vineri, martie 29, 2024
Recrutare IQool

Fenomenul „selfie”

Arăt prea drăguț cu părul ud, deci trebuie să fac un selfie. Încă unul cu super machiajul meu, altul cu cei mai cool ochelari de soare, unul de noapte bună, dar cu tot cu machiaj și păr aranjat. Ah, și cu rochia cea nouă, chiar dacă nu am purtat-o deloc. Doar nu credeai că mi-am făcut o singură poză, nu?! Un selfie presupune 147 de poze, dintre care una apare pe Facebook și una pe Instagram. Sau hai să zicem două, maximum trei.

Prima poză de acest tip a fost realizată la sfârșit de secol XIX, de fotograful american Robert Cornelius. Fenomenul s-a răspândit, devenind o modalitate de exprimare a personalității. Pozele de acest tip oferă posibilitatea de a jongla cu personalitatea noastră, de a ne prezenta prietenilor și străinilor exact așa cum vrem să fim: cu efecte de Instagram, fără cearcăne și cu părul perfect aranjat. Moda selfie e explicată și prin faptul că utilizatorii dețin controlul total al propriei imagini, spre deosebire de fotografiile realizate de alte persoane.

În ultimii ani pozele au căpătat notorietate, selfie fiind ales cuvântul anului 2013, de către editorii Dicționarului Oxford, fiind adăugat un an mai târziu în Dicționarul Merriam-Webster.

selfie”: „o fotografie pe care o persoană și-o face sieși, în mod obișnuit cu un smartphone sau camera web și publicată pe un site de socializare”

large (2)

Așa cum relațiile interumane au devenit mediate de tehnologie, selfie a devenit un stil de viață: azi News Feed-ul e plin de fotografii din această categorie. Atenția cerută și stilizarea vieții prin astfel de poze apare ca o formă de narcisism, care poate ajunge chiar la obsesie. Dorința de a fi validați de ceilalți, de a menține o imagine pozitivă a dus la un trend în rândul utilizatorilor de rețele sociale. Aspectul fizic a devenit una dintre valorile generației crescute în spatele ecranului. Nevoia de comunicare, de exprimare a personalității și de includere într-un grup sunt filtrate azi prin sistemul tehnologic. Selfie-urile sunt o metodă de a ne ancora în mediul în care trăim. Dependența pentru pozele de acest tip poate ascunde tulburări psihice. Un adolescent american, în ciuda faptului că nu reușea să-și facă selfie-ul perfect, a încercat să se sinucidă. Oamenii au ajuns să împărtășească din ce în ce mai mult detalii intime, pe măsură ce rețelele sociale devin din ce în ce mai personale.

627x0 (2)

Cel mai faimos selfie din istorie a fost orchestrat de Ellen DeGeneres, în timpul Premiilor Oscar din 2014. Bradley Cooper, Meryl Streep, Brad Pitt, Angelina Jolie, Channing Tatum, Julia Roberts, Jennifer Lawrence, Kevin Spacey, Jared Leto și Lupita Nyong’o s-au integrat în selfie-ul care a doborât recordul de vizualizări și preluări, după postarea pe Twitter. Recordul anterior fusese stabilit de Obama.

140302-ellen-selfie_df30515d8c22eca3f956fb3c022c059e

Frenezia postărilor selfie  a dezvoltat o întreagă gamă de fotografii: poze cu chipul, cu poadoaba capilară („helfie”), poze în timp ce sunt executate exerciții fizice („healthies”), poze cu  posteriorul („belfie”), poze de cuplu („couplies”), poze cu pisica, poze cu oameni ai străzii, poze cu persoane în stare de ebrietate („drelfies”). Tinerii postează fotografii în ipostaze nebunești pentru a stârni admirația privitorilor.

627x0 (1)

Nici vedetele nu se lasă mai prejos, Kim Kardashian dorind să publice un volum fotografic realizat numai din selfie-uri. În 2014 au fost lansate producția românească „Selfie”, serialul de televiziune american „Selfie” și melodia cu același nume, cântată de The Chainsmokers.

large

 

sursa foto: weheartit.com

Ana-Maria Nae
Ana-Maria Nae
Optimistă cu acte în regulă. Cel mai probabil că o să mă întâlnești zâmbind. Visez cu ochii deschiși, sunt dependentă de oameni și vreau să văd lumea.
RELATED ARTICLES

Most Popular