În ziua de astăzi toată lumea folosește Facebook. De la mic la mare, absolut toți dețin un asemenea cont. Această rețea socială a devenit martora bucuriilor, a căsătoriilor, a călătoriilor, a întâlnirilor ori a înmormântărilor.
Pare a fi indispensabilă vieții noastre. Absolut tot ceea ce se întâmplă, absolut tot ceea ce ne marchează într-un fel sau altul existența este postat pe Facebook. Despre acest aspect multe s-au spus, multe s-au scris.
Nenumărate persoane și-au dat cu părerea despre utilitatea/pericolul multiplelor postări. Dar adevărul este că oamenii continuă să își etaleze activitățile zilnice în mediul online, mai cu seamă pe Facebook, indiferent de câte semnale de alarmă au tras specialiștii.
Acest lucru mă face să mă întreb: nu cumva Facebook a devenit, de asemenea, un instrument de manipulare, de defăimare?
În ultima vreme, în cazul unui context de criză, gestionarii publici s-au servit tot mai mult de spațiul online ca mijloc de comunicare. Într-o eră în care Internetul este folosit în masă, nici nu are cum altfel să se petreacă lucrurile. Subiectul în chestiune a făcut deja obiectul unei abondante literaturi științifice, în special în Statele Unite, acolo unde situațiile de criză fie ele naturale, fie nu, sunt la ordinea zilei.
Zvon, în literatura de specialitate, este considerat ceea ce nu este oficial, dar care circulă cu o intensitate impresionantă. De multe ori zvonul a fost asociat teoriilor conspiraționiste, dar acesta este un subiect oarecum complex, ba chiar ambiguu, fiind mult prea greu de afirmat ceva anume cu certitudine. Însă ceea ce este cert este faptul că odată ce un zvon a fost lansat este foarte dificil ca acesta să fie combătut.
Cel mai adesea un zvon apare din cauza lipsei de informații exacte. Așadar este foarte ușor pentru cineva care dorește să profite de situația dificilă prin care trece o companie, spre exemplu, să răspândească informații false prin intermediul rețelelor sociale. Cu nenumărate ocazii, zvonul a fost folosit ca o strategie de marketing, împotriva rivalilor de pe piață alimentară și nu numai.
Ziarele, revistele, în ziua de astăzi, își distribuie masiv materialele informative prin intermediul Faceboook-ului sau Twitter-ului. Destul de rar oamenii vor consulta direct site-ul ziarului X sau Y, de obicei citesc articolele care deja sunt distribuite pe Facebook de către alții (țin să precizez că fac referire în special la Facebook întrucât Twitter este folosit de mult mai puține persoane, cel puțin în țară la noi).
Astfel, amatorii de senzațional vor transmite mai departe un articol defăimător, care la rândul lui va fi distribuit în numeroase alte grupuri. Nu spun că este un lucru rău ca informația să circule, dar vreau să atrag atenția că nu de fiecare data informațiile sunt adevărate. Spre exemplu, îmi aduc aminte că luna trecută am citit o serie de articole, distribuite în diverse grupuri de pe Facebook, cum că islamiștii ar urmări distrugerea populației europene prin intermediul unor portocale infectate cu virusul HIV, portocale ce ar urma să ajungă în supermarket-urile tuturor țărilor din Europa.
Nu știu voi, dar mie o asemenea știre nu îmi pare deloc veridică. Îmi sună mai degrabă a defăimare, a tentativă de manipulare a populației de a nu mai consuma portocale, iar exemplele pot continua. Bineînțeles că în cazul exemplului prezentat de mine nu s-a făcut mare vâlvă, mai nimeni nu a dat crezare, dar s-ar fi putut întâmpla și una ca asta.
sursa foto: socialmediaromania.com