S-a deschis expoziția aniversară „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”

0
228
Ioana Calota Romania Revolutionara la expoziția temporară „Constantin Daniel Rosenthal afiș

Expoziția temporară „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, deschisă la Muzeul Național de Artă al României, poate fi vizitată în Sălile Kretzulescu, conform programului muzeului (de miercuri până duminică între orele 11-17), în perioada 24 septembrie 2020 – 21 februarie 2021. 

Pictorul C.D. Rosenthal este cunoscut în special pentru lucrarea „România revoluționară”, realizată în exil, la Paris, după înfrângerea revoluției de la 1848 din Țara Românească.

Expoziția de la MNAR, prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui C.D. Rosenthal, reunește 31 de picturi și este însoțită de un catalog care conține toate lucrările lucrările artistului ce au putut fi identificate în țară și în străinătate, în colecții muzeale și particulare, unele necunoscute și nepublicate până astăzi.

La vernisajul expoziției au participat Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Mihai Firică, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, precum și artiști, jurnaliști și oameni de cultură.

„Expoziția „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției” se adresează publicului larg, publicului avizat, deopotrivă, prin elementele de noutate pe care le prezentăm. Totodată, un public țintă pe care dorim să îl atragem este tânăra generație. Avem ocazia de a explica tinerilor, corect și cu onestitate, momentele capitale din istoria noastră. MNAR, această navă amiral a instituțiilor muzeale din țară, are datoria de a contribui la educarea publicului. Le vom vorbi tinerilor despre valorile în care au crezut și pentru care au luptat reprezentanții elitei române la 1848, valori pe care noi le-am moștenit de la înaintașii noștri și pe care dorim ca ei să le preia. Expoziția și catalogul sunt mărturia vie al acestui angajament al reînnoirii misiunii noastre ca instituție de cultură.” afirmă Cristina Verona Tobi, manager interimar MNAR

Monica Enache, curatorul expoziției „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, a precizat că, „expoziția are, la o primă vedere, trăsăturile unei expoziții monografice. Dincolo de această componentă științifică, de recompunere a operei lui C.D. Rosenthal, până acum insuficient investigată, există o a doua, aceea a activismului său revoluționar, asumat total și fără ezitare.”.

În discursul său, Mihai Firică, Secretar de Stat, a subliniat rolul pe care îl au lucrările marelui pictor în afirmarea și păstrarea idealurilor ce au dus la revoluția de la 1848 și a condițiilor de schimbare socială în care aceste lucrări au fost realizate.

Expoziția și catalogul „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției” au fost realizate cu sprijinul financiar al Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”. Ana Maria Mihăescu, președintele asociației, consideră că „pentru Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României, această expoziție, realizată cu fonduri private, înseamnă încununarea unui sfert de secol alături de MNAR și de echipa sa minunată”.

În încheierea evenimentului „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, actrița Ioana Calotă a citit un pasaj din volumul „Istoria revoluției” de Jules Michelet și apoi, încadrată de o ramă aplasată special în expoziție cu acest scop, s-a transformat într-un tablou vivant și a adus-o la viață pe Maria Rosetti, muza lui C.D. Rosenthal pentru lucrarea „România revoluționară”. Ea a purtat o ie reprodusă după cea din tablou, realizată de Lucia Aionei din grupul „IA râurată românește”.

Rama se află în continuare în expoziție, pentru toți cei care doresc să devină personaj de tablou pe parcursul vizitei.

Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției

Curator: Monica Enache

Organizator: MNAR 

Perioadă: 24 septembrie 2020 – 20 februarie 2021

Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 17.00

Preț bilet: 10 lei

Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu