Evil Genius-The true story of America’s most diabolical bank heist

0
108
Evil Genius

Pentru că  Netflix nu e plin doar de seriale romantice, drame sau filme horror am ales să abordez de curând seria de documentare pentru a descoperi povești ale traficanților de droguri, mistere nerezolvate și a întalni cele mai dibolice și sistematice minți așa numitele Evil Genius.

Laborioase, dar totuși la obiect, documentarele oferă detalii despre diverse evenimente trecute , sau contemporane, de care poate am auzit și în media dar nu le-am acordat suficientă atenție.

Evil Genius-The true story of America’s most diabolical bank heist este unul dintre favoritele mele. Povestea celui mai interesant jaf  al unei bănci s-a petrecut în Pensylvania și a avut ca ingrediente principale:

  • O bombă destul de interesant “plasată”
  • O vânătoare de comori a cărei premiu să fie viața cuiva
  • Dezinteresul autorităților
  • Și o minte diabolică care să profite de acești factori și să plănuiască operațiunea

Evil Genius-povestea vazută de  toți și totuși un mister

Ceea ce face cu adevărat cazul acesta interesant este complexitatea planului, numărul mare de suspecți și încercările repetate ale autorităților de a  jubila între vinovați. Metodele de aflare ale adevărului și morți suspecte la fiecare pas. Cine ar fi crezut că un atentat cu bombă, un deces în urma unei supradoze și un cadavru aflat în poziție fetală  în lada frigorifică ar putea avea ceva în comun. Și totusi, un geniu diabolic le-a presarat de-a lungul timpului din motive lipsite de sens.

Evil Genius

Deși trata un caz destul de complex ceea ce am îndrăgit cu adevărat la documentar a fost pluriperspectivismul abordat. Astfel, pe parcursul celor patru episoade întâlnim păreri și interviuri ale suspecților, anchetatorilor(polițiști locali,  agenți FBI, medici legiști, pirotehnicieni) reporterilor și chiar suspecților. Fiecare a avut ocazia să își spună povestea, să descrie ceea ce s-a întâmplat atunci în viziunea sa, și chiar să argumenteze unele decizii luate.

Implicarea directă a celui care a creat documentarul a oferit autenticitate și am apreciat sacrificiul și devotamentul în încercarea de a ține legătura și  descifra una dintre cele mai diabolice minți.

Umanul din spatele unei minți diabolice

Evil Genius surprinde dincolo de poveștile de dragoste și manipulare,  umanul din spatele unei minți criminale.

Deși a ucis atăția oameni fără regret, a manipulat și a creat suferință chiar și cel mai diabolic om ascunde sau descoperă umanul din el  în anuminte momente.

în ultimul episod al documentarului am văzut criminalul drept un om cu sentimente, care a iubit, s-a răzbunat, și chair dacă alege să rămână în lumea lui simte nevoia să împărtășească cuiva experiențele prin care a trecut.

Acest uman din diabolic m-a fascinat întrucât zguduie distanța dintre criminal și restul lumii, îl ajută să se apere, să găsească scuze, mânuindu-l cu dibăcie chiar și în cadrul unui proces pentru a câștiga simpatia juraților.

Partea frumoasă la genul acesta de povești  este că, deși vinovații au fost descoperiți la șapte ani după jaf, iar procesul s-a desfășurat după  10 ani vinovații au fost găsiți, iar numele unei persoane a fost achitat. Deși acest lucru a durat atât de mult timp și a necesitat implicare din partea autorităților pe termen lung finalul a fost unul fericit. Iar asta s-a întâmplat cu adevărat, nu e un basm sau un film, e realitatea și în realitate se pot întâmpla lucruri bune dacă există dorință și interes binele poate învinge și aici deși uneori  după mult timp și mai bine de patru decese.

Finalul documentarului amintește de faptul că binele și răul sunt nuanțate în fecare dintre noi și doar deciziile luate  pot face diferența . În pofida  devizei că binele iese întotdeauna la iveală,  în cazul actual ca și în multe altele, acesta își face apariția greu, pe frânturi iar pentru unele detalii nu se va găsi vreodată un raspuns, fiind pierdut în negura timpului.