Asociația ”Desenăm Viitorul Tău” invită toţi tinerii la Gala aniversară ”Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală”, ce va avea loc joi, 26 Iunie 2014, începând cu orele 15:00, la Universitatea Româno-Americană din Bulevardul Expoziției nr. 1 A (Zona ROMEXPO). Evenimentul este o încununare a activității Asociației ”Desenăm Viitorul Tău”, care pe, parcursul unui an intens, a avut numeroase acțiuni pe partea de susținere și integrare socială a tinerilor instituționalizați. În cadrul Galei ”Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală” va avea loc o ceremonie de premiere a tinerilor, ONG-urilor și instituțiilor partenere ce au făcut posibile lucrurile frumoase ce s-au întâmplat pe parcursului acestui an.

10382993_269355273252407_2090605344638187743_nProiectul la care s-a muncit cu atâta pasiune a avut în vedere patru obiective:

1. plasarea a 12 tineri (6 instituţionalizaţi şi 6 din familii obişnuite) în contexte de învăţare nonformală;

2. informarea şi formarea a 6 reprezentanţi ai sistemului de protecţie a copilului, aparţinând de toate palierele administrative în vederea realizării de parteneriate cu ONG-urile care se ocupă de protecţia copilului;

3. informarea şi formarea a 6 reprezentanţi ai ONG-urilor, aparţinând unor domenii variate de activitate în vederea realizării de parteneriate cu instituţiile care se ocupă de protecţia copilului;

4.  semnarea a 6 acorduri de parteneriat între ONG-uri şi instituţiile de protecţie a copilului care să faciliteze dezvoltarea de programe nonformale, având ca beneficiari tineri instituţionalizaţi.

Rezultatul final al proiectului va putea fi urmărit în cadrul Galei Aniversare şi constă  în trei filme, gândite și elaborate de cele trei echipe de lucru implicate în proiect, în care vor fi prezentate fapte din viața reală a tinerilor instituționalizați: dificultatea de a-și găsi un loc de muncă, stereotipiile și prejudecățile cu care se confruntă, discriminare etc.

Cele trei filme au putut fi realizate în urma atelierelor de film pe care asociaţia le-a organizat, în cadrul proiectului DVTEN, în colaborare cu Asociaţia SocialArt. “Ambasador”, primul scurtmetraj din seria peliculelor”, tratează problematica proiecției asupra sinelui  a etichetării sociale, proces  la care copiii din mediile instituționalizate sunt deosebit de vulnerabili. În prim plan, se află lupta personală a unui adolescent ce se îndrăgostește pentru prima oară. Propunerea de scenariu pentru acest prim scurtmetraj a venit din partea reprezentanţilor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de pe raza Municipiului București.

Cel de-al doilea scurtmetraj realizat, “Andrei”, pare să contureze o poveste cu final așteptat, ce stă sub semnul determinării de mediu. Violența domestică și abuzul de alcool conduc la moartea mamei, destrămarea familiei disfuncționale și smulgerea din sânul căminului a infantului Andrei. Ca temă adiacentă, scurtmetrajul propune punerea în discuție a condiției femeii abuzate și locul acesteia în societate. Traumele ce-l bântuie, anturajul ce pare a se guverna conform unui sistem de valori aflat în neconcordanță vehementă cu așteptările și aspirațile băiatului par a se resfrânge într-un efect de domino ce-l va condamna definitiv și irevocabil. Interacțiunea cu oameni din mediul ONGist îi redă lui Andrei încrederea în forțele proprii, dar și în cei din jur, speranța îl motivează și îl ajută să reușească să își depăşească condiția, împlinind dorința mamei lui de a ajunge om cu carte.

Cele trei pelicule vor fi prezentate în cadrul Galei Aniversare, urmând apoi a fi disponibile publicului larg online.

Proiectul “Desenăm Viitorul Tău în Educația Nonformală” este finanţat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune, Acţiunea1.2 – Iniţiative ale tinerilor.

Asociația ”Desenăm Viitorul Tău” (DVT) este organizația non-guvernamentală desemnată ca având cei mai activi voluntari în 2013 și considerată ca având un avânt incredibil de a face fapte bune, în mai puțin de un an de la înființare, punând la punct un plan extrem de ambițios: deschiderea primului Centru de Tineret din București, dedicat exclusiv tinerilor instituționalizați și celor ce provin din medii familiale defavorizate. Experiența DVT înseamnă  dedicare, expertiză și profesionalism în lucrul cu oamenii, gestionarea resurselor și realizarea imposibilului atunci când toți cred că nimic nu mai poate salva situația.

Pentru mai multe informaţii despre asociaţie şi proiectele pe care le desfăşoară, puteţi accesa pagina oficială: desenamviitorul.ro

Articolul precedentTineri antreprenori: Gabriela Shalev
Articolul următorSummer’s Horrors
Sunt o persoană optimistă şi dornică să afle lucruri noi. Îmi place să scriu şi să îmi exprim părerile despre subiectele de actualitate. Consider că tinerii sunt principalii vectori ai schimbării în societatea romanescă şi că viitorul acestei ţări este în mâinile lor. În rest, sunt un tânăr cât se poate de normal cu preocupări specifice vârstei. Îmi dau seama când fac greşeli şi încerc să nu le mai repet.