sâmbătă, ianuarie 15, 2022
Recrutare IQool
AcasăExpoziție în premieră la MNAR: Vedute venețiene din colecția Intesa Sanpaolo!
Array

Expoziție în premieră la MNAR: Vedute venețiene din colecția Intesa Sanpaolo!

Muzeul Național de Artă al României împreună cu Intesa Sanpaolo prezintă publicului bucureștean expoziția Vedute venețiene din colecția Intesa Sanpaolo, ca parte a programului de inițiative „Progetto Cultura” dedicat restaurării operelor de artă și valorificării culturale a acestora.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 14 iunie – 15 iulie 2018 și prezintă în premieră operele câtorva dintre cei mai cunoscuți artiști italieni (dar nu numai) care au contribuit la consolidarea și răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea.

Capriccio cu biserică gotică și lagună de Canaletto (Veneția, 1697 – 1768), Vedere spre Canal Grande cu Riva del Vin și Riva del Carbon de Michele Marieschi (Veneția, 1710 – 1744), Piața San Marco către San Geminiano de Francesco Guardi (Veneția, 1712 – 1793), și Vedută cu Santa Maria della Salute și Punta della Dogana de Hendrik Frans van Lint (Anvers, 1684 – Roma, 1763) ne poartă printre clădiri, locuri, colțuri devenite definitorii pentru geografia, arhitectura și atmosferaVeneției, oraș care a contribuit din plin la dezvoltarea vedutei grație atracției exercitate asupra a nenumărate generații de amatori de artă.

Veduta înflorește ca gen artistic în paralel cu așa-numitul „Grand Tour”, precursorul turismului cultural din zilele noastre. În secolul al XVIII-lea, intelectuali și călători,          îndeosebi englezi, își desăvârșesc formația făcând „marele tur” al Europei, cu opriri obligatorii în cele mai importante orașe ale Italiei. Practicarea acestui nou tip de „pelerinaj cultural” atrage după sine noi modalități de exersare a memoriei, printr-o relație specială cu arta dar și cu „arta” rememorării și împărtășirii propriilor impresii. Vedutele, ca și jurnalele de călătorie, mediază experiența directă a unor locuri și arhitecturi investite cu valoare simbolică și contribuie astfel la crearea și perpetuarea unui imaginar colectiv care cultivă memoria culturală.  Succesul comercial al noului gen este asigurat în principal de piața engleză, extrem de sensibilă la pitoresc, diferență și specificitate.

Lucrările prezentate în expoziție provin din Colecția Intesa Sanpaolo, Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza. Banca Intessa Sanpaolo este deținătoarea unei importante colecții – peste 20.000 de piese, dintre care mai mult de jumătate de o valoare culturală deosebită – prezentată publicului în trei palate istorice, foste sedii ale băncii reorganizate ca instituții muzeale în centrele orașelor Milano,Napoli și Vicenza.

 

Muzeul Național de Artă al României

Parterul Galeriei Naționale

14 iunie – 15 iulie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

 

Eveniment la Muzeul Colecțiilor de Artă:

Muzeul Colecțiilor de Artă – Colecția lunii: Alexandra și Barbu Slătineanu

În acest an Muzeul Colecțiilor de Artă împlinește patruzeci de ani de la inaugurarea sa ca secție a Muzeului Național de Artă al României.

Cu această ocazie, Muzeul Colecțiilor de Artă propune publicului întâlniri lunare cu specialiștii săi, cu scopul de a evidenția câte o colecție și pentru a reliefa personalitatea colecționarilor care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice și culturale a țării.

Miercuri, 13 iunie, ora 16.30 vă așteptăm să descoperiți Colecția Alexandra și Barbu Slătineanu și să participați la prezentarea susținută de Gabriela Vasiliu.

Aflat la Paris pentru studii în domeniul microbiologiei, Alexandru Slătineanu (1873-1939) începea pe la 1900 să-și alcătuiască colecția, frecventând anticariatele împreună cu prietenul său, dr. Ion Cantacuzino, în căutarea obiectelor dorite, gravuri și diverse obiecte de artă decorativă. Atunci a descoperit, în vitrina unui anticar și a achiziționat desenul Culegătoarea de morcovi de Vincent van Gogh, unic în țară.

Inspirat de studiile sale comparative în domeniul ceramicii românești, Barbu Slătineanu (1892-1959) a dat accente noi colecției cu piese de artă tradițională, capete de serie din creația mestesugareasca a românilor, maghiarilor si sașilor. Desenele, picturile, piesele de mobilier, flintele si săbiile, piesele de port, icoanele și ceramica populară întregesc imaginea de ansamblu a colecției de artă comparată, adunată de Slătineni, în două generații.

Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile.

Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră.

Următoarea prezentare a colecției va avea loc pe data de 30 iunie 2018, ora 11.00.

Detalii: http://www.mnar.arts.ro/arhiva-evenimentelor/eveniment/242-muzeul-colec%C8%9Biilor-de-art%C4%83-colec%C8%9Bia-lunii-alexandra-%C8%99i-barbu-sl%C4%83tineanu

 

 

Muzeul Colecțiilor de Artă

Calea Victoriei 111

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00

Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.

 

Expoziții temporare deschise la MNAR:

Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI

Expoziția Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI cuprinde 44 de stampe, multe dintre ele realizate de artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci.

Detalii:http://www.mnar.arts.ro/descopera/expozitii-temporare/250-invenit-sculpsit-gravura-italian%C4%83-din-secolele-xv-xvi

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)
18 aprilie – 24 iunie 2018
Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Catalog: Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016. Autori: Dana Crișan cu colaborarea dlui Radu Bercea.

 

***

Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti

Peste nouăzeci de pasteluri, acuarele şi desene realizate de Ştefan Luchian (1868-1916) de-a lungul vieții reconstituie cronologic și pe tehnici parcursul pictorului și contribuția sa la dezvoltarea graficii autohtone într-o perioadă de descoperire și definire a modernității românești.

Detaii: http://www.mnar.arts.ro/descopera/expozitii-temporare/259-%C5%9Ftefan-luchian,-maestrul-artei-grafice-rom%C3%A2ne%C5%9Fti

Curator: Elena Olariu

Muzeul Naţional de Artă al României (accesul prin Str. Ştirbei-Vodă nr. 2)

19 mai – 23 septembrie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Preț bilet: 10 lei

Închis vineri 1 iunie 2018

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

***

Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Ghika ce provin de la colecționari, care le-au donat cu generozitate Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) după anul 2010, unde sunt păstrate în „Arhiva Vladimir Ghika”.

 

Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu
13 iunie – 2 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

 

***

Pictori comentaţi de Petre Oprea

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea” deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

 

Expoziția se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă ca secție a MNAR. Ea omagiază rolul istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928 – 2011) în susținerea și dezvoltarea instituției, dar și a colecționismului autohton.

Detalii: http://www.mnar.arts.ro/descopera/expozitii-temporare/261-%E2%80%9Epictori-comenta%C5%A3i-de-petre-oprea%E2%80%9D

 

Muzeul Colecțiilor de Artă

Calea Victoriei 111

15 mai – 13 iunie 2018

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

 

 

Informații suplimentare:

Secția Educație, Comunicare, Proiecte Culturale și Marketing

Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei 49-53, Sector 1, București 010063

Telefon: 021 314 81 19

Email: comunicare@art.museum.ro

 

 

 

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular