Eliminarea lucrării de licență – argumente pro sau contra?
Facultatea de Drept a Universității din București a decis eliminarea lucrării de licență. N-am putut să mă abțin de la redactarea acestui articol, întrucât, fiind studenta acestei facultăți de prestigiu, simt nevoia să exprim clar și concis care sunt scopurile care au favorizat adoptarea acestei decizii la nivel universitar. Cei care vorbesc și comentează în van, mai ales în necunoștință de cauză, sunt rugați să citească atent acest articol.
Votul unanim din rândul studenților
În primul rând, această măsură a fost adoptată ca umare a ordinului semnat de rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, care prevede posibilitatea facultăților să decidă în nume propriu păstrarea sau, după caz, eliminarea lucrării de licență. Decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost asumată de întreaga comunitate academică, mai precis de către profesori, studenți și chiar absolvenți. Fiecare student, din anul întâi, până în anul patru de studiu din cadrul ciclului de licență a votat pentru eliminarea lucrării de licență, ca urmare a multor dezbateri adiacente temei.
Se păstrează testarea grilă riguroasă la materiile fundamentale
În al doilea rând, opiniile conform cărora calitatea universitară urmează să fie serios deteriorată, drept consecință a acestei decizii, sunt total nefondate. În cadrul facultății, pe lângă lucrarea de licență care a fost eliminată din curriculă, studenții mai sunt supuși și unei testări riguroase și dicifile tip grilă la cele 4 materii fundamentale cadrului juridic. Acestea sunt dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal și dreptul procesual penal. Este de la sine înțeles că odată cu scoaterea lucrării de licență, dificultatea examenului scris va fi sporită. Astfel, studenții vor fi îndemnați să se pregătească mult mai intens pentru admiterea ulterioară în profesiile juridice, în mod predilect la Barou sau la Institutul Național al Magistraturii.
Pregătire eficientizată pentru admiterea în profesiile juridice
În al treilea rând, argumentul monopolizant și invocat de toți cei care au vrut să își dea cu părerea cu privire la această măsură adoptată are în prim-plan eliminarea plagiatelor. Totuși, trebuie apreciată această concluzie ca fiind cel puțin limitată în raport cu multitudinea de argumente care se află în favoarea excluderii lucrării de licență. Această decizie a avut la bază interesul studenților în vederea pregătirii aprofundate pentru admiterea în profesie și, astfel, ridicarea nivelului de dificultate a examenului scris va veni în ajutorul lor.
Așadar, dezinformarea poate duce la păreri eronate și nefondate. Absolvenții Facultății de Drept a Universității din București sunt întotdeauna, numeric vorbind, cei mai mulți admiși în cadrul instituțiilor de pregătire juridică superioară (în urma examenelor de admitere). Acest aspect se datorează studiului intens din timpul facultății, succes încununat și de proba scrisă extrem de serioasă în cadrul examenului de licență! De aceea, se preconizează o și mai bună prezentare a absolvențiilor la admiterile în profesiile juridice.
Surse foto: Bucharest Daily Photo, infospecialconsulting.ro, romaniatv.net