Eutanasierea a fost mereu un subiect controversat. Cu atât mai mult când vine vorba despre copii; lucrurile se precipită. Unii sunt de părere că atunci când se pune problema unor boli incurabile în care suferinţa este mult prea greu de suportat, eutanasierea asistată este cea mai bună soluţie. Alţii, din contră, invocă argumentul creştin conform căruia Dumnezeu ne-a dat viaţă, prin consecinţă numai Dumnezeu ne-o poate lua. Cert este că numai cei care se găsesc în această nefericită situaţie sunt îndreptăţiţi să îşi dea cu părerea.

De curând am aflat că Belgia se enumeră printre ţările care a decis ca eutanasierea copiilor să devină legală. Parlamentul belgian a votat legea care permite eutanasierea copiilor care suferă de boli incurabile. Chiar şi cu menţiunea că legea se poate aplica doar în cazul în care o cere minorul având acordul părinţilor, mă întreb cât de viabilă este această măsură a iniţiatorilor proiectului de lege? Greu de spus, în condiţiile în care vorbim totuşi de nişte copii… În cifre, situaţia se prezintă în felul următor: 88 de deputaţi au votat favorabil această iniţiativa, 12 s-au abţinut, în timp ce 44 de parlamentari şi-au arătat dezacordul. Cu toate că documentul a fost votat încă din decembrie, regele încă nu s-a pronunţat în mod oficial asupra acestui aspect, ceea ce dovedeşte cât de sensibilă este această lege.

Pe teritoriul belgian numeroase proteste au avut loc, proteste care au stârnit discuţii aprinse între cei care sunt pro şi cei care s-au arătat indignaţi de o asemenea propunere. Cum era şi de aşteptat, Biserica Catolică din Regatul belgian s-a pronunţat de asemenea cu vehemenţă împotriva acestei iniţiative legislative. Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea care suferă de boli incurabile ar fi eutanasiată? Cu siguranţă ar fi o explozie a gradului de mortalitate…

Posibil să fiu lovită de un gând paranoic şi să exagerez, dar mi se pare că propunerea legislativă prin care eutanasierea devine legală are şi dedesubturile ei. Dacă din ce în ce mai multă lume care suferă de o boală incurabilă ar alege varianta eutanasierii, gândiţi-vă numai cât de mulţi bani ar economisi guvernul întrucât nu ar mai fi nevoit să aloce sumele respective pentru costisitoarele medicamente. Pentru că ştiţi cu siguranţă cu toţii cât de scumpe sunt medicamentele care ameliorează starea bolnavilor de cancer.

E dificil să te pui în situaţia acelor bieţi copii care suferă de boli incurabile, sau în situaţia părinţilor care sunt sfâşiaţi de durere, însă să fie acest act ireversibil cea mai bună soluţie? În loc de a trece prin clipe cumplite în care medicii încearcă să stabilească gradul de luciditate al copilului care cere această eutanasiere asistată, nu ar fi mai indicat să încerce să petreacă nişte clipe frumoase alături de cei care îl acompaniază în teribila suferinţă?

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro