Experienta DiscoverEU: Wanderlust pe 3000 de kilometri, 8 zile

0
148
Experienta DiscoverEU: Wanderlust pe 3000 de kilometri, 8 zile

Vara asta am descoperit încă un motiv de care să mă bucur că am 18 ani, în afara faptului că pot să-mi cumpăr o bere cu lămâie din oraș: cu DiscoverEU am putut să călătoresc gratis cu trenul prin Europa.

Ce este DiscoverEU?

Dacă încă n-ai auzit de acest program, te anunț că este la prima ediție și dacă ai noroc (și 17 ani) te vei putea bucura de el anul următor. Prin DiscoverEU, 15 mii de adolescenți de 18 ani pot călători low-cost pe teritoriul Uniunii Europene împreună cu prietenii, în ceea ce poate fi prima călătorie în străinătate sau poate chiar cea mai memorabilă dintre toate.

Now what?

Odată înscrisă și acceptată împreună cu grupul meu de prieteni, am făcut o listă de orașe pe care voiam să le vedem. Itinerariul nostru părea destul de realist până să verificăm care este traseul parcurs cu trenul. Până la urmă, ne-am limitat la Salzburg și Veneția, cu un popas de jumătate de zi în Viena. Ca să pun totul într-o perspectivă, asta înseamnă adunat aproximativ două zile de stat în tren.

N-am stat mult pe gânduri și am sărit de la un site la altul în căutare de locuri care merită vizitate, cafenele cu priveliște frumoasă și nu în ultimul rând, care este cea mai avantajoasă cazare. Recomandarea mea este să alegi un hostel, mai ales dacă ești într-un grup. Multe dintre ele se află aproape de centru, au condiții chiar mai mult decât decente și au prețuri mai ieftine decât masa de prânz în oraș. În Salzburg, un astfel de hostel ne-a costat 15 euro pe noapte și nu a trebuit să împărțim camera cu nimeni, fiind 3 persoane în apartament.

Un lucru pe care nu-l știam la începutul programului era că rezervarea locului în tren costă, indiferent dacă ai Interrail Pass sau nu. Asta înseamnă că deși am salvat mulți bani pe transport, cheltuielile tot s-au ridicat la 50 de euro, în condițiile în care n-am solicitat cușetă, care era, evident, mai scumpă.

Din start ar trebui să știți că dacă vă doriți confort, programul acesta vă va provoca din multe puncte de vedere. Este solicitant să petreci atâtea ore în poziții nu prea comode, încercând să adormi, timp în care ți se mai amintește să ai mare grijă de lucrurile personale sau în care mai dă cineva buzna să-ți verifice biletul și pașaportul.

Indiferent de circumstanță, recomandarea mea este să încercați să vă înhămați la o călătorie de genul ăsta. Am reușit să vizitez multe muzee de artă pe care mi le doream foarte mult, am găsit momente de serendipitate plimbându-mă pe lângă canalele venețiene sau de liniște interioară în orașul de sare.

 

Aș fi putut să mă bucur doar de o mică parte din toate astea dacă aș fi mers cu avionul și aș fi dat din start câteva sute de euro, însă șederea ar fi fost mai scurtă și s-ar fi limitat la un singur oraș. Care a fost bilanțul nostru, în schimb? Peste 3000 de kilometri parcurși pe tren, 100 de mers pe jos, 3 orașe, 12 atracții turistice și vizite în muzee și o experiență de neuitat.

Destinația este într-o oarecare măsură importantă, așa că nu vă aventurați la orașe precum Cordoba, cum inițial ne gândisem noi, pentru că oboseala acumulată pe drum poate să vă ia din bucuria de a vizita un oraș în care merită să poposești câteva zile bune. Reminder: exstă multe orașe cu potențial mare pentru vizitatori și care să nu fie atât de instagramabile. Pe scurt, puteți explora orașe care să nu fie capitale și care să nu fie cunoscute după miile de poze turistice care se fac acolo.

Recomad să mergeți cu vaporetto și să prindeți un loc în spate ca să vă bucurați de priveliște, în loc de a închiria o gondolă timp de 30 de minute, iar în Salzburg să închiriați o bicicletă pentru a admira împrejurimile. Salzburg este oricum un oraș mai liniștit, mai puțin popular în comparație cu Viena, iar asta poate conferi un avantaj pentru a vă bucura în tihnă de frumusețea lui. Cu toate astea, dacă timpul vă permite mai mult decât nouă, vizitați neapărat Viena, cel puțin pentru faptul că este un imens centru cultural.

Experienta DiscoverEU: Wanderlust pe 3000 de kilometri, 8 zile

Printre obiectivele care m-au impresionat cel mai mult din toată călătoria se numără Muzeul Peggy Guggenheim, unde o să puteți să vedeți și celebra „Pasare în spațiu” a lui Brâncuși, Podul Suspinelor și Leopold Museum unde îi găsiți pe Klimt și Schiele, reprezentativi pentru arta vieneză a secolului XX.

Dincolo de călătorie în sine, destinațiile sunt multiple. Asta e frumusețea proiectului: te apropii de culturi despre care nu știai nimic, descoperi viața localnicilor, încerci lucruri noi, strângi legăturile cu grupul de persoane cu care ai plecat, înveți să te descurci cu modul de funcționare a orașului, îți gestionezi mai bine timpul și banii și aduni câte și mai câte momente fericite, toate astea la (probabil) cea mai frumoasă vârstă.