Festivalului. Cunoscutul regizor belgian va împărtăşi celor zece actori aleşi soluţiile proprii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga și lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare și Jon Fosse.

Cât priveşte spectacolul „Tiger”/„Tigrul”, invitat din Suedia, acesta este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Proiectul este o colaborare a Institutului Cultural Român cu producătorii spectacolului şi Teatrul Regal suedez, prin programul internaţional de întâlniri cu profesioniştii „Dramaten&”. Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.

Continuăm să profităm de avansul tehnologic al timpului în care trăim, fiind conectaţi la cele mai noi mijloace de transmisiune în direct, puse la dispoziţie cu generozitate de Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City – Bucureşti. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru lansează, în premieră absolută în România, transmisii directe în ţară şi în străinătate ale unora dintre cele mai râvnite spectacole înscrise în programul Festivalului: „Mein Kampf”, producţie a Teatrului Naţional din Cluj Napoca (spectacolul de deschidere a Festivalului), „Steaua fără nume”, producţie a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, precum şi spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2”, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Transmisiunile în direct vor putea fi urmărite în cinci mari oraşe ale ţării (Bucureşti, Braşov, Constanţa, Piteşti, Timişoara), dar şi în străinătate, printr-un parteneriat în premieră absolut cu Institutul Cultural Român, care va facilita vizionarea acestor transmisii în spaţiile ICR Viena, ICR Londra şi ale Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

În buna tradiţie a ediţiei trecute, transmitem, zilnic, în sistem live-streaming pe portalul adevărul.ro zece spectacole înscrise în programul FNT. Acestea sunt completate de o campanie generoasă de susţinere prin Interviurile Adevărul dedicate Festivalului, transmise live pe acelaşi portal, care se vor derula în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie.

Sperăm că licitaţia de obiecte aparţinând unor personalităţi din lumea teatrului, pe care o organizăm şi în acest an alături de Casa de Licitaţii Artmark, să suscite interesul publicului, contribuind astfel la atingerea scopului campaniei iniţiate de UNITER – „Artiştii pentru artişti„.

Vom continua să fim alături de oameni la modul cel mai direct, transformând între 19 octombrie şi 1 noiembrie Pasajul Universităţii din centrul Capitalei în „Pasajul FNT”. Vom oferi în acest context publicului multiple ocazii de a se întâlni şi de a-i cunoaşte direct pe unii din cei mai îndrăgiţi artişti prezenţi în festival, organizând încă de la deschiderea acestui spaţiu de întâlnire sesiuni de autografe şi de fotografie. Vom invita doritorii să urmărească spectacolele şi interviurile ce vor fi transmise în direct, să participe la concursuri incitante, alături de invitaţii prezenţi în festival. Toată această efervescenţă interactivă se va desfăşura în atmosfera specială creată de expoziţia de afişe dedicată aniversării a 25 de ani de FNT – „Afişele vremii. Vremea teatrului”.

Detalii despre aceste evenimente, precum şi întregul program FNT le puteţi accesa pe www.fnt.ro şi pe pagina de facebook a Festivalului Naţional de Teatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.