Fără discriminare în educație

0
157
Fără discriminare în educație

Fără discriminare în educație! Uniunea Studenților din România (USR) alături de Forumul Tinerilor din România condamnă încercările de limitare a libertăților individuale fundamentale adoptate de către Senatul României prin amendamentul potrivit căruia sunt interzise în școlile și universitățile din țară cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Fără discriminare în educație! Proiectul adoptat ieri cu 81 voturi de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 27 de abțineri  prevede interzicerea cursurilor despre identitatea de gen și egalitatea de șanse, iar domeniile universitare care oferă programe de studiu dedicate cercetării identității de gen și masterate specializate vor fi desființate.

ÎFără discriminare în educație!n această după-amiază în spațiul media au apărut mai multe surse care susțin faptul că Președintele României, Klaus Iohannis, nu va promulga legea prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, poziție pe care o susținem și o încurajăm cu această ocazie.

Fără discriminare în educație! Considerăm că blocarea accesului la informații, discriminarea persoanelor în funcție de gen, precum și promovarea cenzurii în spațiul/mediul educațional (sau academic) reprezintă o încălcare gravă a principiilor și valorilor europene și internaționale, precum și o încălcare a legislației în vigoare.

Fără discriminare în educație! Considerăm că decizia Parlamentului de a se amesteca în aspectele ce țin de programa școlară, fără a exista o consultare în prealabil cu toți actorii relevanți din domeniu, este condamnabilă și regretabilă. Promovarea și adoptarea unor astfel de propuneri legislative încalcă principiul statului de drept și nu sunt coerente cu valorile promovate de Uniunea Europeană. Dialogul social și civic stă la baza oricărui demers democratic, iar libertatea individuală fundamentală a cetățenilor trebuie respectată în orice circumstanțe. Atât dreptul la informare, cât și dreptul la libertatea individuală sunt prevăzute în Constituția României, iar ele ar trebui tratate ca atare.

Fără discriminare în educație! Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească, care reunește 111 organizații membre în peste 30 de universități din țară. Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Tineretului şi Sportului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi municipalități şi universități.

Fără discriminare în educație! Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.

Sursă info: uniunea.ro