Muzeul Național al Literaturii Române afiș

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 25 noiembrie 2019, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la masa rotundă „Diaspor” la lucru. Literatura română contemporană pe graniţe şi în afara lor.
Participă: Călin-Andrei Mihăilescu, Dumitru Radu Popa, Traian Ungureanu şi Andrei Vieru Amfitrion: Ioan Cristescu

Patru scriitori „diaspo-români” se întâlnesc cu publicul pentru a dezbate, la foc mărunt şi-ncrucişat, problemele scrisului pe şi dincolo de graniţele geografice ale României.

(mai multe informații aici)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români și Universitatea Hyperion vă invită la Worshop-ul în limba engleză „Gun Hill” pe textul Savianei Stănescu – susținut de Cynthia Henderson – Profesor la Ithaca College SUA .

Worshop-ul se va desfășura în perioada 25 – 27 noiembrie 2019 în Ceainăria Muzeului Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) precum și la Universitatea Hyperion – Facultatea de Arte (Calea Călărașilor 169).

Noua piesa a Savianei Stănescu, GUN HILL este despre un fenomen acut in SUA, atacurile cu arma ale unor persoane cu probleme psihice – a avut workshop-uri și lecturi publice la Teatrul Hangar din Ithaca, NY, și Women’s Project din New York. Piesa e in dezvoltare pentru o producție viitoare, iar acest proces este continuat și prin workshop-ul în București.
Cynthia Henderson interpretează o profesoara de culoare care încearcă sa împiedice planurile violente ale unui elev.

(mai multe informații aici)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național al Literaturii Române eveniment 3 afișMuzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Casa Radio, vă invită marţi, 26 noiembrie 2019, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a audiobook-ului „Urechea vorbitoare”, de Ion Stratan, coord. Călin-Andrei Mihăilescu. Participă: Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Călin-Andrei Mihăilescu.

„Din adâncimea lor, versurile lui Stratan salvează apariţiile şi aparenţele pe când el, ca esenţele, poate să fi trecut neobservat. Iubea ironia cu forţa naturală a celui ce o creează. Poantele sale lăsau amprentele de pe nisip să îl urmeze pe el, poet de pură elită, în democraţia lirică. Unii, poate fără să o ştie, intempestiv, se vor regăsi în arta lui şi astfel se vor întâlni prin a nu se supune blestemului de-a fi. La imperfectul liberal şi neutru folosit pentru cei plecaţi Dincolo sau Dincoace, a lui era o limbă în care doar el ştia scrie, spre-a nu se şti (,) singur. (…) Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să i se ghicească doar faţa, Stratan ne şoptea lucruri asupra cărora merită, merităm să ne aplecăm”, scria Călin-Andrei Mihăilescu în Ante-cuvânt-ul la antologia lui Ion Stratan „Criminalii şi crinii”, Tracus Arte, Bucureşti, 2018.

(mai multe informații aici)

Bucharest International Print Biennale – BIPB 2019/ Crossing borders este un eveniment organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român, Galeria Galateca şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

BIPB reafirmă, prin manifestările organizate, importanţa şi interesul major al artiştilor din toată lumea pentru reinventarea imaginii gravate şi pentru exprimarea prin intermediul tehnicilor tradiţionale ale gravurii, în contextul artei contemporane.

Bucharest International Print Biennale – BIPB 2019/ Crossing borders  este singurul proiect care aduce pe simezele oraşului, pentru a treia oară, nume importante ale comunităţii artiştilor gravori naţionali și internaţionali. Ediţia din acest an s-a bucurat de peste 300 de aplicaţii din care organizatorii au ales lucrările a 125 de artiști de pe toate meridianele.

Expoziţia centrală se va deschide marți, 26 noiembrie 2019, ora 18.30, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române/MNLR  din Calea Griviţei nr. 64-66, în prezenţa membrilor juriului şi a artiştilor participanţi. Cu acest prilej vor fi anunţate premiile BIPB, finanțate de către Institutul Cultural Român.

Cuvântul de deschidere îi va aparține domnului Ioan Cristescu, directorul MNLR.

(mai multe informații aici)

Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația IF…/DACĂ Pentru Femei, UNITER și Arhivele Naționale ale României vă invită la un spectacol de și cu Liana Ceterchi, „1919 – Misiune regală”, după cartea Dianei Mandache ”Queen Marie of Romania – Later Chapters of my Life / Regina Maria a României – Capitole târzii din viața mea”, miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Video/sunet: Leo Bacica, Teodora Toader.

„1919 – Misiune regală” dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris și în turneul ei din Anglia. Așa cum în timpul Marelui Război, Regina Maria și-a dus bătăliile cu sărăcia, tifosul exantematic, cu foametea și cu inerția unor miniștri, pentru a ține cât mai departe „dezastrul final în ciuda crescândului nenoroc”, tot așa, la Paris, ajunsă neoficial, își pune în mișcare toată energia și „popularitatea imensă pe care și-o câștigase în timpul războiului”, pentru a pleda cauza României, pentru respectarea promisiunilor făcute României, atunci când a intrat în război, de partea Antantei, în 1916.

(mai multe informații aici)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național al Literaturii Române va decerna joi, 28 noiembrie 2019, ora 12.00, în Sala „Iosif Naghiu” din Calea Griviței 64-66, în cadrul unei gale festive, premiile pe care le acordă anual unor personalități ale literelor și culturii românești și străine.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, își propune promovarea şi premierea celor mai importante titluri din domeniul filologiei. Lucrările premiate se referă la apariţiile editoriale din anul 2018.

Prin aceste premii, Muzeul Național al Literaturii Române susține promovarea interesului pentru ediții critice, pentru zone de nișă și din ce în ce mai puțin frecventate ale cercetării literare, precum memorialistica, istoria literară, filologia clasică, eseul critic. MNLR își propune, în egală măsură, ca, prin acordarea acestor premii, să încurajeze activitatea tinerilor cercetători.

(mai multe informații aici)

Muzeul Național al Literaturii Române eveniment 7 afișMuzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 28 noiembrie 2019, ora 17.00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8, la evenimentul de lansare a volumului „Norișorul pierdut”, povestire în versuri de Diana Mihailopol, în colaborare cu Catinca Radu, apărută la Editura Oscar Print. Această carte îi este dedicată artistului fotograf Aurel Mihailopol. Povestire inspirată de Catinca Radu.

Participă: Elena Cristina Moldovan, Catinca Maria Nistor, Marina Fluerașu, Diana Stancu, Marcela Motoc. Harpă: Ioan Theodor Blejan, Maria Ecaterina Blejan. Fotograf proiect: Veronica Achim.

(mai multe informații aici)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Direcţia 9 şi Editura Tracus Arte, APLER și Clubul UNESCO, vă invită vineri, 29 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Gala de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie „Traian T. Coşovei”, ediţia a VI-a, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Participă: Dan Mircea Cipariu, Adrian Suciu, Marius Bodochi şi poetul Tudor Voicu, laureat al Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei, ediţia a III-a. Amfitrion: Ioan Cristescu, Director General al MNLR.

„Eu am trăit intens totul, și viața socială, și cea sentimentală. Chiar și momentele de răzgândire ale acestei vieți în versuri. Am avut viraje periculoase, am ars intens. M-am implicat în ce am făcut. Dar am constatat că viața merge mai departe și că nu merge în direcția pe care mi-aș fi dorit-o, nici cultural, nici social. Am o vagă bănuială că societatea se poate dispensa și de noi, poeții. Suntem ținuți ca niște bibelouri decorative. În plus, sunt un om cu un spirit autocritic foarte dezvoltat. Poezia, ca și iubirea, trebuie să triumfe”, recunoștea poetul Traian T. Coşovei, într-unul dintre numeroasele sale interviuri.

(mai multe informații aici)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Comentarii

comentarii