Expoziție Lost.Optics: Raw Matter la Centrul Artelor Vizuale și Multimedia

0
91
Lost.Optics-afiș

Sub forma unui tribut adus dimensiunii și simetriei, Lost.Optics prezintă o lume alcătuită dintr-o materie artificială, articulată în câmpuri de culoare și în forme. O lume în care perfecțiunea geometriei și ritmul precis al repetiției sunt echilibrate de delicatețea și incertitudinea gradienților și a transparențelor. Într-o încercare de a crea propria versiune a unei realități controlate, combinând precizia matematică cu muzicalitatea, artistul împărtășește ceva prețios și elementar sub forma unui discurs neprelucrat despre artă.

În timp ce artiștii din generația lui, se concentrează pe elaborarea unei narațiuni și, adesea, pe redări fotorealiste ale realității, Lost.Optics explorează, în lucrările sale, suprafețele plane și confruntă spectatorul cu absența iluzionismului, ca metodă de translare a lumii fizice. Unica realitate reflectată este convingerea că privim un ecran de computer sau un tip de univers digital construit. „Toată arta este o minciună.” Cu siguranță, dar minciunile create de Lost.Optics încorporează adevărul materiei. Sinceritatea încercării artistului de a propune o locuire în forme și în culori face din practica sa artistică un adevăr brut.

Fiecare lucrare din seria prezentată în expoziție este produsă ca o simulare computerizată, așadar materialul prim, accesibil sunt secvențele de 0 și 1, inputuri și outputuri electrice, lipsite de semnificație vizuală intrinsecă. Artistul adaugă, ulterior, ore petrecute în atelier re-producând o imagine digitală în format analog. Un alt strat de realitate este suprapus prin alegerile nuanțelor și contrastelor care dau picturilor o calitate de print, un sentiment de reproducere infinită. Datorită atenției focalizate pe detaliile formale și pe echilibrul compoziției, vizualul de impact creat de Lost.Optics creează un spațiu de o frumusețe brută.

Spațiul expozițional devine o oglindă prin care spectatorul trece pentru a accesa o lume unde formele, culorile și materia dictează regulile. Bine ați venit în Lumea Brută a lui Lost.Optics unde veți fi ghidați de subiecte ca: decepție, adevăr, frumusețe, reproductibilitate și control în căutarea semnificației brute. (Elvira Lupșa | Unicat art agency)

Lost.Optics (b. 1986) trăiește și lucrează în București. În lucrările sale, explorează dinamica relației dintre formele geometrice, într-un stil futurist, postgraffiti, puternic marcat de mediul digital. La baza practicii sale artistice, stă o fascinație pentru proces, pentru o stare de nedeterminare, de evoluție, de devenire.  

Lost.Optics: Raw Matter @ Centrul Artelor Vizuale și Multimedia

Recepție de deschidere: joi, 18 aprilie, 7 p. m. – 10 p. m.

Curator: Elvira Lupșa

Program: marți – vineri, 13:00 – 16:00