Expoziţia „Arhitectură și regalitate”, în premieră la Castelul Pelișor din Sinaia

0
219

Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează sâmbătă, 7 mai 2016, de la ora 12:00, în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și E.S. domnul Alexander Nixon, vernisajul expoziției „Arhitectură și regalitate”, la Castelul Pelișor din Sinaia.

Expoziția se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României și este dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, concepție grafică – arh. Octavian Carabela, coordonator proiect – Acron Creativ.

Expoziţia „Arhitectură și regalitate” ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării, de la Castelele Peleș și Pelișor și Palatele Regale din București, până la proiectele A.L.R Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu de la Săvârșin și Curtea de Argeș, „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România și „Expoziţia expoziţiilor regale” care ilustrează arhitectura ca o proiecţie în exteriorul monarhiei, către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior, de la Expoziția Generală din 1906, la pavilioanele Regale ale României din anii treizeci (Paris şi New York).

Vernisajul din data de 7 mai va fi însoțit de proiecția filmului documentar „Reședințe ale Regalității Române” și de un colocviu susținut de autorii expoziției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.