fake news

Fake news. Fake news. Dar ce înseamnă acest termen?! Ei bine, să luăm cea mai simplă definiție: fake news reprezintă răspândirea unor informații false prin intermediul mass-media. Ca să fie mai clar, am și un exemplu. Anul trecut, prin februarie, presa vuia că actorul Sylvester Stallone a murit. În mai 2019, când scriu acest articol Sylvester Stallone e în viață.

Bineînțeles, în spatele oricăror fake news există anumite scopuri: creșterea numărului de vizitatori în mediul online (poate fi asociat și cu clickbait), manipularea opiniei publice, denigrarea unor persoane sau instituții etc.

fake

Cum diferențiem fake news de știrile adevărate?
1. Nu luăm totul de bun

Nu tot ce zboară se mănâncă. La fel, nici toate informațiile din presă nu trebuie crezute. Astfel, trebuie să ne punem întrebări cu privire la ceea ce citim. „Oare chiar așa e?”, „De ce?” sau „Cum?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui să le avem în minte atunci când citim/auzim/vedem ceva.

2. Verificăm informația

Un profesor din facultate are o vorbă: o informație trebuie verificată. De trei ori. Din surse diferite. În general, o informație falsă va fi transmisă de foarte puține publicații, foarte puțin cunoscute în rândul oamenilor. În cazul în care și publicații considerate „de încredere” transmit acea informație, putem, pe baza asemănărilor și diferențelor dintre variantele în care informația este prezentată, să ne dăm seama ce este adevărat și ce nu.

3. Alegem cu atenție locurile de unde ne luăm informația

fake newsSe spune că: mai bine să prevenim decât să tratăm. Dacă ar fi să adaptăm această zicală: mai bine ne luăm informația din surse sigure decât să fim tentați să credem știri false. Prin surse sigure, mă refer la orice tip de publicații independente.

4. Așteptăm update-urile

În general, știrile sunt urmate de update-uri, care pot schimba în proporții mai mari sau mai mici informația transmisă inițial.

 

Comentarii

comentarii