FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 27-a În dialog cu Robert Lepage și Evgeny Mironov

0
51
Robert Lepage

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru găzduiește întâlnirea cu două nume de marcă ale teatrului mondial – regizorul canadian Robert Lepage și actorul rus Evgeny Mironov, director artistic al Teatrului de Stat al Naţiunilor din Moscova.

Publicul festivalier va putea intra în dialog cu cei doi renumiți invitați ai FNT 2017 în dimineața imediat următoare reprezentației spectacolului de deschidere a Festivalului – „HAMLET | COLLAGE”, adică sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 11.30, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București, Sala Mare, Foaierul Tapiserii (etaj 1).

Evenimentul „În dialog cu Robert Lepage și Evgeny Mironov” este conceput și va fi moderat de Marina Constantinescu, Director Artistic al FNT.

Discuțiile vor avea ca punct de plecare, desigur, spectacolul „HAMLET | COLLAGE”, prima producţie rusească a legendarului regizor de teatru canadian Robert Lepage, realizată la Teatrul Națiunilor din Moscova şi care a avut premiera în 2014.

Pregătirile au durat mai bine de doi ani, iar rezultatul este un spectacol hi-tech pentru un singur actor şi peste douăzeci de membri ai echipei de producție.

Captiv într-un cub ce pluteşte deasupra scenei, Hamlet trebuie să interpreteze pe rând toate personajele piesei lui Shakespeare; el va ajunge să se înjunghie, să se otrăvească şi să se înece pe el însuşi. Toate acţiunile intrigii au loc în imaginaţia lui Hamlet, iar personajul îi este dezvăluit publicului în camera sa dintr-un azil de boli mintale. Robert Lepage şi Evgeny Mironov au reuşit să creeze o tragedie a minţii la scară mare,care se dovedește a fi mai tulburătoare decât tragedia vieţii reale.

Într-un mod similar – se pot revela semnificaţiile profunde care rămân în mintea spectatorului. Ele determină întrebări asupra înţelesurilor intime ale diferitelor tipuri şi nivele contemporane de „colaj” folosite de creatorii acestei surprinzătoare viziuni a textului shakespearian, care era descrisă de presa moscovită la data premierei drept „uimitoare, de o mare complexitate artistică şi tehnologică şi care funcţionează cu precizia unui ceas elveţian”.

Aflat pentru prima oară în România la invitaţia Festivalului Naţional de Teatru, regizorul canadian Robert Lepage declara: „Este în esenţă o piesă despre nebunie, iar actorul, care interpretează toate rolurile, trebuie să se transpună într-o stare de nebunie schizofrenică. Atunci când acelaşi corp întrupează toţi protagoniştii, aceştia se vor asemăna inevitabil, ca membrii unei familii, aluzie la natura incestuoasă a piesei în care iubirea unui frate pentru sora lui depăşeşte limitele morale, iar regina proaspăt văduvă se căsătoreşte cu propriul cumnat, şi rămâne un mister cum de Lordul Şambelan poate ajunge atât de uşor în dormitorul regal. Colajul este rezultatul unei lungi serii de reflecţii şi conversaţii între un actor rus pasionat şi un regizor canadian agil, ambii dornici să înveţe unul de la celălalt despre jocul actoricesc contemporan, despre arta narativă modernă şi Shakespeare. Recunosc că, de-a lungul întregului proces, am fost uimit de-a dreptul de această demonstraţie de curaj, generozitate şi talent autentic din partea colaboratorului meu principal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.