miercuri, ianuarie 19, 2022
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruFenomenul Harry Potter a ajuns la vârsta de 20 de ani

Fenomenul Harry Potter a ajuns la vârsta de 20 de ani

Fenomenul Harry Potter a ajuns la vârsta de 20 de ani

Nu îmi amintesc destul de clar cum am ajuns să îl descopăr pe Harry Potter. Dar foarte bine îmi amintesc că îmi făcusem un obicei din a vedea filmele în fiecare vară, timp de câțiva ani la rând. Cărțile le-am devorat cu aceeași plăcere, dar aici am făcut-o o singură dată.

Recunosc, când am auzit prima dată de Harry, n-am fost prea încântată. Doar din auzite îmi creasem o oarecare poveste. Asta se întâmplase de mic copil, când poveștile cu Barbie erau prea frumoase pentru a le înlocui cu altceva. Însă, odată ce l-am descoperit, greu l-am mai lăsat.

Pe 26 iunie, Harry Potter a ajuns la vârsta de 20 de ani. Cu jumătate de an mai mare ca mine, fenomenul încă dăinuie printre oamenii alături de care s-a maturizat. Povestea de prietenie dintre cei trei, Harry, Hermione și Ron, dovedește că orice primejdie poate fi ocolită dacă dorința arzătoare de reușită se împarte la trei. E o poveste în care latura magică creează magia iubirii și ideile fantastice dau sens lumii obișnuite.

„Harry Potter și Piatra Filosofală” e prima carte care a dat naștere magiei. Urmată de alte șase: Harry Potter și camera secretelor; Harry Potter și prizonierul din Azkaban; Harry Potter și Pocalul de Foc; Harry Potter și Ordinul Phoenix; Harry Potter și prințul semipur; Harry Potter și Talismanele Morții. Filmele, bazate pe povestea cărților, poartă aceleași titluri, doar că ultimul e împărțit în două părți: Harry Potter și Talismanele Morții, partea I și II.

Povestea se desfășoară la Hogwarts, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni. Harry se află într-o luptă continuă și neterminabilă cu Voldemort, cel care i-a ucis părinții. Lupta fiind, de altfel, și tema centrală a întregii povești.

J.K. Rowling, autoarea care a dat viață minunatei povești, a fost desemnată cea mai bună scriitoare britanică în viață, în 2006. Dacă e să ne calculăm cifrele de pe urma încasărilor venite din partea vânzărilor, ele ar fi uriașe. Dar pe bună dreptate, le merită. Harry Potter nu a ajuns în inimile noastre doar prin cărți și filme, a creat o adevărată nebunie și prin jucăriile derivate de la filme.

Nu ai cum să nu-ți găsești acel ceva care să te atragă, mai ales când urmărești filmele. De la cunoștințele pe care le posedă Hermione, aventurile uneori mai stângace ale lui Ron, dar nu în ultimul rând, ingeniozitatea de care dă dovadă Harry.

Ar fi prea multe de povestit de ce Harry Potter a ajuns un fenomen. Sau de ce a creat acea dependență, care după 20 de ani e încă vie. Sau ori de câte ori îl vedem pe Daniel Radcliffe într-un film, dintr-o dată să ne amintim de micuțul Harry și cicatricea sa celebră. Să nu mai spunem de Emma Watson, devenită celebră datorită personajului jucat în Harry Potter.

Bucuria e că, odată trecuți 20 de ani, părinții le citesc cu mare pasiune cărțile copiilor, iar cei mici descoperă prin asta o lume diferită.

La mulți ani, Harry Potter! Cu siguranță vom scrie cu același patos și peste mulți ani de acum încolo. 

sursă foto: tumblr.com

 

Iustina Cârjă
o toamnă nesfârșită cu muzică, cărți, flori și cuvinte
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular