Evenimente 25 – 28 aprilie la MNAR!

0
103
  1. De strajă la Palatul Regal – sâmbătă 28 aprilie, ora 11.00

   Sâmbătă 28 aprilie începând cu ora 11.00, în curtea de onoare a Muzeului Național de Artă al României, va debuta programul „De strajă la Palatul Regal”, eveniment organizat în ajunul închiderii expoziției Atelier de front. Artiști români în Marele Război 1916-1918. Realizat în colaborare cu Asociația „6 Dorobanți” și invitații săi din alte asociații de reconstituire militară, evenimentul este organizat de dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”, în colaborare cu doamna Alina Petrescu, curatorul expoziției.

Publicul va putea afla cum se desfășura o zi, în vreme de război, din viața unui soldat aflat în serviciul de gardă al Palatului Regal. La porți și la ușile de intrare vor fi postate santinele. Ofițerul de serviciu va controla posturile și va schimba gărzile la ore fixe. Apoi îi va da raportul generalului comandant care va trece trupele în revistă.

Vizitatorii vor putea admira trei artiști de front făcând schițe, la fel ca înaintașii lor de acum 100 de ani, pentru realizarea unor opere cu tematică militară. Aceasta pentru că, în vara anului 1917, în armata română a fost organizat un grup de plasticieni atașați Marelui Cartier General, Secția a 3-a Adjutantură, cu misiunea de a documenta vizual participarea noastră la conflictul armat, alături de forțele Antantei. Toți artiștii adunați sub arme, fie ei pictori sau sculptori, erau asimilați gradului de locotenet și primeau solda cuvenită. Perioada lor de activitate a fost destul de scurtă, din iunie până în septembrie, când a fost organizată o primă expoziție, cu circuit închis, în sălile Școlii de Belle-Arte din Iași apoi o alta, publică, în același loc, deschisă între 26 ianuarie și sfârșitul lunii următoare a anului 1918. Cei interesați a afla mai mult despre activitatea acestora vor primi explicații de la „soldații de duminică”, ei înșiși plasticieni în viața reală. Alții le vor face poze „la minut” într-un atelier fotografic de campanie. Cine dorește să trimită rudelor o carte poștală ilustrată cu tematică patriotică o poate face de la oficiul poștal militar unde adresa și textul se scriu cu toc și cerneală, ca în vremurile de demult.

Muzică de fanfară, de promenadă și de dans contemporană Primului Război Mondial va fi difuzată ca fond muzical adecvat.

Publicul este călduros invitat la acest spectacol de istorie vie care relevă abnegația și eroismul demonstrat de militarii care au luptat nu doar cu pușca și baioneta, ci și cu penelul și eboșoarul, elaborând opere de mare forță evocatoare și de o reală valoare artistică.

Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naționale, Calea Victoriei nr 49-53

 Durată expoziție: 23 august 2017 – 29 aprilie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

Preț bilet întreg: 10 lei

 

  1. Deschiderea expoziției Artă și comerț. 150 de ani de la fondarea Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București – 26 aprilie – 27 mai 2018

Muzeul Național de Artă al României și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București anunță deschiderea expoziției de pictură, grafică și sculptură Artă și comerț. 150 de ani de la fondarea Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Acest proiect curatorial este susținut de președintele CCIB, dl. prof. univ. Dr. SORIN DIMITRIU, și de directorul general al MNAR, dl. arh. LIVIU CONSTANTINESCU, fiind primul eveniment dintr-o serie de patru expoziții tematice pregătite de CCI Bucuresti, în colaborare cu muzeele bucureștene, pentru a marca aniversarea a 150 de ani de activitate permanentă.

Expoziția reunește 35 de lucrări de pictură românească și europeană, grafică, sculptură, artefacte pre-moderne și facsimile de documente din arhiva CCIB, mărturii peste timp ale evoluției vieții comerciale din țara noastră. Operele de artă sunt realizate de artiști precum Johann Frankenberger, Miklós Barabás, Carol Popp de Szathmari, Emil Volkers, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Ștefan Popescu, Francisc Șirato, Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Margareta Sterian, Frederic Storck, Alexandru Poitevin-Skeletti, Mircea Olarian și Iosif Rosenbluth.

Pe lângă imaginile pitorești ale târgurilor și bâlciurilor provinciale de la începutul secolului al XIX-lea, vizitatorii vor avea ocazia să descopere portretele unora dintre negustorii și comercianții mai semnificativi din secolele XIX-XX, implicați în dezvoltarea sistemului cameral din țara noastră, cu o contribuție notabilă la modernizarea economiei românești.

Expoziția va fi accesibilă publicului în perioada 26 aprilie – 27 mai 2018.

Presa este invitată la vernisajul expoziției miercuri, 25 aprilie, ora 18:00.

Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei de Artă Europeană

Calea Victoriei nr 49-53

Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

Preț bilet întreg: 10 lei

 

Informații suplimentare:

Secția Educație, Comunicare, Proiecte Culturale și Marketing

Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei 49-53, Sector 1, București 010063

Telefon: 021 314 81 19

Email: comunicare@art.museum.ro