sâmbătă, aprilie 20, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipEvoluția fumatului: din 1498 până în prezent

Evoluția fumatului: din 1498 până în prezent

Articolul următor, exact cum îi sugerează titlul, va prezenta evoluția fumatului: din 1498 până în prezent.

Fumatul are o istorie foarte îndelungată. Primul fumător european se spune că a fost Rodrigo de Jerez, acesta a fost un membru al echipajului lui Cristofor Columb în descoperirea Americii. La întoarcere, prin anul 1498, în timpul Inchiziției Spaniole, acesta a fost condamnat la închisoare fiind condamnat pentru ,,vrăjitorie”, deoarece a fost zărit de gărzile spaniole scoțând fum pe gură și pe nas. Atunci, foarte mulți oameni au considerat acest lucru ca fiind satanic.

Rodrigo de Jerez

O dezvoltare a mașinilor de fabricat țigări s-a produs în a doua jumătate a anilor 1800. Primele tipuri de mașini produceau aproximativ 200 de țigări pe minut (mașinile de astăzi produc aproximativ 9.000 pe minut). Producția de masă ieftină și utilizarea publicității pentru țigări au permis companiilor de tutun să-și extindă piețele în această perioadă.

Foarte multe persoane se confruntă cu problema fumatului.  În România, la nivelul anului 2018 aproape 30,7% dintre din populația tânără a României cu vârsta de minim 15 ani au consumat zilnic sau ocazional produse din tutun.

În anul 2020, Organizația Mondială a Sănătății a inițiat o campanie care se dedică tuturor tinerilor pentru a-i proteja de produsele ce conțin tutun.

Sigur te-ai întrebat cum poți renunța la fumat, iar mai jos, găsești câteva sfaturi utile pentru acest proces:

  • Un prim pas pentru a renunța la fumat este să realizezi o listă cu activități pe care să le faci atunci când ai timp liber, ca de exemplu, poți citi o carte relaxându-te undeva în natură sau într-un parc, sau o altă modalitate ar fi aceea de executare a activităților fizice, un jogging sănătos în fiecare zi ar putea ține fumatul departe.
  • Un alt doilea pas, puțin mai exigent ar fi acela să ai tot timpul un pachet de țigări în buzunar. Acest pas ține cel mai mult de voința oricărei persoane. Odată ce ști că ai un pachet de țigări în buzunar, ști că poți lua oricând o țigară sau poți să îl eviți până când îl vei scoate și îl vei arunca într-o zi.
  • Foarte multe persoane obișnuiesc să fumeze la cafeaua de dimineață. Care ar fi modalitatea de a scăpa de acest viciu în ceea ce privește consumul cafelei de dimineață? Un prim pas pentru a renunța la viciul fumatului în timpul consumului cafelei de dimineață ar fi acela, ca o persoană să își bea cafeaua rapid și apoi să schimbe camera sau să se apuce de o altă activitate, dorința de a executa o altă activitate ar putea face persoana respectivă să renunțe la fumat.
  • Cel de al patrulea pas propus se referă la problema unei persoane pe care o are din cauza restricțiilor din cauza fumatului, specificând aici în restaurant, săli de cinema, avion, aeroport. Orice fumător atunci când se află într-o călătorie sau într-o instituție pentru ore îndelungate simte nevoia de a fuma, odată ce acesta scapă de acest viciu se poate relaxa și bucura de locul în care se află.
  • Ultimul pas propus este acela de a găsi o persoană care să te motiveze. Persoana respectivă poate să fie un prieten, un părinte sau chiar un frate sau o soră. Acesta îți poate da sfaturi sau chiar te poate însoții în diverse activități care te pot face să uiți de viciul pe care ți-l provoacă țigara.

Odată ce se realizează pasul final de renunțare la fumat, organismul oricărei persoane începe să sufere diverse modificări, corpul începând să se vindece în aproximativ 20 de minute. De exemplu, după 20 de minute, tensiunea arterială și pulsul revin la normal și circulația sângelui se îmbunătățește, mai ales la picioare și la mâini.

  • După 24 de ore monoxidul de carbon părăsește corpul. Plămânii încep să elimine mucusul si alte resturi, iar după 72 de ore respirația începe să fie mai puternică.
  • După 2-12 săptămâni, circulația sângelui se îmbunătățește în tot corpul. Exercițiile fizice încep să devină din ce în ce mai ușor de practicat.
  • După 1 an, riscul unui infarct miocardic se înjumătățește.
  • După 15 ani, riscul de cancer pulmonar este la jumătate din cel al unui nefumător iar riscul unei boli de inimă este egal cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.

Unii oameni consideră că țigările electronice sunt mai sigure decât țigările obișnuite, deoarece acestea nu conțin tutun. Dar adevărul este că ingredientele din ele sunt periculoase.  Există diverse rapoarte despre leziuni pulmonare grave și chiar deces în rândul persoanelor care folosesc țigări electronice. Experții în sănătate avertizează cu tărie pericolul țigărilor electronice.

Narghileaua folosește țevi cu apă pentru a fuma tutun printr-un furtun cu un muștiuc. Unii oameni cred că sunt mai sigure decât țigările, deoarece fumul se răcește când trece prin apă. Dar fumul care se acumulează într-un furtun de narghilea poate fi foarte nociv pentru orice persoană. Narghileaua este, de obicei, partajată, deci există riscul suplimentar de a trece diverși germeni împreună cu fumul.

Sursele articolului:

https://www.cancercouncil.com.au/cancer-prevention/smoking/articles/a-brief-history-of-smoking/

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-castigi-daca-te-lasi-de-fumat

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/renuntarea-la-fumat-pasul-4-mentine

https://www.economica.net/fumatul-in-romania-5-63-mil-romani-de-peste-15-ani-fumeaza-trei-sferturi-dintre-fumatori-consuma-tutun-in-primele-30-de-minute-de-la-trezire_174198.html

https://kidshealth.org/en/teens/smoking.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/istoria-primului-fumator-din-europa-cum-a-facut-10-ani-de-inchisoare-pentru-ca-scotea-fum

RELATED ARTICLES

Most Popular