Festivalul Chants sons sur scene la Club Control

0
319

Institutul Francez din București prezintă, în perioada 2-4 aprilie, Festivalul „Chants, sons sur scène”, ediție 2015, la Club Control din București.

Joi, 2 aprilie, Firma, nume reper al scenei muzicale alternative românești, va concerta alături de trupa franceză Rapsodie în cadrul evenimentului care deschide festivalul „Chants, sons sur scène” 2015, organizat de Institutul Francez. Artiștii vor perfoma pe aceeași scenă pentru a susține schimburile interculturale dintre țările francofone.

Trupa franceză Rapsodie propune un mixt inedit între rap și muzică clasică. Povestea lor a început în Lille la inițiativa lui Sofiane Pamart și Samy, alias Tikaby, unul pianist, celălalt MC. Prin alăturarea lui Emmanuel Audu (basist) și Théotime Dierendonck (batteur), apoi raper-ul Paranoyan, proiectul Rapsodie ia amploare, iar muzica lor devine din ce în ce mai complexă. În 2012, Rapsodie câștigă concursul „Talente Acustice” organizat de TV5 Monde. După single-ul „Prélude” apărut în 2013, trupa pregătește primul lor album „Fugue”.

FIRMA, trupă icon a rockului alternativ românesc, spărgea tiparele și redefinea standardele pieței muzicale de la începutul anilor 2000, devenind emblema unei generații marcate de piese precum „La Orbire”, „Nimeni” și „Important”.

FIRMA a fost prima trupă românească nominalizată la o secțiune internațională – „New Sounds of Europe” și invitată să performeze la gala MTV European Music Awards, în 2007 la München, după ce în 2004 fusese nominalizată la MTV European Music Awards la categoria „Best Romanian Act” și „Best Rock Band” la MTV Romanian Music Awards în 2005.

În 2012, a fost în Juriul finalei „Chants, sons sur scène” la Baia Mare, în 2015, Mary* l’Asterisque revine în România. Pe 3 aprilie publicul o poate revedea pe scena din Club Control.

O frazare soul, ritmuri groovy, un sunet cu accente afro hip-hop, atmosferă trip hop, toate aceasta caracterizează stilul construit de Mary* pe scenă.
Gâdilă, lovește, ciupește, cântă, râde, invită la beat box, așa se instalează un dialog fascinant cu instrumentele.
Mary* L’Astérisque este, înainte de toate, muzician: impulsiv, senzual, cu texte care nu te lasă deloc indiferent. Inflexiunile, sunetul cuvintelor, vocea, toate îi creează muzica.

În închiderea festivalului grupul din Belgia, Dalton Télégramme, va face atmosferă, pe 4 aprilie.

Veritabili alchimişti ai sunetului, membrii formației combină muzica de sorginte americană, country n’ western, bluegrass, cajun, folk, cu sonoritățile franceze din anii ’60 à la Gainsbourg, Dutronc şi Ferrer, dovedind dincolo de orice îndoială că limba lui Molière se poate plia foarte bine pe cultura lui Buffalo Bill.
În 2013 Dalton Télégramme au fost desemnati câştigătorii concursului TV5 Monde „Talente Acustice „.

„Chants sons sur scène” este un festival-concurs internațional de cântece în limba franceză, destinat tinerilor între 13 și 25 de ani. Festivalul, aflat la a 13-a ediţie in România, cuprinde o serie de etape de calificare în 13 oraşe din România, iar finala are loc la Teatrul Municipal din Baia Mare.
Conceptul festivalului este de a oferi tinerilor români un spaţiu de deschidere culturală, modern şi atractiv. Fiecare participant poate să își aleagă cântecul preferat al ultimilor ani, cântec în limba franceză, pe care să îl interpreteze în fața publicului și a juriului. Astfel, tinerii cântăreți au ocazia de a pătrunde într-o varietate de universuri muzicale și de a-și dezvolta și demonstra propriul talent și propria personalitate. Cele 3 trupe câștigătoare ale premiului Acoustic TV5 Monde în 2012, 2013 și 2014 îi vor însoți pe parcursul calificărilor. Marele premiu constă într-o excursie în Franța cu participare la festivalul DARC de la Chateauroux în august 2015.

Bilete se pot achiziționa și în avans, online pe EVENTBOOK.

Club Control/ Sala Berlin – Str. C-tin Mille, nr. 4 – www.facebook.com/clubcontrol

Parteneri: ARPF, Ville de Lille, la Délégation Wallonie-Bruxelles, CAVILAM, Telus International, RFI Romania, TV5 Monde

Vă așteptăm !

Firma@Colectiv_

 

mary-lasterisque

Dalton Telegramme

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.