Într-o călduroasă zi de duminică am pornit în grup organizat în plimbare pe “lacul” Văcăreşti. Auzisem că aici s-ar fi format un ecosistem complex cu diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle sau pescăruşi. În 1986, Nicolae Ceauşescu a început lucrările la acest lac, care trebuia să facă parte dintr-un sistem destinat evitării inundaţiilor, precum şi strângerii apei. În 1989, când a căzut comunismul, s-a întrerupt şi proiectul, care nu a mai fost reluat de niciuna dintre administraţiile care s-au succedat de atunci.
În spatele forfotei şi a aglomeraţiei din jurul mall-ului Sun Plaza domneşte o linişte însoţită de cântecul coţofenelor şi al broaştelor. Barajul te desparte de şoselele pe care gonesc maşini claxonând.
Stuf auriu cât vezi cu ochii. Cuiburi de păsări în copaci, ochiuri de apă ascunse prin stufăriş. Şi inevitabilele gunoaie în care copiii se joacă sau din care îşi strâng jucării.
Cristian Lascu, redactor-şef al ediţiei româneşti „National Geographic” unul dintre susţinătorii proiectului, spune că odată decizia luată, „ar apărea o zonă verde şi un obiectiv turistic special, un parc natural unde vor putea fi văzute animalele în mediul lor natural”.
În centrul acestui ecosistem se află şi o cocioabă în care locuieşte de 15 ani o familie de romi, care pescuieşte uneori acolo, şi pe ai cărei membri ar vrea jurnalistul Cristian Lascu să-i angajeze, în cazul în care proiectul va avea succes. În plimbarea noastră am fost invitaţi să intrăm şi să facem poze celorlalte cocioabe, care nu stau decât câteva luni pe an, din aprilie până în septembrie. O doamnă de etnie romă venea în pas grăbit spre noi cu doi copii şi ne-a întrebat dacă noi suntem copiii lui Iisus? Ne-a invitat să-i vedem casa şi nu ne-a cerut decat cărţi de citit sau haine. Ne-am aşezat pe iarba verde aproape de baltă şi fiecare dintre noi şi-a savurat picnicul între stuf şi concert de coţofene.
Ne-am întâlnit cu domnul Mircea Tufăreanu care a colaborat intens cu Cristian Lascu şi care deţine o minunată pagină de poze Jurnal de baltă. Vizitează în fiecare duminică delta Văcăreşti şi suprinde broaşte ţeştoase, pescăruşi, păsări migratoare sau gândăcei coloraţi şi alte vieţuitoare despre care nu ai fi crezut că pot locui atât de aproape de un oras aşa mare.
Pe data de 17 martie delta Văcăreşti a fost incendiată. A ars foarte mult stufăriş, iar acest lucru a pus în pericol fauna, dar şi familiile care locuiesc aici. În jurul bălţilor pescuiesc vreo cinci bărbaţi, unii vin cu familia şi fac grătare. Unii sunt deranjaţi că din ce în ce mai mulţi oameni vin să se plimbe şi din cauza aceasta nu mai pot pescui în linişte.
Redactor și foto:Cristiana Salahoru