luni, iunie 17, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleEfectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Ordonanța de Urgență 2/2017, aprobată pe 1 februarie 2017, a atras atenția. Aceasta a scos la iveală numeroase opinii asupra facilităților pentru cei din învățământul superior, exprimate de liceeni, tineri din facultăți sau persoane trecute de aceste etape. Însă, în mai puțin de o lună, a declanșat și numeroase consecințe, care ne-au făcut să întrebăm care sunt efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți.

Creșterea numărului de studenți care călătoresc cu trenul

Începutul lunii februarie, perioada în care s-a aprobat ordonanța, se apropia de vacanța intersemestrială a studenților. Adică o săptămână care presupune creșterea numărului de tineri care decid ori să meargă acasă, ori să profite de timpul liber și să călătorească.

Totuși, cum s-a tradus acest context pozitiv în cifre? Primele 20 de zile ale lunii februarie au adus emiterea a peste 240.000 de bilete gratuite și peste 3.000 de abonamente lunare.

Efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Cererea numeroasă a dus la o creștere medie de 20% a gradului de ocupare pentru trenurile cu vagoane de clasa a II-a. Însă acesta a depășit și gradul de 100% în timpul zilelor de weekend. Cele mai ocupate trasee au fost cele din București spre Valea Prahovei, Craiova, Buzău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și retur.

Numărul mare de călători a dus și la creșterea numărului de vagoane la sfârșit de săptămână.

Încercarea de a restrânge gratuitatea doar la călătoriile din și spre localitatea de domiciliu

Efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Mijlocul lunii februarie a venit cu ideea unei limitări a beneficiilor. Propunerea, venită din Senat, presupunea limitarea gratuității pentru transportul feroviar doar între orașele de studiu și de domiciliu ale studenților.

Ideea nu a beneficiat de susținerere din partea Guvernului. Executivul a decis să nu aducă modificări Ordonanței de Urgență.

CFR Călători deschide case de bilete speciale pentru evitarea aglomerației

Data de 24 februarie a venit cu două noutăți din partea Căilor Ferate Române. Prima a fost o reducere de 50% acordată cuplurilor care doreau să călătorească de Dragobete. A doua viza una dintre categoriile care călătoresc cel mai frecvent cu trenul.

Efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți

Compania feroviară a anunțat deschiderea unor case de bilete destinate studenților în Gara de Nord. Din dorința de a evita aglomerația, casele 1, 2, 6, 7, 18, 19, 20, 22 și 23 au fost alese să îi servescă pe cei din facultăți. De asemenea, aceștia mai erau sfătuiți să își ia biletele de la ghișeul special din cadrul Campusului Universitar Regie.

Rămâne de văzut care vor mai fi efectele transportului feroviar gratuit pentru studenți. Însă nici durata aplicării măsurii nu va rămâne nici ea un subiect neglijabil.

surse info: capital.ro, agerpres.ro, mediafax.ro, CFR Călători

surse foto: loreleimihalcea.wordpress.com, radioconstanta.ro, mediafax.ro, metropotam.ro

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular