sâmbătă, decembrie 7, 2024
Recrutare IQool
AcasăFenomenul Skin Hunger - sau cum lipsa afecțiunii îți poate afecta sănătatea...

Fenomenul Skin Hunger – sau cum lipsa afecțiunii îți poate afecta sănătatea psihică fără să-ți dai seama

Atunci când trăiești într-o lume în care crezi că singura criză care poate afecta întreaga populație este cea economică, oprește-te doar un moment din graba cotidiană și privește în jur. Ce observi?

Oameni mergând pe stradă cu căștile în/pe urechi, ignorând total realitatea și ce se află în jurul lor. Oameni agresivi, iritați sau pur și simplu într-o stare proastă. Oameni care nu-și iau privirea din telefoane și se izbesc de alți oameni pe stradă ca și cum nici nu ar fi acolo.

Ce credeți că se ascunde în spatele acestor comportamente relativ comune la prima vedere?

Credeți că oamenii adoptă astfel de atitudini pentru a lăsa timpul să treacă mai repede atunci când trebuie să ajungă undeva sau să aștepte pe cineva? Sau v-ați gândit și la alte motive nevăzute?

skin hunger

Ce este skin hunger?

În ultimii ani, oamenii se confruntă cu așa numitul fenomen skin hunger sau touch hunger. Acesta nu pare ceva foarte grav. Însă, la o analiză mai profundă, are consecințe alarmante asupra psihicului.

El reprezintă nevoia psihologică și fiziologică de a fi atins, de a primi afecțiune, în special fizică.

Au fost realizate o serie de statistici pe populația americană, din care a rezultat faptul că:

  • 3 din 4 adulți sunt de acord cu afirmația „Americanii suferă de skin hunger.”
  • Mult mai mulți americani locuiesc singuri decât înainte.
  • 1 din 4 americani declară că nu au nici măcar o singură persoană cu care să vorbească despre problemele lor.
  • Singurătatea printre adulții americani a crescut cu 16 procente în ultimii 10 ani.

Deocamdată nu știu să se fi realizat un astfel de studiu și pe populația română, dar ar fi interesant de vizualizat datele.

Aceste statistici ne ajută să înțelegem mai bine termenul hunger (foame) folosit în acest context. De obicei asociem foamea cu mâncarea, dar nouă nu ne este pur și simplu foame pentru că vrem mâncare, ci mai degrabă pentru că avem nevoie de aceasta. Așa cum ne este sete pentru că avem nevoie de apă sau ne simțim obosiți pentru că avem nevoie de somn.

Corpurile noastre știu de ce au nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie, iar afecțiunea se află pe acea listă, imediat după mâncare, apă și odihnă.

Au fost realizate studii pe maimuțe, în care acestea au fost forțate să aleagă între o wire mother, furnizoare de mâncare și o cloth mother, care le oferea doar suport senzorio – tactil. Majoritatea au ales confortul în locul hranei, ceea ce demonstrează faptul că stimularea tactilă și contactul cu alții sunt necesare pentru asigurarea stării noastre de bine.

skin hunger

Beneficii?

Desigur! Știm cu toții că o îmbrățișare ne poate calma atunci când ne simțim stresați. Prin urmare:

  • În studiile empirice, cercetătorii au descoperit faptul că o îmbrățișare funcționează ca un strat protector împotriva stresului.
  • În studiile controlate de comparare a indivizilor care au primit o îmbrățișare din partea partenerilor de cuplu și cei care nu au primit înaintea unui eveniment stresant, aceia care s-au bucurat de o îmbrățișare caldă au arătat reacții de stres mai scăzute la situațiile stresante.
  • Cei care oferă îmbrățișări prezintă, la rândul lor, mici creșteri ale presiunii sanguine – atât din punct de vedere sistolic, cât și diastolic.

De asemenea, alte cercetări relatează cum îmbrățișările pot reduce numărul bătăilor inimii în fața unui eveniment stresant.

O singură îmbrățișare din partea partenerului dimineața poate avea efecte pozitive pe parcursul întregii zile. De altfel, a fost demonstrat faptul că acestea cresc producția de oxitocină, hormonul care influențează pozitiv atașamentul și construirea relațiilor.

skin hunger

Free Hugs Project

Acest proiect a fost creat de către Ken Nwadike, fost atlet, director al Superhero Events și al Hollywood Half Marathon.

Într-o zi, el se afla la maratonul din Boston ca spectator, oferind îmbrățișări tuturor alergătorilor pentru a-i încuraja și a le spori încrederea în ei înșiși. A făcut acest lucru ca o mișcare de solidaritate în urma bombardamentului din cadrul aceleiași competiții din 2013.

Oamenii au reacționat pozitiv și așa s-a născut acest proiect, care a luat amploare la nivel internațional.

Mai multe detalii despre viața personală a lui Ken, cât și despre Free Hugs Project, aveți aici.

Nu mi-am dorit să scriu o lucrare de doctorat cu statistici și grafice pe această temă. Mi-am dorit mai degrabă să trag un semnal de alarmă cu privire la nevoia conștientizării trebuinței afective în viața noastră.

Nevoia de afecțiune este atât de mare la nivel global, încât au fost create job-uri în sensul acesta – professional huggers.

So, please, feed your emotional need! Don’t ignore your skin hunger.

Surse info: psychologytoday.com, freehugsproject.com

Surse foto: Raluca Gavrilă, tumblr.com

Raluca Mînzat
Raluca Mînzat
Unele persoane m-ar descrie ca având o personalitate vulcanică, agresivă, extravertă, alte persoane ar spune că sunt mai degrabă diplomată, liniștită, introvertă. Eu consider că am o personalitate complexă, ușor neînțeleasă. Sunt pasionată de psihologie și de ezoteric. Sunt de părere că în viață cel mai important lucru este dezvoltarea personală apoi dezvoltarea pe plan profesional și material. Sunt adepta învățării continue, nu neapărat a informațiilor ci mai degrabă a adoptării anumitor concepte și idei productive, de viitor pentru sine și pentru societate.
RELATED ARTICLES

Most Popular