duminică, aprilie 21, 2024
Recrutare IQool

Energii și nebunii. Yoga

Probabil ați observat cum în ultima vreme yoga a intrat pe lista modurilor în care poți sa îți modelezi corpul. Am văzut tot mai multe poze pe Facebook cu fete în poziții care par incomode și greu de realizat. Yoga este un mod plăcut de a face mișcare sau de a slăbi. Este de asemenea o tehnică veche de ați modela conștiința sau de a înțelege adevăruri metafizice, cum ar fi că mintea, corpul și spiritul sunt interconectate la un nivel invizibil, dar ușor de descoperit prin yoga.

www.iyengar-yoga-basel.ch
www.iyengar-yoga-basel.ch

Dacă practici yoga pe termen lung te alegi cu beneficii fizice și psihice. Vei avea un corp flexibil, un sistem circulator și digestiv funcțional, iar tu vei fi mai stabil emoțional și mintea îți va fi mai limpede.

Am început să practic yoga acum două săptămâni ca o introducere pentru meditație, sa învăț tehinca respirației și pentru ca spatele meu să revină la forma inițială, adică drept. Și de asemenea mi s-a parut că 40 de minute de întins și pisicit sunt de o mie de ori mai bune decat 40 de minute de  alergat pe o banda sau o ședință la aerobic unde cineva îți tipă în ureche. Voiam să mă mișc și în același timp să îmi relaxez mintea.

Și am început. Mi-am scos covorul de gimnastică din debara și am deschis Youtube. Așa am găsit-o pe Adriene, instructorul meu de yoga pe care o recomand tuturor celor care vor să facă yoga acasa. Mi-a plăcut de la început motto-ul ei Find what feels good.  Pentru că mi-am ales un instructor care vorbește în engleză, am petrecut cel puțin o ora să ma obișnuiesc cu accentul și felul ei de a vorbi. Multe din exerciții trebuie facute cu ochii închiși, iar mintea nu trebuie să fie la traducerea cuvintelor, ci la respirație.

findwhatfeelsgood.com
findwhatfeelsgood.com

Înainte de toate, învață să respiri. Respirația e un pic ignorată de noi toți și considerată de la sine. O respirație corectă îți schimbă structura moleculară prin pomparea oxigenului și prin diminuarea dioxidului de carbon. Astfel scapi de depresii, gânduri negative, nervozitate și devii mai calm, fericit.

Respirația corectă este cea pe care ai învățat-o și la sport în generală, inspiri adânc pe nas și expiri pe gură. Aplicată în yoga este cam asa, stai în poziția lotus și inspiri adânc pe nas în timp ce îți ridici sternul și umerii pentru a face loc aerului în plămâni, apoi expiri ușor și îți lași corpul să se relaxeze. Vă spun, e genial!  Puteți face asta oricând în timpul zilei când simțiți că aveți nevoie de un minut pentru voi.

Eu fac în felul următor, îmi plasez cristalele cu care rezonez la momentul respectiv în jurul covorașului pentru un boost de energie și orgonul în capat. Despre ambele v-am vorbit in articolul trecut. Covorașul îl amplasezi în fața oglinzii; va fi mai ușor sa îți ghidezi corpul în timp ce îl privești. Închide ușa camerei tale dacă stai cu alți oameni în apartament sau dacă ai animăluțe care cred că tu te joci(eu am), sau familie gălăgioasă. Anunță pe toată lumea că ușa ta va lua foc dacă o vor atinge și intră în bulă. Pentru atmosferă, eu ard bețișoare parfumate (ai grijă să fie naturale!) sau lemn de santal.

www.sheknows.com
www.sheknows.com

După ce ți-ai aranjat  camera cum vrei tu, poți începe. Înainte să dau play filmulețului ales, eu îmi iau câteva minute să mă obișnuiesc. Adică mă uit în oglindă, mă gândesc că eu acum fac yoga, de ce fac yoga… lucruri mărunte care sa îți acomodeze psihicul.

Apoi dai play și îți asculți instructorul virtual. Eu am început cu ședințe mici de 20 de minute și apoi am avansat la cele 40. Ar fi bine să îți alegi filmulețe pentru începători, acolo îți explică exact cum să faci să îți găsești echilibrul, respirația și cum să începi să fii conștient de corpul tău pentru a-l putea pune în pozițiile alea incomode pe care le-ai văzut la prietene. Nu vei deveni expert după primele ședințe, devii aproape expert după un an. Trebuie înțeles că yoga nu înseamnă doar exerciții, înseamnă înțelegere a corpului tău. Dar vei fi surprins după prima sedință când îți vei da seama că te ridici cu un zâmbet pe față și când îți vei da seama că timp de 40 de minute mintea ta a fost goală și umplută cu energie pozitivă.

După două săptămâni încep deja să observ schimbările. Sunt un pic bipolară, îmi pot schimba starea de la fericire la depresie într-un minut și nici nu ai ști. La fel pot face și de la calm la nervi, mulți. Acum am mai multa energie pozitivă pentru a lupta cu aceste stări, iar pozitivismul meu crește pe zi ce trece. Mintea îmi este mai greu influențată de factori externi și își menține drumul ei. E ca și cum în timpul ședinței îmi construiesc un scut în jurul meu.  Iar spatele meu stă din ce în ce mai drept.

Așa că, do yoga and enjoy life!

Raluca Oana Bajenaru
Raluca Oana Bajenaruhttp://www.iqool.ro
Despre mine pot să spun că mă ghidez după principii considerate mai ciudate de societate cum ar fi energia universului şi energia fiecărui lucru viu de pe Pământ(nu sunt o ciudată defapt!), îmi place misticul şi ocultul din spatele unor aspecte aparent banale. În timpul liber lucrez la bijuterii din cupru şi cristale naturale cu proprietăţi magice(asta dacă chiar crezi în ele). Mă simt atrasă de cultură orientală(India) şi cred că o parte din mine e de acolo. Tot ce ştiu despre oameni ştiu din cărţi şi experienţe personale. Îmi place să scriu şi mi-ar plăcea să învăţ să scriu mai bine. Ah și sunt dădacă.
RELATED ARTICLES

Most Popular