părul
bbc

De la Hollywood până în Africa de Sud, cel mai cotat păr uman este cel indian, deoarece textura sa seamănă cu părul caucazian, pe care industria coafurii îl consideră cel mai calitativ. Însă, în spatele extensiilor și a perucilor de cea mai înaltă calitate, care sunt folosite în luxoasele saloane de înfrumusețare, se ascunde un ritual religios.

Femeile  își sacrifică părul pentru zei

Femeile din India își rad capetele și își sacrifică părul pentru a primi de la zei noroc și prosperitate.
Comercianții vin cu scutere specializate și colectează roadele în fiecare săptămână. Tone de păr sunt colectate anual și multe temple formează contracte cu comercianții, în timp ce altele organizează licitații, vânzând marfa celor care oferă cel mai mult.
Femeile conduse de propriile necazuri, care recurg la această practică, nu cunosc ce se întâmplă mai departe cu jertfa lor.
„Am decis să mă duc la templul de la Tirutanni și să-mi rad părul, pentru ca zeii să mă binecuvânteze pe mine și pe familia mea”, mărturisește o femeie din India.

Părul indian – O afacere de milioane

părul
BBC

În India, industria dată aduce peste 250 milioane de dolari anual. Prețul unui kg de păr ras se ridică până la 130 de dolari, iar o coadă de păr de aproximativ 160g este în valoare de aproximativ 20 $.
Statele sudice din Tamil Nadu și Andhra Pradesh sunt locurile în care se petrece cea mai masivă colectare a părului din India. Două dintre principalele temple hinduse, în orașele Tirutanni și Tirupati, colectează în fiecare lună tone de păr uman. Templul Tirupati este, de asemenea, și cel mai vizitat loc sfânt din lume, cu o medie de 100.000 de turiști pe zi. El reușește să plaseze o medie de 3 milioane de dolari pe an din această afacere.

 

Proveniența practicii

părul
BBC

Practica tunsului de păr sau „tonsuring” – termen folosit atunci când aceasta este efectuată din motive religioase – este asociată cu un mit hindus vechi. Există mai multe versiuni ale mitului, dar ele toate îl au la bază pe zeul Vishnu. Conform mitului, el a avut de suferit o traumă cerebrală, care a cauzat pierderea unei părți din păr.
Îngerul Neela Devi ar fi oferit apoi o legătură de păr în loc, iar Vishnu a fost atât de recunoscător încât a oferit daruri tuturor celor care și-au oferit podoaba capilară drept jertfă.

 

Cum are loc sacrificarea părului

părul
BBC

Procesul de bărbierit este foarte rapid, iar frizerii îmbrăcați în alb iau părul și „îl prezintă zeilor”. Apoi, își conduc „clientele” prin templu pentru ca acestea să-și arate scalpul proaspăt ras zeilor, astfel încât jertfa lor să poată fi binecuvântată.
Pe măsură ce frizerul mă bărbierea, simțeam că problemele mele pleacă. Acum lucrurile se vor îmbunătăți„, mărturisește o altă femeie care tocmai își încheiase ritualul.

Astfel, din simpla dorință de a-și îmbunătăți viața, mii de femei din India își  sacrifică părul pentru zei în temple. Ele nu știu, însă, că sacrificiul lor servește drept modalitate de înfrumusețare pentru clientele saloanelor pariziene.
Totuși, industria continuă să înflorească și să dea roade, iar practica dată este urmată orbește de mii de femei din India, care continuă să-și sacrifice părul, iar toate aceste lucruri încă se întâmplă în sec. XXI.

 

 

Les cheveux donnés en Inde… revendus en France

🇫🇷 / 🇮🇳 Savez-vous que vos extensions de cheveux peuvent venir d’Inde, de croyants pensant réaliser une offrande en se rasant la tête ?

Publicată de Info France 2 pe Vineri, 10 mai 2019