„Exploziv” de Elise Wilk în premieră la Teatrul Național Radiofonic

  0
  185

  Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Radio România Actualități, vă invită să ascultați, în premieră la Teatrul Național Radiofonic, piesa „Exploziv” de Elise Wilk, joi, 8 iunie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități. Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc miercuri, 7 iunie,  ora 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Intrarea este liberă.

  După succesul precedentei montări radiofonice cu „Pisica verde”, premiată în 2016 cu medalia de argint la secțiunea Best Drama Special la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, regizorul Mihnea Chelaru revine la dramaturgia Elisei Wilk și explorează dimensiunea sonoră a acestei poveşti plasate într-un liceu al zilelor noastre.  „Exploziv” reia problematica vârstei formării și a trecerii pragului maturizării citite din perspectiva crizei vârstei de mijloc traversate de mama personajului principal. Elise Wilk declară în interviul acordat în exclusivitate Radio România Actualități: „În primul rând, îmi place să scriu despre adolescenți, iar în al doilea rând, din păcate, în 2012 când am scris eu «Pisica verde», nu existau prea multe texte despre și pentru adolescenți în dramaturgia românească şi nici traduceri. De aceea mi s-a părut că este o grupă de vârstă neglijată de teatrele din România şi m-am decis să continuu să scriu pentru ea”.

  Elise Wilk este o voce reprezentativă a dramaturgiei emergente de azi. Tânăra autoare,  născută în 1981, a studiat jurnalistica la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj şi are un dublu masterat, unul de literatură şi comunicare la Universitatea Transilvania Braşov și altul de scriere dramatică la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. S-a lansat ca dramaturg în 2008, câștigând concursul dramaAcum5 cu piesa „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Petroşani, Iaşi şi Craiova, apreciate pentru subiectele care explorează vârsta adolescenței. Elise Wilk este unul dintre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internaţional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, iar în 2015 s-a aflat printre cei patru dramaturgi selectaţi în programul „Hot Ink” la Teatrul Lark din New York.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.