Eşti un student din provincie. Ţi-ai trăit şi perioada de glorie în care te-ai văzut pe lista celor admişi la facultatea visată, ai transformat totul într-o sărbătoare şi ţi-ai simţit toată oboseala şi efortul răzbunate de succes. Acum eşti fericitul student în capitală şi, când nu te gândeşti la distracţia şi libertatea în care ţi-ai proiectat tu studenţia, te loveşti şi de stresul găsirii unui loc în care să locuieşti. Iar procesul nu-i deloc simplu şi nici pe departe ieftin.

cazare-studenti-bucuresti_camin-titan_image-_0000_00

Dacă ai fost îndeajuns de studios sau, mai degrabă, norocos, şi ai prins un loc la un cămin de stat, atunci motivul bătăii tale de cap nu vor mai fi banii. Cu altceva trebuie să te lupţi, cum ar fi capacitatea ta de a tolera diverşi indivizi. Trebuie să-ţi dezvolţi şi un sistem de autoizolare fonică, pentru că de gălăgie nu scapi exact ca de gândaci. Ah, da, gândacii. Rămân subiectul patimilor oricărui student iniţiat în ale căminului. Şi cui îi mai pasă de ei când petrecerile sunt în toi?

Să zicem că din diferite motive eşti scutit de toate astea şi trebuie să-ţi găseşti un loc în care să stai în chirie. Ce-i de făcut?

plan_b_p4qq4m

Ei bine, dacă vrei neapărat să simţi atmosfera studenţească, dar într-o variantă revizuită şi îmbunătăţită, îţi cauţi locul într-un cămin privat. În Bucureşti, variantele sunt cam aşa:

Căminul particular din zona Regie

Este probabil cel mai ieftin cămin privat şi e într-o zonă cât de cât frumoasă, având în vedere că e foarte aproape de lacul Morii, la o staţie de tramvai de Metrou Crângași. Iar chiria lunară era anul trecut 240 de lei, în cazul în care există şi o spălătorie la parter, un teren de tenis, loc de parcare, o sală mică de fitness. Poţi ajunge aici cu autobuzul 601, tramvaiul 41 sau cu metroul până la Crângaşi, după care ai de mers 10 minute până la cămin.

Căminul este baptist, dar acest lucru nu exclude studenţii de alte confesiuni, ci doar implica nişte reguli mai… deosebite. Nu este admisă gălăgia după ora 22:00 şi ieşirile din cămin sunt oarecum restricţionate după ora 23:00, însă se zice că s-ar mai face şi excepţii.

Căminul din zona Mihai Bravu

Are toate utilităţile necesare, iar la capitolul „entertainment” intră o masă de Ping Pong şi o sală de fitness. Chiria e însă de 380 de lei pe lună, rămâne să decideţi voi dacă e sau nu rezonabilă.

O altă oferta de acest gen este cea de la camineprivate.ro. Însă deşi camerele disponibile sunt de cinci locuri, o persoană va plăti suma de 139 de euro pe lună + TVA, plus abonamentul la internet care se plăteşte individual.

Căminul de pe Strada Lăcrămioarei, sector 3, nr 56

Camerele sunt de două și trei paturi, iar chiria plus utilităţile costă în total 500 de lei.

7_mare-horz

Cămin Campus Est

campus-03

West Gate Studios

t2-8

Când nici la un cămin privat nu e pentru tine cea mai fericită opţiune, rămâne chiria într-un apartament/garsonieră. Şi mai rămâne şi o gaură maricică în buget. Dar unde-s doi, trei sau patru chiria scade şi, dacă e cu noroc, poţi să ai parte de ceva mai ieftin şi în care să te bucuri de un confort apropiat celui de acasă.

Trebuie să ţii cont însă de mai multe lucruri, cum ar fi vecinii, transportul în comun din zonă, accesul la diferite spaţii comerciale. Important e şi dacă apartamentul e la parter sau la etaj şi dacă ferestrele sunt sau nu de termopan. Iar toate astea iarna fac diferenţa.

Asadar, odată ce cazarea e bifată, iar București devine oficial noul tau oraș. Dorothy, you’re not in Kansas anymore! 😀

Articolul precedentConcert Rain Dogs @ Londophone Pub
Articolul următorIngredientele iubirii
Despre mine pot să spun că mă ghidez după principii considerate mai ciudate de societate cum ar fi energia universului şi energia fiecărui lucru viu de pe Pământ(nu sunt o ciudată defapt!), îmi place misticul şi ocultul din spatele unor aspecte aparent banale. În timpul liber lucrez la bijuterii din cupru şi cristale naturale cu proprietăţi magice(asta dacă chiar crezi în ele). Mă simt atrasă de cultură orientală(India) şi cred că o parte din mine e de acolo. Tot ce ştiu despre oameni ştiu din cărţi şi experienţe personale. Îmi place să scriu şi mi-ar plăcea să învăţ să scriu mai bine. Ah și sunt dădacă.