Cea de-a doua ediție a festivalului de teatru pentru adolescenți Excelsior Teen-Fest s-a încheiat sâmbătă, 30 septembrie. Festivalul a reunit peste 50 de evenimente și peste 2 000 de tineri au participat la reprezentații de teatru profesionist, re-citiri regizorale ale textelor din marea dramaturgie, teatru social, proiecții de film, lansări de carte și intervenţii teatrale outdoor.  În cadrul secțiunii Teen Social, realizată în parteneriat cu Centrul de teatru educaţional Replika şi SUPER: Festivalul de filme făcute de adolescenţi, s-au desfășurat evenimente de artă educațională și cultură participativă, care au alăturat spectacole de teatru social, cărți și filme înrudite tematic și dezbateri.

Directorul artistic al festivalului, Oana Borș, a subliniat importanța teatrului în procesul educational al tinerilor:

Teatrul poate deveni pentru tineri un mod minunat de a petrece timpul liber. Numai încercând îşi vor putea da seama de asta și credem în faptul că Excelsior Teen-Fest a oferit această experiență. Festivalul s-a încheiat, dar sperăm ca în sufletele tinerilor încă să reverbereze. Ne place să credem că s-a creat o așteptare pentru o ediție viitoare pe care o dorim cel putin la fel de apreciată de către tineri.

Trofeul Festivalului Excelsior Teen-Fest a fost oferit spectacolului Columbinus de Stephen Karam și P.J. Paparelli, regizat de Horia Suru, producție a Teatrului Municipal din Baia Mare. Juriul festivalului a fost format din cinci liceeni care au vizionat spectacolele din cadrul secțiunior Teen Attitude și Reborn Classics.

Spectacolul câştigător ne-a expus, într-o manieră complexă, frustrările generate de ostracizarea socială şi de către obiectivizarea de către sistem a individului. Apoi însă, ne-a arătat către ce acte abominabile pot conduce aceste frustrări cu care am empatizat şi pe care mulţi adolescenţi le resimt, şi prin aceasta, ne-a marcat. Ni s-a părut că din punct de vedere ethnic spectacolul  s-a folosit cel mai ingenios, dintre spectacolele care au ales s-o facă, de coregrafie şi de mijloacele tehnice moderne, înspre a-şi potenţa mesajul. Credem că spectacolul se pretează cel mai bine pe un public de vârsta noastră, atât ca valoare de entertainment, cât şi ca oportunitate a multora de a se regăsi în şi de a reverbra cu personajele. (motivația juriului)

Teen-Fest, unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate adolescenților, a avut loc în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, în București. Aflat anul acesta la cea de a doua ediţie, festivalul de teatru Teen-Fest este imaginat ca un periplu parcus de tineri printr-un oraş ascuns al artelor. Prima ediţie a Festivalului a primit Premiul de Excelență pentru Promovarea Industriilor Culturale și Creative în spiritual valorilor europene, acordat de Institutul European din România.

Evenimentul a avut partener Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti şi s-a situat sub egida candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Director artistic: Oana Borș

Organizatori: Teatrul EXCELSIOR și Primăria Municipiului București

Parteneri: ARCUB, Asociația TETA, Ambasador, UnTeatru, Centrul REPLICA, SUPER Festival de Filme pentru Adolescenți, Aqua Carpatica, Hotel Capitol

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România București, Realitatea TV, RFI România, Happy Channel, Blitz TV, Agerpress, Revista LZR, B-Critic, Plic O Revistă, LiterNet, Iqool, Autentici, amdoar18ani.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, Cutia cu Poze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here