“Normal că are serviciu bun, a băgat-o taică-su’ cu pile”

“Dacă e prieten cu șeful, logic că avansează repede”

“Păi el nu a fost nevoit să meargă la interviuri pentru un job, l-a ajutat urgent un amic.”

“Are program flexibil la serviciu, pentru că bineînțeles e tovarășul șefului.”

ales-2

De foarte multe ori când ai ieșit în oraș cu prietenii tăi, ai auzit chestii de genul acesta. Există un anume Gigel, băiat de familie bună și cu relații “de valoare” prin oraș. Are niște prieteni sus puși și astfel a făcut rost de un job poate mai bun decât al tău. Ești foarte convins că nu-l merita. Toata masa pornește o discuție moralizatoare despre oamenii care primesc totul pe tavă. Bineînțeles, concluzia este cel puțin apoteotică:

“EU NU VOI APELA NICIODATĂ LA PILE. TOT CE VOI REALIZA VA FI EXCLUSIV PRIN FORTE PROPRII!”

Cu siguranță, toți avem dorința asta. Chiar și Gigel, “baiatu’ pilos”. Ne dorim cu ardoare să ne ridicăm din nimic și să câștigăm respectul celor din jur. Dar asta este dorința supremă. Până acolo, ne conduc alte instincte interesante. Adevărul este că sunt prea puțin oameni în lumea asta care să spună NU unei oportunități. Restul, e foarte simplu. Nu vor apela momentan la pile din simplul motiv că nu le au. Așa că apelează la spiritul justițiar. Judecă pe toată lumea din jur, se consideră niște martiri ai societății pentru simplul fapt că se complac într-o situație mediocră din care nu pot ieși (pentru că evident și forțele alea proprii sunt destul de limitate).

Alt aspect este faptul că și aceste pile, pică foarte rar efectiv din cer. Există, bineînțeles situația fericită când te naști într-o familie cu “sânge albastru”. Dar pentru restul, e nevoie de tenacitate, un pic de inteligență și alte lucruri cum ar fi:

1) Să ai bacu’ luat în școala vieții, pentru a prognoza cât mai exact care prieteni din anturajul tău, vor putea deveni prieteni strategici.

2) Să fii foarte sociabil și carismatic. Nimeni nu pune o pilă pentru cineva cu care se converzează laconic o dată la câteva luni.

3) Trebuie să pari permanent interesat de viețile acestor oameni de la care aștepti ceva. Chestia asta poate consuma destul timp.

4) La momentul potrivit trebuie să știi exact cum să pui problema. Mulți poate ar avea la cine să apeleze, dar din rușine sau alte considerente nu știu să ceară ceva.

5) Trebuie să știi exact ce înseamnă discreție și încredere. 

Și bineînțeles să demonstrezi ulterior că ai meritat ca acel cineva să-și pună obrazul pentru tine. 

Nu vreau să credeți că eu susțin “piloșii” societății. E mirific să reușești prin forțe proprii. E absolut extraordinar să-ți faci părinții mandri de reușitele tale. E tentant să devii tu cel la care se chinuie cei mai de jos să ajungă.

Însă, gândește-te bine data viitoare când îl critici pe Gigel pentru faptul că l-a ajutat cineva să ajungă sus. Știi și tu la fel de bine că maestrul Dinică avea dreptate: “Mâna care nu spune o poveste, nu primește pomană”. Amicul tău pilos, fii sigur că și-a construit cu mult sârg această poveste pentru a primi pomana. Dacă vrei cu adevărat să demonstrezi că se poate,dacă vrei să schimbi ceva, începe de la tine. În jur, de fapt nu e nimic de văzut.

 

Redactor: Andra Ionescu / desprejoburi.com

Foto: cariereonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here