Evenimente Muzeului Național al Literaturii Române în săptămâna 17 – 23 iulie 2017

0
81

Agenda culturală a MNLR în perioada 17 – 23 iulie cuprinde lecturi publice de proză, dezbateri antropologice și întâlniri cu scriitori, muzeografi pentru o zi.

Marți, 18 iulie, de la ora 19.00, la Întâlnirile cu prozatoare contemporane va sosi scriitoarea Veronica D. Niculescu. Evenimentul este găzduit de MNLR și face parte dintr-o amplă campanie inițiată de Romanian Literature Now. 

VERONICA D. NICULESCU (n. 1968) este scriitor și traducător. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (Limes, 2004, Premiul pentru debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie(Cartea Românească, 2008) şi Roşu, roşu, catifea (Casa de Pariuri Literare, 2012, nominalizări la Premiile Radio România Cultural și la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”); cărțile pereche Simfonia animalieră (Casa de Pariuri Literare, 2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” al USR Sibiu, nominalizare la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”) și Hibernalia (Casa de Pariuri Literare, 2016); romanul Spre văi de jad și sălbăție (Polirom, 2016, nominalizare la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”); precum și două volume în colaborare cu Emil Brumaru: Basmul Prinţesei Repede-Repede (Polirom, 2009) și Cad castane din castani (Polirom, 2014, nominalizare la Premiile Revistei Observator Cultural). Antologie de proză scurtă a autoarei: Floribunda (TipoMoldova, 2012). A tradus treizeci de volume din limba engleză, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier, E. B. White. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru traducere la Târgul de carte Gaudeamus 2016. Premiul pentru traducere în limba română la Gala Premiilor Observator cultural 2017.

Joi, 20 iulie, la ora 19.00, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului De ce este România astfel? Avatarurile excepționalului românesc, volum apărut la Editura Polirom anul acesta și coordonat de Vintilă Mihăilescu. Evenimentul va fi moderat de Vasile Ernu și îi va avea ca invitați pe Vintilă Mihăilescu, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Guţu și Cătălin Stoica.

„De ce este România altfel?” se întreba în 2013 Lucian Boia într-un cunoscut eseu care a stârnit o adevărată gâlceavă a intelectualilor. Astfel s-a născut ideea volumului coordonat de Vintilă Mihăilescu, mai întâi ca replică reflexivă la cartea lui Lucian Boia, dar propunându-și să meargă mai departe de polemicile mai mult sau mai puţin efemere. Rezultatul este că, motivaţi de o reticenţă principială şi strategică faţă de fenomenul public al excepţionalismului românesc, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari şi cercetători încearcă să răspundă la întrebarea „De ce este România astfel?”.

Oscilăm în continuare între nostalgii după leagănul matern al neamului şi megalomania dorinţei de autodepăşire. Se poate spune că am fost – şi am rămas – societatea confruntării dintre fraţii Grimm şi Darwin: fie cea a aşezării protectoare în mitologizarea originii, fie cea a tentaţiei riscante de a ne găsi locul în mitologizarea evoluţiei; între a fost odată ca niciodată şi va fi odată ca niciodată – dar fără asumarea unui este. În ambele cazuri, Istoria noastră a rămas, la nivel discursiv, Poveste. (Vintilă Mihăilescu)

VINTILĂ MIHĂILESCU este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professorla numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria. Din 2005 până în 2010 a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (veche), unde deţine rubrica „…@hai-hui.ro”. A mai publicat: Paysans de l’histoire (în colab., 1992), Fascinaţia diferenţei(1999), Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani (2010). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (ed. I, ed. a II-a, 2013),Condiţia romă şi schimbarea discursului (coord. împreună cu Petre Matei, 2014) şi Apologia pârleazului (2015).

Afis Marius Batu, 20.07

Joi, 20 iulie 2017, de la ora 20.00, vă invităm la evenimentul „Marius Bațu în grădină la Muzeu”, o întâlnire cu poezia și muzica,
Folk înseamnă în primul rând poezie, muzică, mesaj, idei. Folk înseamnă spirite libere. Dar „nu poți să contezi numai pe muzică. Trebuie să găsești un echilibru între muzică și poezie. Trebuie să ai un numitor comun celor cărora li te adresezi”, spunea într-un interviu Marius Bațu.

Cantautorul, născut la 30 octombrie 1959, la Constanța, s-a remarcat în lumea muzicii folk românești în 1977, când a înființat, alături de Eugen Baboi, grupul Poesis. În perioada 1982-1985 a activat în „Cenaclul Flacăra”, iar în 1994, după opt ani petrecută în Germania, a revenit în România și a reluat activitatea grupului Poesis, lansând în 1996 albumul Cântec Șoptit. A colaborat cu formația Holograf, susținând partitura de chitară acustică și backing vocal. În aceeași perioadă, îl regăsim alături de Ducu Bertzi pe albumele „Dor de ducă”, „Sufletul meu” și „Poveste de iarnă”; Mircea Vintilă – albumul „Madama de pică”, Ovidiu Lipan Țăndărică – „Renașterea”, Dinu Olărașu – „Vis-a-vis”, Stepan Project – „Sensul vieții”, Compact – „5.Compact”. În 2001 Marius Bațu a fost cooptat în grupul Pasărea Colibri, formație alături de care lansează albumul „Încă 2000 de ani”. După perioada Pasărea Colibri a participat la diverse spectacole alături de Ducu Bertzi, Florian Pitiș și alți artiști. În 2007, Marius Bațu și Eugen Baboi s-au reunit în fața publicului românesc și au lansat un nou produs marca Poesis, albumul „Babilon”.

Afis Scriit contemp la Muzeu E. Suciu, 22.07

Seria Scriitori contemporani la muzeu, inaugurată la începutul lunii mai a acestui an, continuă sâmbătă, 22 iulie, de la ora 13.00, cu scriitorul Eugen Suciu.
Programul își propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, vor intra într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, vor participa la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și vor citi manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit.

EUGEN SUCIU s-a născut la 22 august 1952 în Arad. Debutează în 1979 cu volumul de poezie Bucuria anonimatului, publicat la Editura Albatros din București. Este selectat cu poeme în Antologia poeților tineri, alcătuită de George Alboiu (Ed. Cartea Românească, 1982) și cu un articol de opinie în antologia Competiția continuă. Generația ’80 în texte teoretice alcătuită de Gheorghe Crăciun (Ed. Vlasie, 1994; ediția a II-a, Ed. Paralela 45, 1998). Colaborează cu poeme și articole la diverse reviste din țară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Printre criticii care au scris despre poeziei autorului, îl amintim pe Radu G. Țeposu, în volumul Istoria tragică & grotescă a întunecatului deceniu literar nouă (Ed. Eminescu, 1993).
Odată cu inaugurarea noii expoziții de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Nicolae Crețulescu 8), ne propunem o deschidere cât mai mare față de publicul vizitator de toate vârstele, printr-o serie de evenimente prin care ne dorim repoziționarea unei instituții de importanță națională pe harta culturală, educațională, turistică a Bucureștiului, dar și a țării.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.