vineri, martie 29, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipEnergii și nebunii. Cărțile

Energii și nebunii. Cărțile

Data trecută v-am vorbit de yoga home-made. Tot din seria minte-corp-spirit vă scriu acum despre cărți și cum le puteți folosi ca instrument pentru  dezvoltarea personală.

Cred că am început când aveam 8-9 ani, am găsit la țară un roman fantastic de Jules Verne. Nu știu daca ați avut ocazia să citiți până acum undeva la țara, pe o prispă, la umbra unui nuc, pe o bancă incomodă de lemn sau într-o cameră răcoroasă în timp ce afară se aruncă cu flăcări. Pentru mine a fost modul perfect de a-mi deschide apetitul pentru a citi. Tot timpul cu poftă, tot timpul cu respirația oprită și cu ochii deschiși până lăcrimează. Cu siguranță nu am citit destul, dar fac asta în continuare și timp este destul.

http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_ld2v3kbwfS1qzb5wzo1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAJP67HANH6OVWEMMQ&Expires=1420903116&Signature=67Q3netlXiET65KDN%2F%2BVWCNGR3M%3D#_=_

De ce cred eu că e bine să citești în permanență.

Disciplina. Poate încerci să fii mai disciplinat, poate vrei sa deprinzi obiceiul de a repeta unele acțiuni care îți sunt benefice. Începe cu cititul, nu presupune nici efort fizic, nici un efort de deplasare sau mai știu eu ce alt efort. Trebuie doar să deschizi cartea oriunde ai fi. Cu ocazia asta înveți să nu pierzi deloc timpul.

Empatie. Cărțile te pot ajuta să dezvolți empatia față de ceilalți. Începi prin a fi empatic față de personajele din cărți și apoi față de oamenii reali care apar în viața ta. Sunt sigură că ai plâns măcar o dată la sfârșitul tragic al unei cărți.

Acceptare. Aici mă refer la gradul tău de acceptare pe care îl ai față de oamenii noi și diferiți care apar în fiecare zi în zona ta de confort. Încearcă să citești cărți cât mai diferite, vei cunoaște mai mulți oameni decât în viața reală. Vei fi obișnuit cu multe tipuri de oameni și în felul ăsta vei accepta cu ușurință că oamenii sunt diferiți, dacă nu sunt ca tine nu înseamnă ca nu îți vor placea.

Înțelegere. Citind, te expui la diferite culturi, ideologii, filozofii, tipologii. Treptat începi să înțelegi lumea din ce în ce mai bine, astfel o sa poți sa îți formezi singur propria filozofie de viață.

Informație nelimitată. Când citim ar trebui să fim cu „urechile ciulite”, informaţia vine din toate părţile şi niciodată nu ştii când îţi poate folosi. Ideal este să ajungi la nivelul în care informaţiile se conectează între ele la orice pas.

Experienţe de viaţă. Eu când citesc încerc de cele mai multe ori să mă pun în pielea personajului, în felul ăsta traiesc prin el cat timp citesc. Merg cu un vapor la clasa a III a, am un destin tragic, apoi unul minunat de prinţesă, apoi sunt călugăr, apoi vrăjitor. Adun experiență de viaţă prin vieţile lor şi trăiesc prin ei.

http://househippo.org/wp-content/uploads/2013/01/tumblr_m3ocw78neA1rvwuk0o1_500.gif
househippo.org

Imaginaţia. Detaşarea. Întâi te detaşezi, apoi îţi imaginezi. Ia-ţi ochii de la oamenii din tramvai şi pune-i în carte.  Acordă-ți 20 de pagini dintr-o carte înainte să adormi. Sau cât aștepți un prieten. Sau dacă vrei să stai desculță în parc.

http://38.media.tumblr.com/40c3d82babad04c8b3c7ee4918cd9547/tumblr_mve89xajW21s9j08jo1_500.gif

 

Raluca Oana Bajenaru
Raluca Oana Bajenaruhttp://www.iqool.ro
Despre mine pot să spun că mă ghidez după principii considerate mai ciudate de societate cum ar fi energia universului şi energia fiecărui lucru viu de pe Pământ(nu sunt o ciudată defapt!), îmi place misticul şi ocultul din spatele unor aspecte aparent banale. În timpul liber lucrez la bijuterii din cupru şi cristale naturale cu proprietăţi magice(asta dacă chiar crezi în ele). Mă simt atrasă de cultură orientală(India) şi cred că o parte din mine e de acolo. Tot ce ştiu despre oameni ştiu din cărţi şi experienţe personale. Îmi place să scriu şi mi-ar plăcea să învăţ să scriu mai bine. Ah și sunt dădacă.
RELATED ARTICLES

Most Popular