Eșecul din liceele tehnologice – Cum sunt amăgiți liceenii că pot învăța o meserie

liceele tehnologice
https://www.libertatea.ro

Ce faci când observi că odrasla ta nu e interesată de activitățile școlare? Dacă a luat 2 sau 3 la EVALUAREA NAȚIONALĂ răspunsul e simplu. Îl înscrii la unul dintre liceele tehnologice să învețe copilu’ o meserie cinstită.

Această este mentalitatea care îi împinge pe mulți părinți să își înscrie copiii la un liceu cu profil tehnologic. Fără a ști ce se ascunde în spatele întregului sistem, au așteptări ca după patru ani de studiu elevii să devină „maeștri” într-un domeniu anume, iar dacă au noroc să obțină și diploma de bac.

După spusele președintelui Coaliţiei pentru Educaţie:
„Liceele tehnologice reprezintă minciuna care a înlocuit în 2009 şcolile de artă şi meserii cu unităţi de învăţământ care promit atât posibilitatea obținerii examenului de Bacalaureat, cât şi calificarea într-o anumită meserie.”

Pe scurt, pentru a oferi o alură academică școlilor de arte și meserii le-au denumit licee tehnologice. Însă fără a se lua în calcul:

 • Nivelul scăzut de pregătire al elevilor (cea mai mică notă cu care s-a intrat la un liceu tehnologic este 2.03);
 • Calitate slabă a transmiterii informațiilor către elevi (cadre didactice lipsite de motivație- profesori de module care nu dispun de ateliere pentru lucru practic și se rezumă doar la baza teoretică);
liceele tehnologice
http://www.stiridesibiu.ro/?p=49812

Datorită sistemului precar, dacă ești puțin atent la ore și stai liniștit în bancă fără să deranjezi profii, poți absolvi liceul tehnologic relativ ușor .

Totuși, să primești o diplomă e ușor, dar cu ce scop?

Tinerii în acest fel de situații se confruntă cu dilema existențială a studentului, fiind condamnați fie să se înscrie la un liceu care să îi accepte sau să stagneze, rămânând doar cu opt clase.

Elevii cu note mici (susținuți de părinți) încercă să intre la orice liceu doar să nu stea un an acasă degeaba. Pe durata celor patru ani se pierd într-un sistem precar care nu le garantează susținere academică de calitate și nici  șansa de a învăța în condiții optime o meserie pentru ca mai apoi să profeseze în domeniu.

Preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie afirmă că majoritatea acestor tineri au „viitorul compromis“.

liceele tehnologice
https://www.verticalonline.ro/noua-generatie-mecanici

Deși situația pare pesimistă în acest caz, consider că o consolidare a sistemului educațional și o mai bună gestionare a curriculei școlare predate, alături de susținere din exterior ar putea  schimba norocul generației cu „viiorul compromis”. De altfel, ar  încuraja o întreagă ramură a forței de muncă în care există un deficit enorm la momentul actual.

Metode de roformare a învățământului din liceele tehnologice

 • Motivarea cadrelor didactice (având în vedere că mulți profesori fug de profilul tehnologic și se îndreaptă către liceele teoretice, cei care aleg să rămână ar trebui motivați pentru creșterea calității informației transmise către elevi);
 • Ajutor din partea mediului privat antreprenori care au nevoie de forță de muncă specializată pentru a-și  dezvolta activitatea. Propunerea unor stagii de practică și instructaj  ce duc elevul pur teoretician față în față cu munca pe care urmează să o facă, oferirea opțională a unor job-uri part time pe timpul verii, toate acestea ducând ulterior la asigurarea obținerii unui loc de muncă pentru tinerii liceeni;

  liceele tehnologice
  https://e-calificare.ro/sudor-Ploiesti-948
 • Impunerea unor activități educaționale de remediere (un fel de pregătire pentru recapitularea noțiunilor de bază din clasele gimnaziale și chiar primare. Mai ales la mate). În felul ăsta poate mai crește și rata de promovabilitate din liceele tehnologice.
 • O treime din orar să fie alocată activităților practice în domeniul de specializare selectat.

 Factor psihologic – schimbarea mentalității în rândul tinerilor

 • O mai bună promovare a necesității lucrătorilor în domenii tehnice (tinerii de 14-15 ani  trebuie să realizeze că, deși nu se câștigă la fel de bine ca în IT e mereu nevoie de un electrician, instalator, mecanic etc. Genul acesta de meserii susțin economia și vor fi mereu necesare comunității.

Un proiect de  conștientizare asupra importanței meseriilor în rândul tinerilor este Tabăra Meseriașilor, conceput de Țara lui Andrei.

 • Schimbarea mentalității cum că meseriile tehnice nu sunt COOL, atât a  societății, dar mai ales a tinerilor (care visează să lucreze toți la NASA sau să devină actori la Hollywood).

În România dacă am clasifica numărul șomerilor în funcție de studiile finalizate: doar 5% au studii superioare, restul sunt persoane cu studii medii sau opt clase.

Este de datoria nostră să susținem tinerii ce au înclinații spre activități clasice și să îi îndrumăm spre cerințele pieței muncii actuale. Aceaștia din pasiune vor fi motivați să își îmbunătățească cunoștințele obținute în liceu prin studii terțiare și să ofere servicii de calitate.