joi, iulie 18, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipEmotie, simplitate si bucurie de Sfantul Andrei ASCOR Constanta

Emotie, simplitate si bucurie de Sfantul Andrei ASCOR Constanta

Bucuria tineretei este  uneori nespus de frumoasa si de nedescris!

Praznuirea Sf. Ap. Andrei a fost prilej de mare bucurie pentru toti. Mai cu seama in Dobrogea, in Constanta unde acesta a fost prezent. Primul ucenic al lui Hristos a fost prezent pe meleagurile Tomisului. Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, Constanta (ASCOR Constanta) a organizat in aceste zile de mare praznic un frumos pelerinaj la locurile sfintite prin pasii Sfantului Andrei si prin sangele martirilor si totodata o intalnire a mai multor filiale din ASCOR si ASTO (Asociatia Stidentilor Teologi Ortodocsi). Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si cu ajutorul parintelui nostru duhovnicesc, P.C. Pr. Arhidiacon Bogdan Chiriluta, ASCOR Constanta a organizat aceasta frumoasa intalnire cu peste 30 de tineri implicati activ in viata tinerilor, reprezentanti din ASCOR Alba-Iulia, Bucuresti, Brasov, Iasi si ASTO Bucuresti.

Tinerii au avut trei zile de intalniri si pelerinaje. In prima zii am cunoscut pe Pr. Ilie Petre de la Biserica Sf. Dimitrie din Constanta care ne-a intampinat cu un cuvant de pace si ne-a prezentat istoricul frumoasei biserici si a sfintelor moaste. Dupa savarsirea slujbei de priveghere toti am ramas la masa organizata de parintele pentru tinerii nostrii pelerini din tara. De praznuirea Sf. Andrei tinerii au participat la Sfanta Liturghie oficiata de 12 inalti ierarhi din tot cuprinsul Balcanilor, avand ca dar de mare pret Sfintele Moaste ale Sf. Ap. Pavel. Pestera Sf. Andrei a fost loc de pelerinaj si pentru acestia care au ramas uimiti de frumusetea locului si de trairile avute in momentul intrarii in ceea ce a fost casa intaiului apostol al lui Hristos. Vizitarea Manastirii Sf. Filip de la Adamclisi a fost un moment deosebit datorita faptului ca acestia au aflat despre patimirea celor 5 tineri martirizati aici si totodata am cantat impreuna mai multe cantece religioase, aducand astfel o lauda Sfintilor, dar si lui Dumnezeu, Cel ce i-a sfintit pe acestia. Seara a fost deliciul tinerilor care au participat la minunatul concert al Coralei Armonia. Concertul dedicat Sf. Andrei si zilei antionale aduna in fiecare an aproximativ 1000 de oameni la Casa de Cultura din Constanta. Ziua a treia, ziua nationala a inceput cu Sfanta Liturghie oficiata de IPS Teodosie la Catedrala Arhiepiscopala, apoi fiind urmata de o intalnire unde Inaltpreasfintia Sa le-a vorbit tinerilor despre ce este tineretea, ce este postul, cum sa ne traim viata in intelepciune si sa ne rugam din suflet. Intrebarile au curs de la tineri pe parcursul a peste doua ore. Vizitele au continuat atat la Muzeul de Marina, cat si la Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta Populara, Bisericea Greaca si cea Armeneasca, Biserica Catolica si Moscheia precum si alte puncte turistice din Constanta. Seara cea mai frumoasa a fost atunci cand alaturi de toti tinerii am mers la Biserica Sf. Mina – Tabacarie unde Pr. Claudiu Banu ne-a intampinat cu ceai cald, iar noi am cantat cateva colinde pentru a marca acest moment deosebit. Momentele au fost de neuitat, ne-am imprietenit, am avut seri de socializare si de jocuri, am impartasit idei si am fost in comuniune. Am format un grup unde am fost ca cei mai buni prieteni. Noi ca si organizatori am incercat sa oferim tot ce era mai bun si ca invitatii nostrii sa nu duca lipsa de nimic pe perioada sederii acestora la noi. Speram ca am reusit acest lucru si ca aceasta intalnire sa devina o traditie – Sf. Ap. Andrei sa ne adune pe toti la Constanta pentru a il cinstii.

2

Avem mai jos, cateva testimoniale ale tinerilor participanti la acest eveniment:

 “Atat eu, cat si Ilie facem voluntariat la ASCOR, respectiv LSC (Liga Studentilor Cluj) de un an si putem spune ca acolo este familia noastra si locul in care ne regasim sufleteste si in care interactionam cu tineri asemenea noua. Din punctul nostru de vedere, intalnirea de la Constanta a fost mai mult decat ne asteptam, incepand de la grija pe care ne-au purtat-o coordonatorii pentru a ajunge la destinatie si intampinarea la gara, la frumusetea liturghiei de la Pestera Sf. Apostol Andrei, care ne-a facut sa nu simtim nici frigul, pana la minunatele prietenii legate, programul bine intocmit, caldura si ospitalitatea oamenilor. Toate aceatea, combinate cu bucuria de a fi impreuna, au facut ca aceste zile sa ne ramana in minte. Cel mai mult ne-a placut concertul Coralei Armonia, pe care ne doream de mult sa ii vedem. De asemenea dialogul foarte prietenos cu IPS Teodosie in care ne-a raspuns la toate intrebarile pe care le-am avut, ne-a adus un amalgam de simtaminte precum, iubire, liniste, pace si totodata uimirea ca a fost foarte jovial si deschis cu noi, ,,prichindeii”. Intalnirea ne-a dat si mai multa incredere ca nu suntem singurii care isi doresc sa traiasca intru Hristos si de asemenea ne-a dat incredere si mai multa in noi si in ceea ce facem! Multumim pentru tot!” ANDREEA Vechiu – ASCOR Brasov si ILIE Petrus – LTC

„Am luat-o pe calea voluntariatului acum 7-8 ani, iar in aceasta toamna am ajuns in tinutul ASCOR-ului. Am vazut rapid ca harta acestei asociatii este plina de Bine, Frumos, Solidaritate, Comuniune, Adevar, Credinta si Iubire. Toate aceste minunate obiective se intalnesc pe harta vietii noastre, a tinerilor si deopotriva a tuturor. Prin activitatile creative si de binefacere pe care le desfasuram ca tineri crestini ortodocsi suntem tot mai aproape de aceste valori minunate, aratand totodata tuturor o cale prin care pot sa le atinga. Aceste trei zile petrecute la Constanta au reprezentat pentru mine o ocazie binecuvantata de a vedea si de a cunoaste indeaproape locuitorii acestui oras si chiar ai acestei regiuni. I-am cunoscut acum in mod real si profund, nu asa cum ii vedem cu totii in vacantele de vara, cand privirea si atentia noastra cade mai mult asupra locatiei decat asupra oamenilor care ii dau viata. In plus, am ajuns mai aproape, atat spiritual cat si fizic de sfantul al carui nume il port, Sfantul Andrei. Pe aceasta cale, multumesc ASCOR Constanta si Arhiepiscopiei pentru ca mi-au oferit un cadru minunat in care sa cunosc oameni, tineri si lucruri minunate si in care sa pot trai si simti mai indeaproape credinta noastra crestin-ortodoxa.” ANDREEA Gabor – ASCOR Iasi

 „Primul meu contact cu voluntariatul a fost in ianuarie 2012 la Centru de zi Arca pentru persoane cu dizabilitati. Eram speriata la inceput de ceea ce reprezenta voluntariatul, dar in timp am inteles ce inseamna sa fii dedicat lucrurilor pe care le faci.

Am intalnit multi oameni care lucreaza in domeniul social sau care lucreaza cu tineri cu dizabilitati, dar am intalnit putini  care sa imi arate ca sunt cu adevarat dedicati si “indragostiti” de meseria lor. La Centrul Arca am intalnit persoane care mi-au aratat acest lucru din primul moment.

Apoi am inceput sa fac voluntariat la asociatiile: PROVITA, ATOR, Giovanni Bosco, Centrul Orizont pentru persoane cu dizabilitati, Departamentul de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Tomisului, Penitenciarul Poarta Alba si ASCOR Constanta.

Din toate aceste organizatii, doar in ATOR si ASCOR am simtit iubire, daruire si credinta adevarata. Faptul ca de un an fac parte din ASCOR Constanta, ma face sa ma simt mai implicata in diferite activitati sociale si ca apartin unui grup de oameni minunati. Activitatea de voluntariat m-a facut sa ma cunosc mai bine pe mine, m-a ajutat sa ma deschid mai mult in societate si m-a ajutat sa invat foarte multe lucruri despre viata crestina.

Activitatea organizata de ASCOR Constanta, cu ocazia zilei nationale, ce a durat 3 zile, a fost una plina de bucurie, oameni minunati si intalniri cu oameni cu totul deosebiti. Participarea la Sf. Liturghie Arhiereasca cu 12 arhierei, a fost unica in viata mea, lucru ce mi-a umplut inima de o bucurie imensa si satisfactie sufleteasca. Deasemenea participarea la Concertul cu Armonia si Fanfara Militara, mi-a trezit si mai mult iubirea de tara si de sarbatorea Nasterii Domnului. Vocile duioase si textul bine ales, imi armoniza, cu fiecare cantare, inima sensibila la frumos. Un alt moment frumos ce a avut loc in ultima zi, a fost intalnirea cu IPS Teodosie, care si-a aratat iubirea, aprecierea si ajutorul necontenit in toate aceste zile. Discutia cu arhiereul a avut o rezonanta puternica pentru mine personal, deoarece mi-a raspuns la multe intrebari, chiar daca eu nu am pus nicio intrebare. Am fost atat de absorbita de ceea ce ne explica, incat credeam ca vorbeste doar pentru mine, iar ceilalti erau invizibili. Vizitele la obiectivele turistice au avut rolul lor in a ne cunoaste mai bine intre noi, deoarece pe drum socializam si schimbam pareri.

Dupa acest eveniment am ramas cu o dorinta arzatoare de a vizita un alt oras si sa fiu primita asa cum si ASCOR Constanta s-a invrednicit sa organizeze toate acestea. Deasemenea ma bucur foarte mult ca am luat parte la aceasta activitate si ca am cunoscut atat de multi tineri crestini ortodocsi care urmeaza calea cea adevarata si doresc sa fie ucenicii Domnului. IULIANA Butuman – ASCOR Constanta

„Am inceput să fac voluntariat acum 3 ani, după ce am intrat la facultate. Primele mele activități de voluntariat s-au desfășurat în cadrul Asociației Studenților Teologi Ortodocși, activități ce mi-au lărgit cu mult aria de prieteni, m-au îmbogățit sufletește și mi-au dat ocazia să întâlnesc oameni care au nevoie de mângâiere, de ajutorul nostru, al celor care putem face ceva pentru ei. ASTO reprezintă pentru mine o echipă bine consolidată care muncește pentru a duce la îndeplinire tot ceea ce își propune, înseamnă bucuria întâlnirii cu cei care au aceleași idealuri, principii și ținte, înseamnă prietenia care se oglindește în Prietenul nostru, Hristos!

Zilele petrecute la Constanța au fost un dar pentru noi, cei prezenți acolo, un dar construit cu multă responsabilitate și strădanie. Am descoperit acolo oameni noi, frumoși, luminoși, oameni care te fac să îți dorești să trăiești Frumosul și Adevărul în fiecare zi a vieții tale. În viață nu poți trăi singur, ci ai nevoie de oameni cu care să cânți, să zâmbești, să te bucuri, să te rogi, oameni cu care să trăiești în comuniune, iar eu astfel de oameni am întâlnit la Constanța!

Ceea ce m-a impresionat foarte mult, pe lângă altele, au fost întâlnirile cu ÎPS Teodosie, fie în rugăciune, fie față către față. L-am găsit ca un om cald, primitor, implicat în viața eparhiei care i-a fost dată spre a fi păstorită și foarte apropiat de păstoriții săi. Dragostea pentru noi, cei prezenți acolo, am simțit-o atunci când ne-a oferit din timpul său pentru a ne asculta și a ne răspunde la întrebările și frământările pe care le aveam fiecare, dar și atunci când ne-a dat povețe și îndemnuri ca un tată căruia îi pasă de copiii săi.

După aceste zile petrecute pe plaiurile constănțene, rămân mai bogată decât eram până acum, rămân cu amintirea unui 1 decembrie petrecut aproape de Sfântul Andrei, cel care ne-a dăruit credința ortodoxă spre a ne bucura de tot ceea ce ne oferă ea, cu prieteni noi și cu binecuvântarea Înaltului Teodosie spre a-mi fi călăuză pe drumul spre veșnicie!” IOANA Titu – ASTO

“Am făcut voluntariat de 3 ani. Doi ani am fost cântăreț voluntar la un spital in București, mai exact in anul 3 si 4 de seminar iari n cadrul ASTO ar fi al doilea an iar in ASCOR Bucuresti, de la Sfântul Cuvios Dimitrie de anul acesta.

Pentru mine a face parte din cele doua asociații înseamnă foarte mult, deoarece pot ajuta multi oameni si pot face activități frumoase cu alti studenți atât teologi cat si din alte facultăți si totodata pot cunoaste persoane noi, prieteni noi.

Aceste trei zile mi s-au parut printre cele mai frumoase zile petrecute vreo data, deoarece am făcut o multime de lucruri si am particopat la multe evenimente frumoase împreună cu ceilalti; cum ar fi ca închinarea la peștera Sfântului Andrei si mănăstirile vizitate, locurili turistice si oamenii. Concertul a fost minunat! Ma bucur mult ca am venit aici si ca am petrecut aceste zile pe care nu cred ca le voi pute uita vreodată si mulțumesc mult de invitație si de găzduirea organizatorilor, cei care ne-au oferit posibilitatea de a participa si totodata si de grija purtata pe care ați avut-o fata de noi!” ADRIAN Catoiu –  ASTO si ASCOR Bucuresti

1

*Articol redactat de ANDREI Patrascu – ASCOR Constanta

RELATED ARTICLES

Most Popular