vineri, aprilie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăEvenimente în noiembrie la MNAR!

Evenimente în noiembrie la MNAR!

1. Un ceas pentru …artă – Vizită ghidată în expoziția „Un vis locuit/Un rêve habité”

Sâmbătă, 11 noiembrie, 14.00, MNAR, Sala Kretzulescu

Muzeul Naţional de Artă al României continuă seria ghidajelor tematice prin programul Un ceas pentru …artă. Sâmbătă, 11 noiembrie la ora 14.00 va avea loc prezentarea expoziției Un vis locuit/Un rêve habité.

Expoziția organizată în parteneriat cu Delegația Valonia-Bruxelles la București are ca temă arhitectura și cuprinde lucrări de grafică realizate de șapte artişti belgieni francofoni, printre care Pol Bury, François Schuiten, Luc Van Malderen.

Expoziția rămâne deschisă până la 28 ianuarie 2018.

Bilet de intrare: 4 lei

Participarea se face pe bază de programare prin e-mail la: programari@art.museum.ro

2. În vizită la Conu’ Zambacu – vineri, 17 noiembrie, ora 16.30, vizită cu ghidaj gratuit la Muzeul K. H. Zambaccian

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 17 noiembrie, de la ora 16.30 la o vizită cu ghidaj gratuit la Muzeul K.H. Zambaccian pentru a (re)descoperi istoria uneia dintre cele mai interesante şi valoroase colecţii de artă din ţară, care a aparţinut omului de afaceri de origine armeană Krikor H. Zambaccian (1889 – 1962).

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi să petreacă o oră agreabilă în casa conului Zambacu – cum îl numeau prietenii -, beneficiind de prezentarea colecţiei, realizată de un specialist al Muzeului Naţional de Artă al României.

Muzeul Zambaccian se remarcă prin calitatea excepţională a lucrărilor de artă românească, expresie a gustului desăvârşit al colecţionarului. Sunt prezente lucrări de vârf ale artiştilor din secolul al  XIX-lea și de la începutul secolului al XX-lea – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, alături de lucrări ale pictorilor din perioada interbelică: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu.

În cadrul colecției, un punct major de interes îl reprezintă cele 19 pânze semnate de maeştri ai şcolii franceze: Eugène Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Cézanne, Pablo Picasso, Henri Matisse etc.

Muzeul K. H. Zambaccian, Strada Muzeul Zambaccian nr. 21 A

Bilet de intrare: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari, 2,5 lei/elevi

Participarea se face pe bază de programare prin e-mail la: programari@art.museum.ro

3. Opera sub clar de… lupă, Sâmbătă 25 noiembrie, ora 11.30 la Muzeul Colecțiilor de Artă.

În luna noiembrie vom aduce în prim-plan, în cadrul programului Opera sub clar de… lupă, lucrarea Primul atelier la Paris de Nicolae Grigorescu. Lucrarea face parte din Colecția Dr. Iosif N. Dona, fiind expusă la Muzeul Colecțiilor de Artă. Vă propunem astfel o analiză a acestei opere în contextul creației lui Nicolae Grigorescu și al Colecției Dr. Iosif N. Dona, invitându-vă la un exercițiu de reflecție asupra rolului pe care îl are atelierul în munca unui artist.

 

Lucrările lui Nicolae Grigorescu din colecția Dr. Iosif N. Dona ilustrează aproape tot repertoriul tematic al artistului, evocând cele mai importante etape ale creației sale și ne dezvăluie convingerea lui Grigorescu că pictura este o artă a culorilor și a imaginilor luminoase, care nu tulbură însă consistența formelor și relațiile spațiale, ci le transferă din planul realității obiective în cel al unei realități subiective cu sorgintea în receptarea senzorială.

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Bilet de intrare: 15 lei/adult, 7,5 lei/pensionari, 4 lei/elevi

Participarea se face pe bază de programare prin e-mail la: programari@art.museum.ro

4. Un ceas pentru artă – „Marea Unire oglindită în decorația Palatului Regal”, duminică, 26 noiembrie, ora 16.30

Cu ocazia lansării „Centenarului Marii Uniri de la 1918” de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României organizează evenimentul Un ceas pentru artă – „Marea Unire oglindită în decorația Palatului Regal”.

Evenimentul desfășurat sub genericul „Un ceas pentru artă” descifrează iconografia palatului regal plecând de la întrebarea: Cum își reprezentau românii Marea Unire? Exista sau nu în imaginarul colectiv  un cod de reprezentare al României Mari? Care sunt mijloacele vizuale utilizate pentru a genera imagini reprezentative pentru ideea unei unități geografice, lingvistice, culturale, istorice, administrative? Cine sunt cei care contribuie la formularea codurilor de reprezentare și de percepere a nou createi unități?

Reprezentarea alegorică a Marii Uniri în plafonul  Scării Voievozilor este corolarul unui program iconografic susținut de ansamblul picturilor inserate în decorația spațiilor oficiale. Se constituie astfel un ansamblu vizual coerent ce contribuie la formarea unui imaginar colectiv care împletește consecvent istoria și geografia țării, evocate de către toți artiștii invitați să producă lucrări dedicate unui parcurs oficial. Evocarea unor momente, locuri sau personalități reprezentative pentru trecutul istoric se împletește cu trimiteri la momente recente și la rolul poporului în înfăptuirea României Mari. Acesta era un argument puternic în asumarea Marii Uniri de către întreaga populație a țării.

Prin imaginile create artiștii contribuie la crearea unui mesaj vizual unitar transmis tuturor celor care vizitau Palatul Regal – locul care celebrează înfăptuirea „visului de secole al poporului român”.

5. Nocturnă muzeală la MNAR

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017 are loc programul Nocturnă muzeală, când sediul central și muzeele-satelit vor fi deschise până la orele 21.00.

Programul Nocturnei:

Vineri, 24 noiembrie, veți putea vizita între orele 10.00 – 21.00: Galeria de Artă Europeană și muzee-satelit ale MNAR: Muzeul K.H. Zambaccian (Strada Muzeul Zambaccian 21 A) și Muzeul Theodor Pallady (str. Spătarului 22).

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, veți avea ocazia să vizitați între orele 10.00 – 21.00: Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111).

Ultima intrare în spațiile expoziționale se va face la ora 20.00.

Accesul în galerii și expoziții temporare se face pe bază de bilet.

6. MARȚEA Spațiilor Istorice: orele 10.00-18.00

Datorită interesului sporit al publicului pentru vizitarea spațiilor istorice, Muzeul Național de Artă al României deschide corpul central al fostului Palat Regal, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor au o puternică încărcătură istorică, simbolică și emoțională, reprezentând „centrul de comandă” al monarhiei constituționale în timpul domniilor regilor Carol al II-lea și Mihai I.

În perioada interbelică, dar și după cel de-al Doilea Război Mondial, aceste spații erau folosite pentru recepții oficiale la care erau invitați înalții demnitari ai țării și cei din străinătate. Picturile și basoreliefurile concepute special pentru decorarea lor contribuie vizual la conturarea unei identități naționale transmisă vizitatorilor peste generații. Celor două picturi monumentale care împodobesc tavanul Scării Voievozilor și al Sălii Tronului, realizate de Arthur Verona și respectiv Ceciliei Cuțescu-Storck, li se adaugă lucrări de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Rudolf-Schweitzer-Cumpăna, Ștefan Popescu, Ion Theodorescu-Sion, pentru a-i numi doar pe cei mai cunoscuți dintre artiștii români care au contribuit la decorarea palatului regal.

Muzeul Național de Artă al României,

Calea Victoriei 49-53, Corp central,

Intrarea A3.

Programul de vizitare:

Marți, orele 10.00 – 18.00 (vizitatori individuali)*

Tarife:

-bilet de vizitare individual (fără ghid) – 10 lei (reduceri: 5 lei pensionari/ 2,5 lei elevi/ gratis preșcolari).

*Pentru zilele de marți, la cerere se pot organiza vizite ghidate pentru grupuri de minimum 15 persoane, prin programare cu 10 zile înainte, la adresa de email: programari@art.museum.ro

Tarif vizite ghidate:

• limba română: 150 lei taxă de ghidaj + biletul de intrare;

• limba engleză: 250 lei taxă de ghidaj + biletul de intrare;

**Sâmbăta și duminica: 18 – 19 noiembrie și 16 – 17 decembrie – se organizează tururi ghidate la orele 11.30, 14.00 și 16.30 cu tariful de 20 lei (reduceri: 10 lei pensionari/ 5 lei elevi/ gratis preșcolari).

Informații suplimentare:

Secția Educație, Comunicare, Proiecte Culturale și Marketing

Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei 49-53, Sector 1, București 010063

Telefon: 021 314 81 19

Email: comunicare@art.museum.ro

 

RELATED ARTICLES

Most Popular