lansare revista Martor 2018 afiș

Marți, 23 aprilie 2019, sunteți invitați la lansarea volumului 23/2018 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român, care va avea loc în sala Irina Nicolau (intrarea dinspre str. Monetăriei, nr. 3, prin Clubul Țăranului), începând cu orele 17:00. Intrarea este liberă.

Muzeele, care au ca principal obiectiv păstrarea, conservarea și prezentarea patrimoniului cultural al unei comunități au, deopotrivă, un rol activ în educația culturală și pot provoca inovația culturală. Astfel, se deschid spre tematici noi în loc să le ignore și dau dovadă de îndrăzneală, în loc să fie rezervate. Totodată, muzeele sunt afectate de transformările sociale, culturale ori politice (războaie, revoluții, tranziții socio-economice), și care produc mișcări iconoclaste sau schimbări de paradigmă.

Lansarea celui de-al 23-lea număr al revistei MARTOR oferă ocazia unei discuții despre modul în care muzeele se adaptează, se transformă și îmbrățișează noul. Numărul, care a fost gândit și construit ca o suită de săli de expoziție și cabinete de studii, cuprinde, pe de o parte, texte teoretice, dar și texte ce prezintă studii de caz, aducând în spațiul public exemplul câtorva muzee ce și-au propus să interpreteze și să înglobeze schimbările din societate.

O atenție deosebită este acordată în paginile volumului Muzeului Țăranului Român, cu atât mai mult cu cât muzeul abia a încheiat un important șantier de consolidare. De aceea, în a doua parte a evenimentului vă invităm să parcurgem sălile renovate ale muzeului în compania Ioanei Popescu, etnolog.

În așteptarea lucrurilor și poveștilor care vor umple acest spațiu, vom vedea cât de departe ne duce imaginația și cât ne ajută memoria. Cât de plin este un muzeu gol? Mai este un muzeu fără obiecte, fără vitrine și fără etichete tot un muzeu? Cât de mult ne condiționează clădirea însăși, veche de peste 100 de ani, dar construită special pentru a fi muzeu?

La dezbatere vor participa coordonatorii numărului 23/2018: Gruia Bădescu, Simina Bădică, Damiana Oțoiu. Moderator: Anamaria Iuga.

Pentru a putea estima numărul participanților, vă rugăm să vă înscrieți la eveniment la adresa: revistamartor@gmail.com.