vineri, mai 24, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăConcerte si muzicăFanfare Ciocarlia sarbatoreste 25 de ani cu un turneu national de lansare...

Fanfare Ciocarlia sarbatoreste 25 de ani cu un turneu national de lansare a noului album

It wasn’t hard to love you” se vede si se aude intre 23 si 30 noiembrie in 7 orase

          Intre 23 si 30 noiembrie, legendara formatie de muzica balcanica Fanfare Ciocarlia, formata din 12 lautari de origine roma din satul Zece Prajini, nord-estul Romaniei, aduce publicului un turneu de lansare a noului album „It wasn’t hard to love you”, in 7 orase: Ploiesti (23 noiembrie), Bacau (24 noiembrie), Iasi (25 noiembrie), Galati (26 noiembrie), Cluj (28 noiembrie), Sibiu (29 noiembrie) si Bucuresti (30 noiembrie). Turneul este organizat de Tectonic Events si biletele sunt disponibile pe Iabilet.ro si in reteaua Iabilet.

          Povestea Fanfare Ciocarlia a inceput acum 25 de ani, pe un drum aparent fara sfarsit, intortocheat si accidentat, ce trece printre dealuri care nu-si doresc sa fie numite munti – undeva in nord-vestul Romaniei, aproape de granita cu Moldova. Se vad ultimele case, ce par aruncate la intamplare intr-o pictura de Chagall, stand in noroi, crapate si colorate cu indrazneala, cu ferestrele lor larg deschise, holbandu-se la trecatori. Pe undeva, calatorul face brusc la stanga si, dupa ce traverseaza alt drum pietruit, ajunge in sfarsit in locul de origine al celui mai recent si incredibil fenomen in muzica de alama: Zece Prajini, unde totul a inceput pentru Fanfare Ciocarlia.

          Aici, in 1997, 12 muzicieni au pornit sa cucereasca lumea cu sunete profunde de tube si cornuri tenor, amestecate cu note din trompete si saxofon, totul pentru a elibera puterea bucuriei muzicii de alama est-europene catre intreaga lume – cel putin asta a fost ideea. Seriozitatea misiunii lor a fost parafata in momentul aparitiei primului album, in 1998, cu o vorba a seniorului trompetist, Radulescu: “Asteptati voi, si vedeti – la un moment dat, vom ajunge sa cantam pe Marte! “ si, din acel moment, trupa a calatorit milioane de kilometri, in turnee fara de numar, in incercarea lor de a ajunge pe Planeta Rosie.

          Acum, in 2022, nu este nimic ce trebuie rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfare Ciocarlia de a face alamurile balcanice sa atinga note de jazz, pop si rock, toate executate cu o precizie nebuna de tempo-uri nestapanite, le-a oferit stausul cultural si i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.

          Dupa 25 de ani, mii de spectacole si 9 albume de studio, Fanfare Ciocarlia era la apogeul carierei cand pandemia a socat intreaga lume. Acest eveniment fara precedent a insemnat si pentru ei, cat si pentru alte milioane de artisti din intreaga lume, o mare pauza din munca. si, in timp ce omenirea parea ca se afla inca in expectativa, miile de fani au redevenit activi si au ajutat trupa sa completeze mult-planuitul lor album aniversar de 25 de ani cu ajutor financiar si cuvinte de incurajare.

          Acum rezultatele pot fi auzite: “It wasn’t hard to love you” este o oda muzicala a Fanfare Ciocarlia catre ascultatorii lor din toata lumea – este un capitol recent a povestii marii trupe din micul sat, o trupa ce doreste sa puna un zambet pe fetele oamenilor, o trupa ce tanjeste catre un viitor plin de concerte palpitante ce se prelungesc profund in noptile tarzii.

          De-a lungul anilor, muzica Fanfare Ciocarlia s-a auzit pe coloana sonora a filmelor “Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), “Hotel Beograd”

(Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), “Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), “Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) si “Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin) iar trupa a avut aparitii si in documentarele “The New Gypsy Kings” (UK, 2016, r. Liviu Tipurita), “Gypsy Caravan” (USA, 2007, r. Jasmin Dellal) si “Iag Bari – Brass On Fire” (Germania, 2003, r. Ralf Marschaleck).

          Au colaborat, printre altii, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK)

Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia) si Dunkelbunt (Austria) si au primit si numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele „Baro Biao” (1999), “Iag Bari” (2001), “Gili Garabdi”(2005), “Queens and Kings” (2007), “Balkan Brass Battle” (2011), “Devil’s Tale” (2014) si “It Wasn’t Hard To Love You” (2021), Best Worldmusic Album pentru “Iag Bari” dar si premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music act from Europe.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Carturesti, Munteanu.

Website:

www.fanfare-ciocarlia.com

Bandcamp:

www.fanfareciocarlia.bandcamp.com

Facebook:

www.facebook.com/FanfareCiocarlia

Instagram:

https://www.instagram.com/fanfareciocarlia_official/

Album „It wasn’t hard to love you (2021):

Label Website:

www.asphalt-tango.de

Promotor: Tectonic Events – Catalin E. Horodinca

Telefon: 0735 33 46 59

Email cehorodinca@gmail.com

RELATED ARTICLES

Most Popular