Experții din diaspora au dezbătut la Londra perspectivele pentru votul prin coresponență și votul electronic

0
93

Fundația CAESAR a organizat sâmbătă, 14 noiembrie 2015, la Institutul Cultural Român din Londra, colocviul „Democrație și reprezentare: Perspectivele votului electronic și prin corespondență pentru românii de pretutindeni”. Evenimentul a adus în prim-plan problematica exercitării votului pentru românii din diaspora. Declarat câștigător în cadrul concursului public de proiecte din sesiunea februarie 2015, acest proiect beneficiază de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Proiectul „Democrație și reprezentare: Perspectivele votului electronic și prin corespondență pentru românii de pretutindeni” reprezintă o inițiativă comună a membrilor CAESAR din Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, ce urmărește coagularea experților și personalităților românești din străinătate și din interiorul granițelor României, în jurul unui demers pragmatic de identificare a unor soluții viabile pentru îmbunatățirea accesului cetățenilor români la exerci-tarea unui drept constituțional fundamental: dreptul la vot. In cadrul proiectului, alte două colocvii au fost organizate pe data de 31 octombrie la Paris și pe data de 14 noiembrie la Washington.

Poza2

La eveniment au participat experți în domeniul votului electronic și prin corespondență, alături de reprezentanți ai comunității românești din mediul academic, diplomatic, al administrației publice și al mediului privat. Evenimentul s-a bucurat de prezența Directorului Institutului Cultural Român din Londra, domnul Dorian Branea.

Participanții la colocviu au agreat să dezbată în grupuri de expertiză pentru a identifica soluții viabile în vederea îmbunătățirii accesului la vot pentru românii din diaspora. Printre acestea se numără: extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de scrutin, posibilitatea înregistrării electronice în registrul electoral, prelungirea termenului de înscriere cât mai aproape de începutul campaniei electorale, trasabilitatea plicului cu documentele trimse și specificarea unor sancțiuni clare pentru toate instituțiile vizate pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin.

Grupurile de lucru s-au axat pe trei teme prioritare:

  1. Democrație participativă: Grupul de lucru a identificat probleme majore ale sistemului de vot actual și a propus soluții concrete pentru ameliorarea accesului românilor din diaspora la vot, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
  2. Analiza legală: Grupul de lucru a dezbatut punctele slabe din legea votului prin corespondență recent adoptată în Parlament și a venit cu o serie de propuneri concrete pentru îmbunatățirea accesului românilor din diaspora la procesul de vot.
  3. Securitate cibernetică și informația tehnologiei: Grupul de lucru a realizat o atentă analiză a celor mai noi și mai sigure modalităti tehnice ce pot fi utilizate în eventualitatea implementării votului electronic sau prin corespondență.

În perioada imediat următoare, Fundația CAESAR va demara un amplu proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei și cu experți în domenii relevante votului electronic și prin corespondență. Ideile și propunerile avansate pe temele în cauză vor constitui un cadru pentru continuarea dialogului privind alternativele la votul clasic și vor duce la elaborarea unor propuneri și direcții de acțiune concrete, ce urmează a fi prezentate public în prima parte a    anului 2016.