Luni, 16 martie, a avut loc evenimentul „Start în antreprenoriat – Global Money Week” desfasurat în clădirea Virgil Mǎdgeanu a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Forumul Tinerilor din România, în calitate de organizator, sub egida Global Money Week, şi-a propus să schiţeze, prin prezentările celor 4 invitaţi, un model autentic de business pe care tinerii din sală să îl poată aplica.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes prin prisma invitaţilor care au reuşit să stârnească interesul tinerilor prezenţi în sală, dar şi prin schimburile de idei constructive. După o scurtă prezentare a Forumului Tinerilor din România, realizată chiar de către preşedintele Radu Petrariu, tinerii au avut ocazia să afle lucruri noi despre paşii necesari unui început în afaceri, dar şi felul în care invitații înțeleg business-ul de calitate.

Moderatorul şi omul cel mai implicat în acest eveniment a fost Gabriel Nită, membru al Asociaţiei Tinerilor Bucureşteni şi expertul pe antreprenoriat al Forumului Tinerilor din România.

Primul invitat care a luat cuvântul a fost Cristian Laudoniu, reprezentant al Romania Hub. Acesta a făcut o prezentare a programelor naţionale de finanţate din bugetul de stat pentru antreprenori în anul 2015 şi o scurtă familiarizare cu ceea ce reprezintă noţiunea de IMM. Tinerii au avut ocazia să afle despre fiecare dintre aceste programe şi, în funcţie de capacitatea lor de inovaţie şi dorinţa de implicare, să poată alege în cunoştinţă de cauză unul dintre acestea pentru un viitor start în afaceri.

prima

Apoi, Traian Ispasiu, un tânăr antreprenor de mare succes, a împărtăşit câteva din experienţele sale în afaceri, de la începuturi până în prezent, şi chiar câteva planuri de viitor. Apoi, într-o dezbatere foarte antrenantă cu cei prezenţi, a schiţat un plan de business. Astfel, pe lângă schimburile de idei şi experienţe, discuţia a  avut ca rezultat un produs finit. Traian Ispasiu conduce linia de cafenele Café Tabiet, dar are şi alte afaceri şi foarte multe alte planuri de viitor. El a subliniat faptul că afacerile nu ţin doar de bani. Ele te ajută să poţi să faci ceea ce vrei, cum vrei şi atunci când vrei. De asemenea, în opinia sa, motivaţia este calitatea cea mai importantă pe care trebuie să o aibă un antreprenor şi că, pentru a fi antreprenor trebuie să fii tu însuţi, să fii autentic.

Partea a doua a evenimentului a fost începută de către Dorin Calin, Senior Program Manager Junior Achievement România. Acesta s-a axat pe prezentarea Programului Start-UP, pornind de la realitatea tristă în care tinerii au foarte multe idei bune, însă foarte puţini reuşesc să şi le pună în practică. Prin acest program, mediul de afaceri devine mult mai familiar tinerilor. Acesta a venit cu un set de exemple de tineri care au reuşit încercând ceva inovativ, dar a subliniat faptul că, pentru a avea succes într-un business, este important să avem lângă noi oameni foarte pregătiţi care sunt capabili să facă lucrurile la care noi nu ne pricepem.

Diana Şerban, fondator al Social Responsibility Magazine, a împărtăşit tinerilor prezenţi nevoia de CSR pentru un business sustenabil. Aceasta a vorbit şi despre nevoia de perseverenţă când ne dorim să facem performanță.

a treia

Unul dintre principiile sale este acela cum că orice afacere funcţionează optim doar atunci când cei din jur cred în ea, şi a subliniat  nevoia de a nu spune lucruri false despre tine. Cu alte cuvinte, este necesar să afişăm o față umană chiar şi în afaceri. Viitorul se bazează pe încredere, care va fi noua monedă de schimb în lumea business-ului.

O Românie pe care ne-o dorim dezvoltată are nevoie de tineri, dar mai ales de tineri cu idei şi tineri motivaţi să realizeze ceva. Antrepretoriatul este un domeniu care permite aceste lucruri.

Evenimentul de luni nu a făcut altceva decât să sublinieze încă o dată importanţa tinerilor în societatea de astăzi. Cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să afle lucruri noi dar mai ales sa întalneasca oameni deosebiţi cu experienţe extraordinare.

 

 *fotografii realizate de Anca Arambașa

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here