Europa, punct de refugiu în urma conflictelor din Orientul Mijlociu

0
56
Europa, punct de refugiu
Reuters

Numărul răniților și al decedaților din zonele de conflict din Orientul Mijlociu sunt în continuare într-un număr enorm de mare, cu toate că a fost declarată o scădere semnificativă, comparativ cu anii precedenți.

Virginia Gamba, o reprezentantă a Organizației Națiunilor Unite a explicat faptul că Afganistanul este țara cu cele mai multe decese cauzate de război, urmată de Siria și Yemen. În aceste zone, sunt în permanență încălcate drepturile omului, cu un număr de peste 70 de cazuri zilnice, conform ONU. De asemenea, părțile ce iau parte la conflict nu își îndeplinesc obligația de a proteja copiii.

Din cauza problemelor permanente, refugiații din zonele de conflict ale Orientului Mijlociu, își găsesc siguranța temporară în statele Europei. Odată cu relaxarea măsurilor ce au avut loc pe întregul continent, numărul migranților care vor să intre pe teritoriul Europei crește de la o zi la alta.

Agenția de Frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a identificat aproximativ 4300 de persoane care au traversat frontiera ilegal, pe principalele rute de migrație înspre Europa. Cifrele arată că trecerile ilegale ale granițelor au crescut până la jumătatea lunii mai de trei ori mai mult decât numărul cazurilor înregistrate în luna aprilie.

Ruta Mării Mediterane de Est din Turcia și Grecia a fost cea mai aglomerată din drumul spre Europa. Potrivit acelorași date publicate de Frontex, 12.700 de refugiați au urmat acest traseu. Majoritatea provin din Afganistan.

Alți 3700 de refugiați au traversat prin vestul Mării Mediterane, din Maroc până în Spania, în primele 5 luni ale anului. De asemenea, cazuri de trecere ilegală a frontierelor ce duceau spre Europa s-au mai înregistrat pe ruta inferioară a Balcanilor de Vest.

Pe traseul Mediteranei, din Libia și Tunisia până în Italia și Malta, Agenția de Frontieră a Uniunii Europene a înregistrat anul acesta, până în prezent aproximativ 5.500 de cazuri, aproape de trei ori mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut.