Specialist Diana Pîrje – despre traumele provocate de violența domestică

0
262
violenţa domestică

Despre violenţa domestică – „Chiar dacă ai fost victimă,

acceptă acest lucru și fii blând cu tine.”

În România, violența domestică este cunoscută de către toată lumea. De cele mai multe ori victimele acestui abuz sunt femeile sau copiii care provin din familii problematice.
Sute de campanii s-au organizat atât în cinstea femeilor care au reuşit să scape de tortura în care constă violenţa domestică, cât și pentru cazurile în care victimele, din păcate, au ajuns să fie omorâte de către agresor. Cel mai important scop al acestor campanii a fost cel de informare ca poveştile victimelor să se facă auzite într-un final.
Pe lângă această problemă, societatea noastră se confruntă și cu rușinea de a vorbi despre experienţa privind violenţa domestică atât cu persoanele apropiate, cât și cu specialiştii.
Diana Ioana Pîrje, în vârstă de 24 de ani, este psiholog cu specializarea de Psihologie Clinică la un cabinet privat din București. Diana a absolvit studiile de licență și masterat la Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, și lucrează în acest domeniu de un an.
Deși este la început de drum, Diana a avut paciente care au fost victime în urma unor abuzuri. Aceasta declară că recuperarea lor nu a fost una ușoară – ,,Unele răni nu se închid niciodată, dar putem spera la o viață mai bună și putem învăța să zâmbim din nou, dar toate aceste lucruri necesită timp.”
Ea consideră că femeile care se află în astfel de situații, trebuie să accepte ajutorul din parte specialiștilor. Acceptarea problemei este primul pas spre rezolvarea sa.

Consecințele psihice în urma agresiunilor fizice și verbale 

Consecinţele acestui fenomen, violenţa domestică, sunt destul de mari, deși de multe ori victimele nu realizează acest lucru. Multe dintre aceste efecte negative nu sunt vizibile imediat după prima agresiune. Acestea se dezvoltă în timp, agresiunea fizică și verbală având multe consecințe la nivel psihic.
Diana ne-a prezentat o serie de consecințe care se observă odată cu trecerea timpului – În primul rând, agresiunea este o forma de abuz și creează traume iar o persoană traumatizată nu va mai avea aceeași funcționalitate ca și o persoană care nu a trecut printr-un astfel de episod. 
O persoană afectată va dezvolta foarte multe temeri, mecanisme de apărare și blocaje interioare – În al doilea rând, consecințele sunt și la nivel fizic iar acestea  pot fi foarte grave. Știm foarte multe cazuri în care femeile ajung la spital, rănite grav de către partenerii lor care le-au abuzat într-un mod chinuitor.
violenţa domestică
De asemenea, specialista ne-a specificat faptul că multe victime suferă de sindromul stresului post-traumatic (SSPT). Acesta reprezintă o consecință a violențelor fizice și verbale care se manifestă prin anxietate crescută, tendința de izolare, coșmaruri și efecte psiho-somatice.
Am vorbit cu Diana și despre fenomenul manipulării, care este tot o formă de violență, deși nu atât de vizibilă.
Manipularea este considerată o formă de agresiune indirectă prin care agresorul, de cele mai multe ori, își pregătește terenul și începe o așa numită inițiere – „Atunci când manipulezi pe cineva, tu practic încerci să schimbi percepția omului de lângă tine. Dorești să îți obții beneficiile, cel mai important lucru în acel moment fiind interesele tale, nepăsându-ți de „victima” în cauză”.

Compromis sau relație toxică?

Confuzia este întâlnită destul de des în rândul femeilor atunci când vorbim de începutul unei relații. Multe femei nu știu să facă diferența între compromis și drumul spre o relație toxică. Uneori naivitatea își spune cuvântul când vine vorba de astfel de cazuri. Acest lucru nu trebuie să fie ceva de condamnat însă trebuie privit ca atare.
Diana ne-a prezentat câteva semne care indică faptul că te poți afla într-o relație toxică, deși poate nu au existat neapărat agresiuni la nivel fizic – „Dependența emoțională este unul din primele semne. Atunci când o persoană acceptă cu orice preț compromisuri sau comportamente ale partenerului, care nu îl fac fericit, este limpede că este prins în capcana dependenței emoționale. „Mai bine e cu rău decât fără rău”, ar putea fi logica celor aflați într-o astfel de relație.
Specialista consideră că multe persoane se desprind foarte greu de agresorii lor deoarece violențele vor apărea după ce victima se atașează emoțional de partener. „Cu toate că incompatibilitatea partenerilor este evidentă, ei continuă să stea în acea relație. Se formează o relație de co-dependență.
Sunt unele victime care suferă de sindromul stockholm, acesta fiind asociat adesea cu ținerea în captivitate a ostaticilor. Dincolo de scenariile rupte din filmele polițiste, chiar și oamenii obișnuiți pot dezvolta aceasta afecțiune psihologică drept răspuns la diverse forme de traume, în raport cu parteneri abuzivi.
Diana ne sugerează să fim foarte atenți în luarea deciziilor atunci când suntem într-o relație „Cel mai bine este să ne punem mereu întrebarea ,,Acest lucru mă face fericită? Este decizia mea sau doar un mod în care îi fac pe plac partenerului?” Toate aceste întrebări ar trebui să ni le adresăm înaintea luarea oricărei decizii.”

Gândirea pozitivă – drumul spre eliberare!

Știu că poate zicala „Totul va fi bine!” este clișeică, iar unii o consideră doar o vorbă de consolare, însă aceste cuvinte nu sunt aruncate în vânt. De cele mai multe ori gândirea pozitivă este ușa noastră spre drumul libertății.
Specialista Diana afirmă faptul că nu trebuie să renunțăm niciodată la speranță, iar acest lucru trebuie întreținut printr-o gândire pozitivă. „Este foarte important să ne liniștim mintea prin tehnici de mind-fullness și chiar prin anumite meditații ghidate. Astfel încât nivelul stresului să fie redus și să lăsăm să iasă la suprafață emoțiile pozitive. Totul este de fapt o alegere conștientă. Odată ce am conștientizat că ceva ne dăunează, e timpul să punem STOP fără să ne simțim vinovați.”  
Deși este dificil să gândești în acest mod dacă ai fost victima unui abuz, Diana consideră că mereu este loc pentru pozitivitate, chiar și după astfel de situații – „Chiar dacă ai fost victimă, acceptă acest lucru și fii blând cu tine. Dar apoi, ieși din această situație. Este foarte important să ne focusăm pe tot ceea ce ne aduce bucurie și liniște în viața noastră. Fie ele hobby-uri, pasiuni sau timpul petrecut cu cei dragi.”
Cu alte cuvinte, nu trebuie să accepți niciodată jignirile partenerului, agresiunile fie ele fizice, verbale, sau alte modalități de manipulare.