Eurostat: femeile câștigă cu 13.0% mai puțin decât bărbații

0
69

Inegalitatea de gen se răsfrânge în diferite arii de interes și primește tot mai multă atenție în sfera publică, mai ales când ne referim la salarii. Femeile din Uniunea Europeană câștigă cu 13.0% mai puțin decât bărbații. Chiar dacă, statistic, diferența de salarizare scade de la an la an, încă există o inegalitate între muncă și remunerație, în contextul genului.

Ce spun datele?

Un studiu realizat de Eurostat pentru anul 2020 arată că media UE a venitului brut pe oră pe care femeile îl primesc este cu 13.0% mai mic decât cel al bărbaților.* Țările cu cele mai mici diferențe salariale sunt Luxemburg (0.7%), România (2.4%), urmate de Slovenia (3.1%). Țările în care se resimte cel mai tare această inegalitate sunt Letonia (22.3%), Estonia (21.1%), Austria (18.9%) și Germania (18.3%).

Conform Eurostat, între anii 2012 și 2020, această diferență a scăzut cu 3.4%, de la 16.4% la 13.0%.

La ce să fim atenți când citim despre diferențe salariale între femei și bărbați?

O diferență de remunerare mai mică pentru femei decât pentru bărbați în anumite țări nu înseamnă automat că respectiva piață a muncii respectă mai mult egalitatea de gen. Acest lucru poate fi influențat de situația materială a țării, de numărul de femei angajate și chiar și de factori socio-culturali care, la rândul lor, își pun amprenta asupra acestor elemente. Totodată, nu poate fi exclusă discriminarea pe bază de gen.


*Din această statistică au fost excluse Irlanda și Grecia din cauza lipsei de date și sunt regăsite Norvegia, Elveția și Islanda – care nu fac parte din UE. Indicatorul realizat de Eurostat a vizat întreprinderile care au 10 sau mai mulți angajați.