Revista Observator cultural organizează o nouă ediţie Observator Lyceum, în cadrul căreia liceenii bucureşteni se vor întâlni cu Ioana Nicolaie, pentru a discuta despre relaţia dintre poezie şi proză, pornind de la cel mai recent roman al autoarei, Cartea Reghinei.
Evenimentul va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă.
La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.
(mai multe informații aici)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește evenimentul „În lumea cuvintelor”, organizat de Editura Minela și Trupa de teatru Joc, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 13.00.
Este vorba despre prezentarea cărților „Domnul Murdărel”, autor Eva Anastasia Maria Curea din Cugir (10 ani), „Joint, rațiune și putere”, autor Claudia Minela. Prezintă Carmen Popescu. Trupa de teatru Joc va susține un spectacol literar-artistic.
(mai multe informații aici)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Liga Albanezilor din România vă invită miercuri,20 noiembrie 2019, ora 18.30, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a romanului „Despotul”, de Agim Isaku, apărut la Editura Asdreni, 2019. Participă: Agim Isaku, Radu Săvulescu, Marius Chelaru, Luan Topciu (traducătorul romanului).
(mai multe informații aici)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România vă invită la conferința „Peisajul paradiziac la Eminescu”, susținută de Dan Cristea în Sala „Perpessicius”, din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17.00.
„Peisajul paradiziac la Eminescu”, susținută de Dan Cristea, face parte din ciclul de evenimente numit Conferintele Filialei București – Critică, Eseistică și Istorie Literară. Fragmentul „dacic” („Dochia – Raiul Daciei”, 53 de strofe) din Memento mori, urmând succesiunii vechilor civilizaţii urbane care se ivesc și pier, survine precum o întoarcere la timpurile edenice, primordiale, și la virginitatea naturii necălcate de om.
Toposul paradiziac, cu atributele lui consacrate (grădina, fluviul care o străbate, aerul „văratic, moale”, pomii care, ca în Biblie, „sunt plăcuți la vedere și buni la mâncare”) își impune coerența și consistența în numeroase și admirabile descrieri. Viziunea paradisului reprezintă, astfel, o obsesie pentru poet, un loc memorabil al imaginarului eminescian.
O găsim prelucrată nu numai în „Raiul Daciei”, din Memento mori, dar și în alte creații, în versuri sau în proză, începute și elaborate în anii studenției vieneze ori berlineze (1871-1873): poemele Miradoniz, Dacă treci râul Selenei…, nuvela Sărmanul Dionis şi altele. Conferința „Peisajul paradiziac la Eminescu” își propune, de asemenea, să ia în discuție și elemente ale paradisului acvatic aparţinând aceleiaşi perioadă din creația eminesciană.
(mai multe informații aici)
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o întâlnire cu și pentru elevi, cu prilejul a 150 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17.00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Întâlnirea le oferă elevilor de liceu șansa de a descoperi opera, dar și personalitatea celei care a înnobilat cultura română cu realizările ei literare, dar care a plecat atât de repede spre stele. Vor participa scriitori – prozatori și poeți – profesori și elevi ai Colegiului Național Iulia Hasdeu din București și din alte școli ale Capitalei. Evenimentul va începe cu un mesaj video al liceului omonim din Chișinău, care va fi proiectat pe un ecran pentru toți cei prezenți.
(mai multe informații aici)
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului „Hotel cinci stele”, de Florin Golban, apărut la Editura PIM, 2019, Colecția Prispa cu greieri, joi, 21 noiembrie 2019, ora 17.00, Sala Pepessicius, Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8. Invitați: Radu Ilarion Munteanu, Corneliu Traian Atanasiu și Vasile Poenaru.
„Sunt des întrebat când scriu poezie, când găsesc timp pentru a scrie poezie. Pentru mine a scrie poezie e similar cu a iubi. Nu te întrebi de ce iubești, nu poți explica de ce iubești. Așa e și relația mea cu poezia. Scriu și atât. Face parte din structura mea. Mai obosim și noi, tot sperând. Și ne întoarcem în copilărie, să ne încărcăm cu inocență. Doar așa mai putem supraviețui,” mărturisește autorul volumului „Hotel cinci stele”, Florin Golban.
Cărţile de şi despre haiku nu se găsesc decât rareori în biblioteci publice sau în librării. Haiku sau Haijin este un stil de poezie apărut în Japonia acum multă vreme, care se diferențiază de poezia clasică sau modernă, prin câteva caracteristici fundamentale – nu trebuie să aibă mai mult de trei versuri, să aibă ca motiv întotdeauna natura, iar cele trei versuri să nu depășească 17 silabe. De asemenea, poezia trebuie să conțină două imagini și o concluzie care ajuta la juxtapunerea lor.
(mai multe informații aici)
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 22 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul „Acești administratori ai eternității”, despre Boema literară și artistică.
Despre cum se comentau pasaje literare, cum se citeau poezii, se scriau articole, sau se făceau glume vor vorbi Silviu Angelescu, Mircia Dumitrescu, Ioan Groșan, Călin-Andrei Mihăilescu, Ion Mureșan, Dumitru Radu Popa, Eugen Suciu și muzicianul Mircea Tiberian. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
(mai multe informații aici)