Spectacol NESPUS –Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți

0
91
afiș Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți

În perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), se va desfășura a doua serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: atelierele de tip performance și o masă rotundă, reunite sub conceptul NESPUS – spectacol participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani.

Evenimentele fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinereEducație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei.

În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

afiș Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți
Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți

NESPUS explorează în profunzime sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici. Spectacolul are o abordare interactivă și fluidă, adaptată și de această dată la spațiul expozițional de la MNAC, fiind conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul psihologului Mihai Iacob, al facilitaorului cultural și educațional Codruța Cruceanu și al educatorului culural și profesor Irina Cangeopol.

După primele ateliere NESPUS, derulate între 27 și 31 mai, tot la MNAC, Iulia Iordan – educator cultural și directorul executiv al Asociației Da’DeCe – a declarat despre impactul acestora:

Pentru mine NESPUS a fost o ocazie să experimentez încă ceva nou în meseria mea: atelierul performativ prin implicarea teatrului și, totodată, a educației muzeale, în abordarea unei teme care implică emoții legate tocmai de expunerea în public. În relația cu copiii, această combinație a scos la iveală nevoia acestora de a vorbi despre emoții, de a împărtăși experiențe, de a găsi confirmări și încurajări din partea adulților.
Finalul atelierului a adus de fiecare dată o senzație de confort cu sine sau împreună, senzație pe care doar spunerea unor lucruri nespuse ne poate face să o simțim. Arta s-a dovedit și de această dată un minunat catalizator al acestui proces de expresie.”
afiș Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți
Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți

Între 30 septembrie și 4 octombrie, în primele cinci zile ale evenimentului, peste 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, se vor întâlni cu educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, precum și cu artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu într-o serie de opt ateliere – performance, construite astfel încât să genereze emoții și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente.

Pe 5 octombrie, echipa de proiect va desfășura la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, deschise pentru copii între 9 și 13 ani, dornici să se înscrie în program și, astfel, să exploreze suita de emoții și sentimente cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.

Înscrierile pentru atelierele din 5 octombrie se pot face până pe data de 4 octombrie, ora 17:00, la adresa programari@asociatiadadece.ro.

Pe 9 octombrie, tot la MNAC, Asociația Da’DeCe invită specialiști din cultură și educație la Masa rotundă pe tema educației sentimentale pentru copii între 9-13 ani. Întâlnirea va fi structurată ca un schimb de experiențe privind modul în care preadolescenții se raportează la tema propusă și care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale și artistice care pot fi utilizate pentru formarea de durată a copiilor.

Sunt invitați profesioniști care implementează proiecte de educație prin cultură și sunt interesați de dezvoltarea unei comunități dedicate, în care pot fi împărtășite experiențe similare, proiecte, poveștile de succes sau abordări inovative.

afiș Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți
Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți
Pentru mai multe detalii și înscrieri pentru Masa rotundă:   inscrieri@asociatiadadece.ro până pe data de 7 octombrie, ora 17:00.