eXplore festival: Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

0
19
afiș eXplore festival

eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival continuă în data de 27 septembrie 2019, cu spectacolul No Change or „freedom is a psycho-kinetic skill”, prezentat de coregrafa și dansatoarea DD Dorvillier, la WASP – Working Art and Production Space, începând cu ora 19:30.

No Change or “freedom is a psycho-kinetic skill” pune accent pe relațiile dintre obiect, corp și sunet, dar și pe percepțiile legate de ele. În acest spectacol, artista DD Dorvillier își folosește corpul ca pe un obiect sau imagine și sunetul ca protagonist ori pentru a capta mișcarea lucrurilor, a posturilor și a gesturilor.

Comisionat de Danspace Project în 2005, ca parte a seriei Out-of-Space, performance-ul a reprezentat un moment crucial în traiectoria artistică a lui DD Dorvillier și a marcat o schimbare estetică și conceptuală importantă în abordarea sa creativă.

În această toamnă, DD Dorvillier a fost invitată de WASP Studios să susțină, de asemenea, workshop-ul Touch Move Talk Write: Observing Practices în România, în cadrul programului cultural de cercetare artistică și cooperare internațională RAW Practices in Performance Art, organizat în perioada 2018 – 2019, în București, Iași și Montpellier (Franța).

Creat la inițiativa WASP Studios și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, programul are rolul de a contribui la îmbunătățirea infrastructurii în domeniul artelor contemporane, a mobilității și cercetării artistice, precum și a condițiilor de producție și arhivare a procesului și rezultatelor creative.

Prin practica ei artistică, DD Dorvillier a pus întotdeauna la încercare definițiile prestabilite, inclusiv pe cele personale, cu privire la dans și coregrafie. Prin dezvoltarea unor lucrări prin intermediul abordărilor filozofice, conceptuale și fizice, ea cercetează relațiile complexe dintre gest, statutul de spectator, corp, limbaj și percepție, într-o manieră ludică, dar și de natură imediată. Abordarea sunetului, luminii și obiectelor ca materiale cvasi-lingvistice reprezintă baza procesului său

De-a lungul timpului, artista a prezentat și produs opere în New York și Europa, la scară largă, și a primit numeroase premii, iar în 2008 a fost mentor artistic în cadrul programului DanceWeb, la ImPulsTanz.

A lucrat ca artist-cercetător asociat în cadrul programului EXERCE la ICI – CCN în Montpellier, în perioada 2017 – 2019, fiind în prezent artist asociat la Centre de développement chorégraphique national (CDCN) – “Le Dancing”, în Dijon, Franța. În 2019, ea și compozitorul Sébastien Roux vor inaugura La Corvette, un nou spațiu pentru cercetare și experimentare în dans și muzică, în rurala Burgundie, Franța

În data de 28 septembrie 2019, la ora 19:30, în spațiul WASP, eXplore festival #14 aduce în atenția publicului instalația de artă și performance-ul Cerul poeților dispăruți, semnate de Mugur Grosu.

Instalația prezintă textele a 22 de poeți contemporani dispăruți în ultimul sfert de veac și include muzică live, improvizații și recitative din versurile celor 22 de autori.

Performance-ul a fost dezvoltat în cadrul programului de rezidențe Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, un proiect multianual co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Europa Creativă.

Programul este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Bilete la cele două performance-uri sunt disponibile pe www.mystage.ro și www.eventbook.ro

Adresă WASP – Working Art Space and Production: Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2, sector 3, București